среда, 19. септембар 2012.

AUTORITATIVNI MILORAD MAŽIĆ

- Liga Šampiona, grupa G -

Barselona – Spartak (Moskva ) 3:2

Sudija: Milorad Mažić

Utakmica na Kapm Nou stadionu je protekla onako kako su mnogi očekivali, mada je tok utakmice jednim delom imao jedan sasvim drugi predznak u odnosu na domaći tim. Nije za domaćina išlo sve tako glatko ali na kraju Barselona je i posle šesnaest mečeva u najelitnijem evropskom klupskom takmičenju na svom stadionu ostala neporažena. Jeste Spartak vodio sa 2:1 i to do 72. minuta utakmice, ali moskovljani ipak nisu uspeli da se odupru „tik-tak“ igri Barselone. Posle svega pobeda izabranika Tita Viljanove je sasvim zaslužena
Mažić i Dmitrij Kombarov (Izvor: SŽ )
Što se tiče nastupa sudije Milorada Mažića, on se može opisati u jednoj reči – autoritativno. Na utakmici je zabeleženo 23 prekršaja, 6 ofsajda i izrečeno je 6 disciplinskih mera - opomena. Spornih situacija na utakmici nije bilo. Posmatrajući suđenje Milorada Mažića stekao sam utisak da se sudija veoma dobro pripremio za ovu utakmicu. Dobro je prostudirao igru oba tima, ponašanje igrača, a sve u cilju da izbegne zamke koje mu su mu se mogle tokom utakmice javiti. Imajući u vidu timove koji su se sastali te zamke, pogotovu od strane igrača Barselone, su bile sasvim moguće. Pustio je Milorad Mažić da se igra razvije do kraja, nije seckao igru, nije se trudio da on bude u centru pažnje i to mu je polazilo za rukom. Neprimetan na terenu, ali odlučan u presuđivanju. U presuđivanju prekršaja Mažić je delovao sigurno i ubedljivo, sem u dva slučaja, što mu je donelo poverenje kod igrača oba tima. To poverenje Milorad Mažić je stekao u ranoj fazi igre i imao ga je do kraja meča. Ovom prilikom posebno želim da istaknem da je sudija u tri navrata veoma dobro pustio prednost što je rezultiralo sasvim lepim prilikama za postizanje pogotka. Osećaj za igru je ovde bio krucijalan. To se moglo videti i u 43. minutu kad je u kaznenom prostoru gostiju došlo do kontakta jednog odbranbenog igrača gostiju i Fabregasa, nakon kojeg je napadač Barselone pao, ali o prekršaju nije moglo biti ni reči. To je bilo jasno i samom Fabregasu. Nije Milorad Mažić ni brzao sa odlukama, ali nije ni odugovlačio sa njihovim donošenjem. Kod izricanja disciplinskih mera Milorad Mažić je demonstrirao zavidnu doslednost, ali ne na uštrb razvoja igre. Od šest disciplinskih mera – opomena, četiri je izrečeno zbog nesmotrenog starta, a po jedna zbog nesportskog ponašanja (ometanje protivnika kod nastavka igre) i namernog igranja lopte rukom (ovu opomenu je zaradio igrač Spartaka Romul nakon što je u živom zidu prilikom skoka igrao loptu namerno rukom). Treba reći da kod svih opomena nije bilo ni čuđenja, ni gestikulioranja od strane igrača kojem je opomena bila izrečena. To je još jedan dokaz velikog poverenja kojeg su igrači oba tima imali u sudiju Milorada Mažića. I na ovoj utakmici Milorad Mažić se trudio da mu kretanje bude racionalno, bez nepotrebnog trčanja po terenu. U toj svojoj nameri sudija je uspeo, mada se stekao utisak pogotovu u prvih dvadeset minuta da je više nego što je potrebno ulazio u paraleli i na taj način nepotrebno ulazio u gužvu od igrača. Kako je utakmica proticala sudija je svoje kretanje ipak prilagodio prilikama na terenu ne ugrižavajući preglednost igre.

Što se tiče saradnje sa AR ona je bila veoma dobra. Videlo se golim okom da se radi o uigranom sudijskom timu. AR su posebna priča ovog meča. Normalno, pozitivna. Ovom prilikom želim pogotovu da istaknem veoma dobre, ali nimalo lake odluke AR1 (Ristić) u 7. minutu (nije bio ofsajd od napadača Barselone Telja), 10. minut ( igrač Barselone Teljo jeste bio u ofsajdu), 24. minut (Fabregas bio u ofsajdu – radilo se o situaciji u smicanju teškoj za procenu). Jednostavno rečeno AR1 je delovao krajnje sigurno i odlučno u svojim odlukama. Isto tako i AR2 (Radojčić) je delovao veoma sigurno mada je imao manje posla oko donošenja odluka u vezi presuđivanja ofsajda od AR1. Kad je u pitanju AR2 pogotovu želim da istaknem 50. minut kad se u ofsajdu ( za pola tela ) našao igrač Barselone Daniel Alveš. Ono što mi je ostalo mutno kad je u pitanju odluka AR2 oko procene ofsajda je situacija iz 90+2 minuta kad je signaliziran ofsajd od strane Mesia. Nisam stekao utisak da je ofsajd postojao, mada je situacija bila krajnje „škakljiva“ za procenu.

Autoritativno suđenje Milorada Mažića, zajedno sa njegovim timom, na utakmici Barselona – Spartak (Moskva) imalo je za rezultat, takvav utisak sam stekao, da je led probijen kad je u pitanju Liga Šampiona. Mišljenja sam da se ovakvim suđenjem Milorad Mažić na najbolji način preporučio ljudima iz Sudijskog komiteta UEFA da na njega mogu ozbiljno i u narednom periodu računati.

2 коментара: