четвртак, 13. октобар 2011.

PRAVILO 12 - KAŽNJAVANJE PREKRŠAJA NEKAD I SAD

Na osnovu mnogobrojnih razgovora sa sudijama stičem utisak da sudije danas nisu do kraja upozanti, mislim u kvalitativnom smislu, sa činjenicom koliko su PFI u protekle dve decenije pooštrena, pogotovu kad je u pitanju Pravilo 12 – Prekršaji i nesportska ponašanja, kao i izricanje disciplinskih mera. Najbolji način da se to pitanje približi sudijama, bar po meni, jeste da se pogledaju neki od snimaka sa utakmica koje su odigrane pre nego što je Međunarodni bord zauzeo stav da se igrači moraju maksimalno uzeti u zaštitu od oštrih, na momente i nepromišljenih startova, i to uporedimo sa sadašnjom interpretacijom Pravila 12 i preporukama u vezi tog pravila koja se daju sudijama.

Kao primer postavio sam klip sa utakmice Engleska – Argentina, koja je odigrana 1991. godine na Vembliju u okviru Čelindž kupa. Utakmicu je sudio Zoran Petrović, a pomagali su mu: Peter Mikelsen iz Danske i Emilio Soriano Aladren iz Španije. Za suđenje na ovoj utakmici kompletna sudijska trojka je od strane kontrolora ocenjena izuzetno visokom ocenom. Interesantno je da u isto vreme možete posmatrati i reakciju igrača pa na osnovu toga izvesti zaključak koliko su igrača tada, kao i danas svesni koliko je koji start težak i kakvu disciplinsku meru zaslužuje. Dok gledate video klip, iz današnje perspektive, mnogi startovi koje možete videti bi bili okarakterisani tako da zaslužuju disciplinsku meru – opomena, a oni koji su tada bili okarakterisani kao startovi za opomenu danas bi bili tretirani kao startovi za isključenje. U tome se može videti koliko je Međunarodni bord danas u odnosu na neke ranije periode izuzetno pooštrio pitanje iz domena tumačenja i primene Pravila 12, PFI.

Znači, ovaj klip ima za rezultat jednu vrstu mini edukacije sa izurazitom željom da sve one sudije koji postavljeni klip pogledaju mogu u svojoj glavi napraviti upoređenje na relaciji nekad i sad, na relaciji koja im može pomoći da iz današnjeg ugla potpuno sagledaju na kvalitetan način interpretaciju Pravila 12. Da pokušaju da dođu do dogovora šta se danas od njih traži kad na terenu, kroz presuđivanje, tumače i primenjuju odredbe iz Pravila 12, PFI.

Нема коментара:

Постави коментар