субота, 14. јануар 2012.

ISKLJUČIO SLAVNOG BESTA

- Konstantin Zečević,skica za portret -

Bio je 17. oktobar 1968. godine, kada je fudbalsku pravdu u susretu Interkontinentalnog kupa delio Konstantin Zečević. Meč Mančester junajted – Estudijantes (La Plata), sudar prvaka Evrope i Južne Amerike potresao je tada fudbaslki svet.

Sa legendarnog Old Traforda štampa, radio i televizija obavestili su fudbalski svet o sledećem:

 „ Jesenja, englesak kiša smračila bi lice svakog čoveka naše planete, sem Engleza u času njegove fudbalske ljubavi. A fudbalska ljubav tog dana bio mu je veliki Junajted. Tribine drevnog hrama fudbala na Old Trafordu podrhtavale su u očekivanju igrača dva tima da istrče na teren.“

Sve se prolomilo kada je Konstantin Zečević krenuo ka cenru igrališta na čelu najboljeg evropskog i južnoameričkog tima. Počelo je onako kako se i očekivalo. Južnoamerikanci su krenuli u juriš. Englezi su uzvratili, jednom, pa drugi put. Best je u samom početku izveo sjajan prodor, šutirao je sa 20 metara pravo u levi direk. Nastao je neopisiv metež u kaznenom prostoru gostiju, čitava panika. Ali, lopta je brzo preneta na polovinu terena Junajteda, sasvim nezaštićenu. Jedan, dva, tri poteza, udarac i – 1:0 za Estudijantes.
Konstantin Zečević
Početak je bio, pa gol nije šokirao domaću publiku, jer ona veruje u svoj tim do poslednjeg časa. Južnoamerikanci su sasvim zagospodarili terenom, prikazali su prvoklasnu egzibiciju. Englezi su naivno nasedali njihovim fintama. Čitav čas snažni igrači Mančester junajteda nisu mogli da uspostave ravnotežu na terenu. Počele su čarke i veliki posao za našeg arbitra Zečevića.

Bio je 75. minut – seća se precizno Konstantin Zečević. Džordž Best je krenuo u fantastičan prodor. Kao od šale prelazio je prepreke jednu za drugom, da bi ga dočekao Medina, vrlo oštar igrač Estudijantesa. Njih dvojica su se i pre toga nekoliko puta dobro „uzdrmali“. Medina je pokosio Besta. Ovaj je ustao i pesnicom pogodio u lice Medinu. Južnoamerikanac je ostao na nogama i već je potegao pesnicu  na tada najpopularnijeg evropskog igrača. Razvadili su ih, ali već je nastala velika gužva. Već sam u prvom trenutku odlučio šta da učinim: uleteo sam u metež, raskrčio put do Džordža Besta i prvo sam njemu pokazao put u svlačionicu. Bunio se, protestovao, gestikulirao. Na tribinama je nastao pravi pakao. Išao sam sa Bestom sve do linije igrališta. Činilo mi se da je to trajalo čitavu večnost.

Konstantin Zečević nastavlja priču koja je tada obišla čitav fudbalski svet:

- Onda sam se laganim koracima vratio do centra igrališta. Publika je grmela od nezadovoljstva, a zamislite fudbaleri iz La Plate su mi aplaudirali. Pomislio sam: „ Nećete dugo“. Stao sam na tačku koja označava centar igrališta i pozvao Medinu, koji je bio udaljen više od 30 metara. Na tribinama je namah nastao tajac. Svi su očekivali šta će se desiti u neobičnom činu. Kada je Medina došao do mene, stao je mirno i duboko se poklonio. Kada je podigao glavu, pokazao sam mu da treba da krenemo zajedno u svlačionicu! Odjeknuo je frenetičan aplauz. Odveo sam Medinu do samog ulaza u svlačionicu. Reč jednu nije progovorio. Utakmica je posle toga nastavljena u znaku lavovske borbe Mačester junajteda da izravna rezultat. Englezi su u tome uspeli pred sam kraj meča. Posle ovog meča naš arbitar je bio hvaljen. Sudijsku trojku za ovaj meč su činili Rus Bahramov, Italijan Lo Belo i Konstantin Zečević. Žrebom, pred sam početak meča, je odlučeno ko će biti glavni sudija. U tom trenutku sreća je bila na strani našeg sudije

Kad govorio o ovom sudiji navešću još jedan mali, zapravo veliki primer. Na Svetskom prvenstvu u Engleskoj 1966. godine Konstantin Zečević je isključio iz igre argentinskog reprezentativca Albrehta zbog grube igre u susretu sa SR Nemačkom. Posle te utakmice u novinama je osvanuo članak sa velikom natpisom „Jugoslovenski sudija spasao Šampionat sveta“. Ovim natipsom aludiralo se na želju našeg sudije da prvi stane na put brutalnoj igri.

Ovo su bila samo dva primera u nizu utakmica koje je Zečević sudio na međunarodnoj sceni. Posle svega definitivno se može reći da je Konstantin Zečević bio sudija koji je svojim suđenjem trasirao put onome što se danas zove srpska sudijska škola. Trag koji je ovaj sudija ostavio je neizbrisiv i ostaje kao amanet svim novim naraštajima sudija.

Izvor: FUDBALSKE SUDIJE JUGOSLAVIJE 1919-1981 

Нема коментара:

Постави коментар