недеља, 30. септембар 2012.

ISPRAVNA ODLUKA SUDIJE NOVAKA SIMOVIĆA

- U ehu utakmice Javor – OFK Beograd -

Na utakmici 7. kola Super lige Srbije koja je odigrana u Ivanjici između Javora i OFK Beograda dogodila se u 15. minutu igre u kaznenom prostoru gostiju interesantna situacija. U pomenutom  minutu nakon centaršuta s desne strane u kaznenom prostoru je došlo do kontakta između odbranbenog igrača gostiju Petkovića, i napadača domaćih Jakimovskog. Sudija Novak Simović je taj kontakt okarakterisao kao prekršaj zbog čega je dosudio kazneni udarac za domaći tim. U isto vreme sudija je Petkoviću zbog učinjenog starta izrekao disciplisnku meru – isključenje. Trener „romantičara“ Milinkvić je nakon utakmice javno izneneo stav da je po njemu kazneni udarac postojao te da ta odluka sudije nije sporna, ali da „nije zadovoljan drugom odlukom sudije“ (misli se na isključenje).
O tome da li je kazneni udarac postojao nema potrebe polemisati jer je sasvim jasno, kad se pogleda situacija, da je odbranbeni igrač gostiju držao i gurao rukama napadača domaćeg tima. Jedina primerena tehnička mera u ovoj situaciji jeste kazneni udarac. Ono što je neuporedivo interesantnije analizirati kod ove situacije je izrečena disciplinska mera.

U traganju za odgovorom na pitanje da li je sudija Simović ispravno postupio, ili ne neophodno je imati u vidu sledeće. UEFA je u tumačenju situacija kad su sudije u obavezi da izreknu disciplinsku meru – isključenje jasno stavila do znanja, dala instrukcije sudijama, da moraju takvom disciplinskom merom sankcionisati sledeće prekršaje:
1.) Ukoliko igrač načini start u kojem ima prekomerne upotrebe sile;
2.) Ukoliko igrač načini prekršaj (start, namerno igraje lopte rukom) i na taj način spreči protivničkog igrača (protivnički tim) da dođe u izglednu priliku za postizanje pogotka;
3.) Ukoliko igrač namerno loptu igra rukom i na taj način spreči postizanje pogotka;
4.) Ukoliko se igrač nesportski ponaša;

Ako takva uputstva koja su imperativnog karaktera, znači ne radi se o tome da li sudija hoće ili neće da to primenjuje, već se radi o tome da sudija mora tako da postupi,  imamo u vidu onda na osnovu analize sporne situacije mišljenja sam da je sudija Novak Simović ispravno postupio što je Petkoviću izrekao disciplinsku meru – isključenje. Sudija je ispravno procenio da bi domaći igrač, da nije nad njim načinjen prekršaj bio u izglednoj prilici za postizanje pogotka. Zašto? Zato što je odbranbeni igrač gostujućeg tima učinivši prekršaj nad napadačem domaće ekipe (držanje i guranje protivnika rukama), zapravo sprečio domaćeg igrača nad kojim je načinio prekršaj da dođe u izglednu priliku za postizanje pogotka. Sasvim jasno se može ocentiti analizom sporne situacije da bi napadač gostiju ka kojem je lopta išla  (fudbalskim žargonom rečeno, bio je to više nego upotrebljiv centaršut) a da nad njim nije načinjen prekršaj bio u izglednoj prilici za postizanje pogotka (ispred sebe bi imao samo vratara gostiju koji je stajao na gol-liniji, a oko njega nije bilo drugih igrača gostujućeg tima).  

Posle svega mišljenja sam da se sudija Novak Simović u 15. minutu utakmice dosledno se pridržavao uputstva koje je UEFA dala sudijama po pitanju ovakvih situacija. Sudija je doneo ispravnu i hrabru odluku. Drugo je pitanje da li se takvo tumačenje nama sviđa, ili ne.

Нема коментара:

Постави коментар