понедељак, 29. новембар 2010.

IZMENE I DOPUNE PRAVILA FUDBALSKE IGRE

2010./2011. godine prema Cirkularnom pismu FIFA-e br. 1224 od 19.05.2010.

Dana 06. marta 2010. u Cirihu održana je 124 Glavna godišnja sednica Međunarodnog fudbalskog saveza BORD-a (IFAB). Izmene teksta Pravila fudbalske igre određene su na ovoj sednici kao i razna pitanja koja su navedena u daljem tekstu.

Izmene Pravila igre i odluke BORD-a

1. Pravilo 1 – Teren za igru
    ( podnela FIFA)

Podnaslov: Vrata

Postojeći tekst
Stubovi vrata i prečka moraju biti napravljenoi od drveta, metala ili drugog odobrenog materijala. Njihov oblik može biti četvrtast, pravougaon, okrugao ili elipsast i ne sme predstavljati opasnost za igrače.

Novi tekst
Stubovi vrata i prečka moraju biti napravljeni od drveta, metala ili drugog odobrenog materijala. Njihov oblik mora biti četvrtast, pravougaon, okrugao ili eipsast i ne sme predstavljati opasnost za igrače.

Razlog: Postojeća definicija je razjašnjena kako bi se ukazalo na to da vrata (stubovi vrata  i prečka) napravljeni od bilo kojeg drugog materijala nisu dozvoljeni.

2. Pravilo 5 – Sudija
    (podneo Fudbalski savez Škotske)

Primene i tumačenje Pravila fudbalske igre i smernice za sudije

Podnaslov: Povređeni igrači

Postojeći tekst
Izuzeci od ovog pravila se primenjuju samo kod:
-         povrede golmana;
-         kada se golman i igrač u polju sudare ipotrebno im je trenutno pružiti pomoć;
-         kada je došlo do teže povrede, npr. gutanje jezika, potres mozga, naprsnuće noge itd.

Novi tekst
Izuteci od ovog pravila se primenjuju samo kod:
-         povrede golmana;
-         kada se golman i igrač u polju sudare i potrebno im je trenutno pružiti pomoć;
-         kada se igračio istog tima sudare i potrebno im je trenutno ukazati pomoć;
-         kada je došlo do teže povrede, npr. gutanje jezika, potres mozga, naprsnuće noge itd.

Razlog: Smatralo se nepravednim, da igrači istog tima koji su se sudarili moraju napustiti teren za igru kako bi primili tretman, jer je zbog toga njihov tim brojčano nadjačan.

3. Pravilo 5 – Sudija
    ( podneo Fudbalski savez Škotske )

Primena i tumašenje Pravila fudbalske igre i smernice za sudije

Podnaslov: Povređeni igrač

Postojeći tekst
- nosači nosila trebaju ući na teren za igru s nosilima i zajedno s doktorom kako bi 
  osigurali što je moguće brže iznošenje igrača;

Novi tekst
- nosači trebaju ući na teren za igru s nosilima samo na znak sudije.

Razlog: Obavezni ulasci nosača nosila na teren za igru za sve povrede kod kojih se traži intervencija doktora uzrokovali su neopravdano odugovlačenje igre.

Druge odluke međunarodnog fudbalskog zaveza BORD-a

1.                  Pravilo 1 – Teren za igru.

Primena i tumačenje Pravila igre i smernice za sudije

Podnaslov: Logotipi i znakovi

IFAB je ponovo naglasio da je u toku utakmice na terenu za igru zabranjen svaki oblik preslikavanja, stvarnog ili virtuelnog, logotipa ili znaka FIFA-e, konfederacija, nacionalnih saveza, liga, klubova ili drugih tela, te mrežama na golu i prostorima koje omeđuju, golu, kopljima zastavica i samim zastavicama.

(novo)
Posebno je naglašena činjenica da takvi logotipi ne mogu biti preslikani na korner zastavicama.

2.        Korišćenje tehnologije na poprečnoj liniji.
           (nastavak rasprave sa 122. Glavne godišnje sednice)

Korišćenje tehnologije na poprečnoj liniji i uopšte tehnologije unutar igre odbijeno je većinom glasova.

(novo)
3.       Merodavna jezička verzija Pravila igre.

Potvrđeno je da je u slučaju bilo kakvih nesuglasica između Pravila igre merodavna englesak verzija.

(novo)
4.      Dodatna uputstva službenim licima utakmice.

Primljeno je na znanje kako određeni savezi i konfederacije jednostrano izdaju svoja vlastita uputstva i preporuke sudijama unutar svojih teritorija u vezi primene Pravila igre, te na taj način povećavaju mogućnost za različita tumačenja širom sveta. Želimo ponovo naglasiti da je Međunarodni fudbalski savez BORD (ili FIFA u njegovo ime), jedino telo koje je ovlašećno izdavati takva uputstva u vezi Pravila igre, kako bi se osigurala jednaka primena širom sveta.

Nadalje, 18. maja 21010. u Cirihu je održan poseban sastanak Međunarodnog fudbalskog saveza BORD (IFAB), gde su navedene i odobrene navedene izmene Pravila igre.

Izmene Pravila igre i odluke BORD-a

1. Pravilo 14 – Kazneni udarac
    (podnela FIFA)

Primena i tumačenje Pravila igre i smernice za sudije

Podnaslov: Postupak

Postojeći tekst
Taktika zavaravanja suparnika kod izvođenja kaznenog udarca je dozvoljena kao deo fudbala. Međutim, ako je po mišljenju sudije takva taktika zavaravanja čin nesportskog ponašanja, igrač se opominje.

Novi tekst
Taktika zavaravanja suparnika tokom dotrčavanja do lopte zbog izvođenja kaznenog udarca je dozvoljena kao deo fudbala. Međutim, zavaravanje kod udarca lopte nakon što je igrač dotrčao smatra se prekršajem Pravila 14 te činom nesportskog ponašanja za koje igrač mora biti opomenut.

Razlog: Zbog rastućeg trenda u zavaravanju golmana prilikom izvođenja kaznenog udarca od strane igrača izvođača, neophodno je razjasniti šta je dozvoljeno i koje mere sudija mora preduzeti u slučaju prekršaja.

2. Četvrti sudija
    (podneo Fudbalski savez Škotske)

Podnaslov: Četvrti sudija

Postojeći tekst
Mora sudiji dati znak kada je opomenut pogrešan igrač zbog greške u prepoznavanju  ili u slučaju kada igrač nije isključen a dobio je drugi žuti karton ili u slučaju grubog prekršaja koji se dogodio izvan vidokruga sudije i sudija pomoćnika. Međutim, sudija zadržava pravo odlučiti o svim pojedinostima vezanim za igru.

Novi tekst
On pomaže sudiji u kontroli utakmice u skladu s Pravilima igre. Međutim, sudija zadržava pravo da odlučuje o svim pojedinostima vezanim uz igru.

Razlog: Smatra se da se dolokrug četvrtog sudije u pomaganju trebao proširiti na način da mu se dozvoli da pnudi podršku i savet ne samo u ograničenom broju situacija predviđenih postojećim Pravilima igre.

Stupanje na snagu Pravila igre 2010/2011

Međunarodni fudbalski savez BORD (IFAB) se jednoglasno složio da će odluke 124. Glavne godišnje sednice i posebnog sastanka Međunarodnog fudbalskog saveza BORD-a (IFAB) stupiti na snagu 1. juna 2010., te će se shodno tome primenjivati na FIFA Svetski kup 2010.

5 коментара:

 1. Molim Vas odgovorite mi da li je sudija na utakmici Lige šampiona Lion - Real odigranoj 22.02.2011. pogrešio što nije dosudio jedanaesterac za ekipu Reala (slobodan udarac - Ronaldo pogađa u podignutu ruku igrača Liona koji stoji u živom zidu)

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Nisam video situaciju ali se mogu potruditi da dam objasnjenje na slicnu situaciju.
   Igracu ce u "zivom zidu" ruka biti u prirodnom polozaju ako je drzi pored sebe. U "zz" nije dozvoljeno praviti tzv. lanac povezivanjem ruku saigraca. Takodje nije dozvoljeno ni dizanje ruke iznad glave kako bi se rukom stitio prostor.
   Dakle u situaciji kada lopta POGODI u ruku igraca koji se nalazi u zz a ruka mu je visoko iznad glave, neprirodno, koja stiti prostor a ne lice recimo, mislim i siguran sam da treba dosuditi direktan udarac. Sto se tice disciplinske kazne u pitanju je nesportsko ponasanje i igracu treba pokazati zuti karton!
   Sasvim je druga situacija kada igraca u toku igre lopta POGODI u ruku. U tom slucaju treba ceniti puno faktora koji uticu na to da li je taj kontakt prekrsaj ili ne. U svakom slucaju to je tema za diskusiju.
   O ovoj temi sam pisao na 20-ak strana, pa se smatram pozvanim da o njoj diskutujem (mada je tekst iznad nevezan za pitanje na koje sam pokusao da dam odgovor).

   Pozdrav

   Избриши
 2. Nažalost zbog sprečenosti nisam bio u prilici da pogledam tu utakmicu te stoga ne mogu odgovoriti na Vaše pitanje. Čuo sam od kolega o čemu se radi ali, nisam video tu situaciju. Ukoliko uspem da pogledam taj sporni trenutak vrlo rado ću dati odgovoriti na postavljeno pitanje, normalno iz mog ugla.

  Pozdrav.

  ОдговориИзбриши
 3. Pa sam si sebi odgovorio , "pogodio u ruku " sto znaci da odbrambeni igrac nije imao nameru da udari loptu rukom. A kaz.udarac je samo kad igrac namerno igra loptu rukom...

  ОдговориИзбриши