субота, 22. октобар 2011.

МОРАМО ЗАШТИТИ СУДИЈЕ

Анализирајући учинак судија  у прошлој сезони на теренима Премиер лиге изнет је податак да је 98% одлука које су судије донеле око пресуђивања офсајда биле испрване, 2% су биле погрешне одлуке. Оно што је куриозитет око ових статистичких података јесте то да је управо тих 2% грешака које су судије учиниле на теренима премиерлигаша у енглеској фудбалској јавности изазвло велики публицитет. Клубови, навијачи, представници седме силе су, на основу тих 2%, у глас истицали да је суђење на теренима Премиер лиге испод очекиваног. Да ли је баш то тако? Каква је ситуација код нас? Ми таквих анализа немамо, заправо можда оне и постоје али нису обелодањене. Ако тако нешто није урађено онда би било изузетно добро и корисно кад би Судисјка комисија ФСС урадила једну такву анализу кад је у питању учинак наших судија на теренима наших суперлигаша. С друге стране ако такве анализе постоје онда би оне требале бити обелодањене. Горе изнети подаци јесу да нису са нашег простора, али се они свакако могу  посматрати као опште место.
Ако горње статистичке податке ставимо у аналогију са учинком клубова и/или играча, онда би се могло поставити питање; Да ли постоји клуб или играч који је током сезоне имао позитиван учинак од 92%? Дефинитивно таквог клуба или играча нема. Не постојање тако високог процента успешности никога у клубу, међу навијачима или медијима не наводи на мисао да учинак таквог тима прогласе неуспешним, а таквог играча лошим. Ако такав принцип важи за клубове и играче, зашто би онда судије биле изузетак. Шта показује реалност кад су у питању судије. Реалност показује да су потребне године рада да би се један фудбалски судија формирао, а довољна је само једна секунда да се он уништи. Судије се не могу купити у супермаркету или наћи на углу улице, оне се школују кроз процес који траје годинама. Због тога се са прваом поставља питање; Има ли ико право да због једне секунде уништи све оно што је годинама стварано? Наравно, одговор је да нема! Ако се грешка коју играч на утакмици учини, чак и ако она има крајње негативне последице по екипу, сматра саставним делом игре, зашто би онда грешка коју је судија учинио (овде не говорим о намерним грешкама нити су такве грешке предмет овог разматрања) била третирана као „мрачна ујдурма“ која је изашла из Дантеовог пакла. Логичног објашњења за постојање тих двојних аршина, маколико год се неко трудио да их нађе, нема. На нашим просторима учинак судије се свакодневно ставља под трослојну лупу. Свако има право да коментрише суђење како год хоће и да о учинку судије изрекне коментар какав год хоће. Због тога није редак случај, заправо постала је пракса, да се након утакмице на којој је судија учинио грешку (под претпоставком да је грешка стварно учињена) поведе права медијска хајка, медијски линч који има за резултат само једно, а то је да се квалификацијама свакојаког садржаја уништи, дискредитује судија који је грешку учинио. Примера те врсте у нашој фудбалској пракси има на претек. То је она једна секунда с почетка овог текста! Ако би такав принцип пренели на учинак (грешке) играча и тренера током утакмице код нас, сумњам да би се фудбал још играо на овим нашим просторима. Просто делује као немогућа мисија прокламован слоган по којем играчи имају право да греше (чак и кардинално), док с дуге стране судијама је такво право ускраћено. Овде се не ради о томе да је неко некоме дао или одузео нека права, већ се ради о томе да су нека права некоме отета, а другоме поклоњена на силу. Чим је сила у питању ту ничег доброг нема.


После свега једно је сигурно а то је да судије морамо заштити, морамо их задржати, морамо се према њима односити као према људима којима је такође дата могућност да могу учинити грешку а не опходтии се према њима као према убрусу за једнократну употребу. Ако не променимо свој однос према судијама поставља се једно питање, за некога ће оно имати призвук „смешног“, да ли ћемо у догледној будућности имати ко да нам суди утакмице. Можда питање јесте „смешно“, али је и те како реално. УЕФА је ову опасност препознала па је стога и предузела одређене активности. Угледајмо се на боље од нас. То бар ништа не кошта, а може користити.

Нема коментара:

Постави коментар