субота, 15. октобар 2011.

DODATNE IFORMACIJE POSMATRAČIMA SUĐENJA

Dodatne informacije za posmatrače suđenja u vezi popunjavanja Izveštaja posmatrača suđenja koji se koriste od početka takmičarske sezone 2011/2012.

Skala procene: Dodatne informacije za ocene 8.0 – 8.4:

8.3 ili 8.4 – Dobar učinak kao što se očekuje na ovom nivou, međutim još uvek bi moglo biti nekih manjih tačaka za poboljšanje ali sve u svemu dobar učinak. Ova ocena bi mogla da pokaže da je ovaj sudija spreman za buduća delegiranja.

8.2– Prihvatljiv učinak, ali su potreban poboljšanja u nekim oblastima. Kontrola utakmice je bila prihvatljiva ali je bilo nekih očiglednih grešaka.

8.0 ili 8.1 – Sudija je zadržao kontrolu utakmice ali postoje neka „značajnija“ polja u suđenju na kojima je potrebno poboljšanje. Ova ocena bi bila naznaka da je poboljšanje neophodno u budućim utakmicama sudije koji je ocenjen ovom ocenom, kao i da bi Sudisjka komisija FSS trebala da bude oprezana prilikom narednog delegiranja ovakog sudije.

Opšte informacije:

U utakmicama sa veoma malo ofsajd odluka, te samim tim u normalnoj utakmici, mali broj odluka ne treba da utiče na ocenu. Ako su odluke na takvim utakmicama bile tačne, onda sudija pomoćnik treba da ima dobru ocenu. Posmatrači suđenja ne mogu da snižavaju ocenu sudijama pomoćnicima ako nema mnogo odluka koje je trebalo doneti a učinak je dobar.

Savet Posmatračima o pravilnom ocenjivanju sudija:

Važana greška koju je sudija na utakmici učinio mora se i dalje smatrati važnom greškom čak i kad je odluka korigovana posle konsultacije sa sudijom pomoćnikom.

Primer:

  1. Sudija je dosudio kazneni udarac i izrekao disciplinu meru opomene igraču, ali je posle intervencije sudije pomoćnika, sudija odluku promenio u spuštanje sudijske lopte.
  2. Sudija je zaboravio da isključi igrača koji je drugi put opomenut. Sudija je bio spreman da nastavi utakmicu, ali nije kada je intervenisao sudija pomoćnik i savetovao sudiju u vezi s potencijalnom greškom.
U oba gore navedena primera odluke su bile tačne, ali se ne može prihvatiti da sudija pravi ovakve greške. U ovom slučaju ocena kod sudije ne može biti veća od 8.0.

Isti princip treba primeniti ako takvu grešku, misli se na prirodu greške, napravi sudija pomoćnik.

Нема коментара:

Постави коментар