уторак, 11. октобар 2011.

SEVERNA IRSKA –ESTONIJA KROZ PRIZMU SUDIJSKIH ODLUKA

Utakmica između Severne Irske i Estonije koja je odigrana u Belfastu izazvala je u našim sportskim medijima veliku pažnju. Mnogi mediji su nakon odigravanja ove utakmice preneli informaciju da je sudija meča Manuel Graf iz Nemačke svojim odlukama „obilato častio estonce“ i na taj način im pomogao da dođu do nova tri boda.
Radi se o dve sudijske odluke sa ovog meča. Krenimo redom. Prva se odnosi na dosuđeni kazneni udarac za Estoniju. U vezi ovog spornog detalja naši novinari su istakli sledeće: da je sudija neopravdano dosudio kazneni udarac za Estoniju, jer je prekršaj nad napadačem ove reprezentacije učinjen van kazneog prostora i da je igrač nad kojim je prekršaj načinjen samo pao u kaznenom prostoru. O čemu se zapravo ovde radi? Prekršaj nad napadačem reprezentacije Estonije jeste započet van kaznenog prostora, i jeste tačno da je napadač pao unutar njega.To su činjenice koje se na video snimku sasvim jasno mogu utvrditi. Međutim, ovde treba znati sledeće a to je da je odlukom Međunarodnog borda iz 1996. godine povučeno iz prakse pravilo po kojem je mesto prekršaja tamo gde je započela kažnjiva radnja. Umesto povučenog pravila ustanovljeno je novo pravilo o prekršaju na rastojanju. U konkretnom slučaju u vezi sporne situacije sa utakmice Severna Irska - Estonija evidentno je da se radi o prekršaju u trajanju, odbranbeni igrač reprezentacije Severne Irske konstatnto je držao rukom napadača Estonije, od momenta nastanka kažnjive radnje do momenta pada napadača Estonije, što znači da je sudija Graf bio u pravu kad je dosudio kazneni udarac. U ovakvim slučajevima prema tumačenju Međunarodnog borda primenjuje se princip „teže kazne“, u ovom slučaju to je kazneni udarac. Da je kojim slučajem prekršitelj, pre nego što je napadač ušao u kazneni prostor pustio protivnika a ovaj ušao u isti i pao u njemu, tada ne bi bilo osnove da se dosudi kazneni udarac već direktan slobodan udarac van kaznenog prostora.

Drugi detalj sa ove utakmice koji je takođe izazvao pažnju naših novinara jeste pobedonosni pogodak reprezentacije Estonije za koji su naši novinari smatrali da mu je predhodio ofsajd od strane napadača Estonije. Ova situacija jeste specifična zbog jednog detalja, koji se ne viđa često pogotovu na međunarodnim utakmicama, a to je da sudija nije uvažio intervenciju, signal svog pomoćnika o ofsajdu, već je njegovu odluku izkorigovao i pusti da se igra nastavi. Ovde se mora znati da sudija ima pravo, PFI mu to dozvoljavaju, da odluku svog pomoćnika ili uvaži, ili ne uvaži. U konkretnom slučaju na utakmici Severne Irske i Estonije sudija meča odluku svog pomoćnika nije uvažio. Da li je ofsajd bio? Na osnovu snimka stiče se utisak da ofsajda nije bilo, jer je loptu do napadača reprezentacije Estonije uputio odbranbeni igrač reprezentacije Severne Irske a ne igrač Estonije. Zbog toga je sudija i izkorigovao odluku, nije prihvatio signal, sudije pomoćnika. Ovde se radi o dosta grubom previdu sudije pomoćnika s te strane. Očigledno da sudija pomoćnik nije do kraja pratio razvoj igre zbog čega je usledila ovako gruba greška.

Na osnovu svega da se zaključiti da su naši mediji nerealno preneli informaciju o navodnim sudijskim greškama na utakmici Severna Irska - Estonija.

Нема коментара:

Постави коментар