петак, 21. октобар 2011.

MILORAD MAŽIĆ U ODLIČNOM IZDANJU

Liga Evrope, 3. kolo

Dinamo (K) - Bešiktaš 1:0

Ako je na utakmici PAOK-Totenhem postojao jedan detalj koji je uticao da slika, koju je Milorad Mažić sklapao svojim suđenjem, ne bude tako jasna kao što je trebala da bude, takvog detalja na utakmici Dinamo (K)-Bešiktaš nije bilo. Puzzle koji je Mažić na pomenutoj utakmici sklopio bio je kristalno jasan odišući svom koloritnošću koja jedno suđenje svrstava u red suđenja s preporukom.
Milorad Mažić
Na utakmici Dinamo (Kijev) - Bešiktaš, kad je suđenje u pitanju, sve je funkcionisalo kako treba. Mažić je demonstrirao sigurno i autoritativno suđenje. Njegove odluke su od strane aktera meča prihvatane s krajnjim respektom. Uvek blizu mesta događaja, ne prepuštajući ništa slučaju, Mažić je kod presuđivanja jasno stavljao do znanja igračima na terenu šta se može, a šta ne. Fizički izuzetno dobro pripremljen Milorad Mažić je uvek bio blizu faze igre. Mala digresija. Ruski komentator, utakmicu sam gledao na kanalu NTV sport plus, u jednom trenutku dok je prenosio utakmicu je rekao “Mažić je opet bio blizu i sve jasno video”. Mažić se kretao na utakmici onako kako je igra na terenu to nalagala. Menjao je ritam kretanja, trčao unazad, čas lagano čas punim intezitetom, a sve u cilju da uvek bude tamo gde treba da bude. Usled takvog kretanja i, ovom prilikom valja reći, dobrog postavljanja Mažiću na utakmici ništa nije promaklo. Video je svaki detalj čak i one skrivene prekršaje (držanje, guranje) koji se teško vide, a opet stekao se utisak kao da ga na terenu nema. Bio je neprimetan. U tome se zapravo vidi kvalitet jednog sudije. Dosledanost u izricanju disciplinskih mera - opomena, večeras ih  je izrekao sasvim opravdano i sa puno mere sedam, je još jedna u nizu kvaliteta koji je večeras Milorad Mažić demonstirao. Postoji još jedan detalj koji svakako treba istaći a koji je bio više nego vidljiv a to je stil suđenja. On je kod sudije Mažića izgrađen do kraja, a krasi ga i jedna vrsta elegancije kako u kretanju, tako i prilikom ophođenja s igračima na terenu. Saradnja s pomoćnicima na večerašnjoj utakmici je bila na zavidnom nivou. Mažićevi pomoćnici Ristić i Radojčić pokazali su da su izuzetno dobri mahači koji su demonstrirali kako se kvalitetno obavlja posao sudije pomoćnika. Bili su budni i skoncentirasni u svakom trenutku utakmice zbog čega nije bilo nijede sporne situacije kad je ofsajd u pitanju, a bilo je devet dosuđenih ofsajda od kojih su bar dva bila u “smicanju”, kao i nekoliko situacija kada ofsajda nije bilo a koje su nalagale krajnju budnost sudija pomoćnika.  Kad se sve sabere stekao se utisak da je sudijska ekipa iz Srbije delovala na večerašnjoj utakmici kao jedan izuzetno dobro uigran tim.

Posle ovako demonstriranog kvaliteta suđenja i slike koju je Mažić sa svojim pomoćnicima sklopio sasvim je izvesno, a i realno, da ovog sudiju kao i večerašnje njegove pomoćnike Ristića i Radojčića gledamo i na utakmicama Lige šampiona. Siguran sam da je u beležnici UEFA posmatrača suđenja na ovoj utakmici poznatog bivšeg španskog internacionalca Manuela Diaza Vege konstatovano da je večeras video “suđenje s preporukom”.

Нема коментара:

Постави коментар