среда, 05. октобар 2011.

BELEŠKE NA SUDIJSKOJ MANŽETNI

Proteklog vikenda sam u okviru 8. kola Prve lige Srbije gledao jednu utakmicu na kojoj je sudija napravio nekoliko puta identičnu grešku koja inače nije karakteristična za ovaj stepen takmičenja. Namerno neću reći o kojoj utakmici je reč, kao ni koji je sudija u pitanju i to ne zbog toga što smatram da bi obelodanjivanje aktera priče bilo nekorektno s moje strane, već zbog toga što ne želim da se ovakva i slična zapažanja pretvore u „lov na veštice“ (čitaj lov na sudijske greške) već mi je želja da se kroz ovakve i slične osvrte skrene pažnja sudijama na propuste koje čine. Znači akcenat je na jednoj vrsti edukacije.

O čemu je zapravo reč? Na utakmici koju sam gledao sudija je šest puta (baš toliko jer sam pedantno brojao) prilikom prekidanja igre zbog prekršaja i dosuđivanja slobodnog udarca izostavio da pokaže o kojoj vrsti tehničke mere se radi. Koja vrsta slobodnog udarca je u pitanju. Umesto toga sudija je u svih šest puta pokazao samo mesto prekršaja i ništa više. Svakako da je ovako nešto pogrešno. Pravilo 5 PFI jasno nalažu da je sudija u obavezi da kad da znak pištaljkom da je igru prekinuo zbog učinjenog prekršaja jasno pokaže koja vrsta tehničke mere je dosuđena. Da li je u pitanju direktan, ili pak indirektan udarac. To je osnovno što sudija mora da uradi. O razlozima zbog čega je ovo potrebno ne treba trošiti reči jer su isti svima veoma dobro poznati. Pokazivanje mesta prekršaja sudija može da uradi samo ako proceni da prilikom nastavka igre, izvođenja udarca, igrač tima u čiju je korist slobodan udarac dosuđen dislociranjem lopte želi da stekne prednost u odnosu na pravo mesto prekršaja i/ili protivničke igrače, ili u slučaju kad igrači traže od sudije da tačno pokaže gde je mesto gde se dogodio prekršaj sa kojeg treba da se izvede slobodni udarac, i to je sve. Nikakvo pokazivanje mesta prekršaja bez neke posebne potrebe nije potrebno. Valja reći da u svih šest slučajeva, koje sam izbrojao na ovoj utakmici, nijedan od igrača, jednog ili drugog tima, od sudije nije tražio rečima ili gestom da pokaže mesto prekršaja. Na svu sreću na utakmici koju sam gledao iz slobodnih udarcaca koji su izvedeni, a koje sudija nije označio kojoj vrsti pripadaju nije se izrodilo ništa sporno. Međutim, postavlja se pitanje šta bi bilo da je kojim slučajem bilo spornih situacija iz ovakvih slučajeva? Može se samo naslutiti!

Ovde se postavlja pitanje šta se dogodilo sa sudijom da je ovakvu, krajnje ne tipičnu vrstu greške, načinio. Teško da mogu da verujem da sudija o kojem sam govorio nije upoznat sa gore pomenutim odredbama Pravila 5 PFI. Radi se o sudiji prve kategorije, sudiji koji sudi Prvu ligu Srbije. Pre će biti da je u pitanju nešto drugo. Ili je u pitanju nedostatak koncentracije u određenim trenucima igre, ili je u pitanju želja za teatralnošću, što nije isključeno pošto su još neke odluke koje je ovaj sudija donosio ukazivale na jednu ovakvu vrstu potrebe ovog sudije. Šta god da je razlog za nastanak propusta o kojem je bilo reči definitivno taj razlog treba otkloniti!

Нема коментара:

Постави коментар