уторак, 11. септембар 2012.

KOREKTNO SUĐENJE VLADE GLOĐOVIĆA

- Kvalifikacije UEFA zone za SP 2014. -

Severna Irska – Luksemburg 1:1

Sudija: Vlado Glođović

Rezultat utakmice koja je odigrana u okviru grupe F, na Windosr Park stadionu u Belfastu u kojoj su se sastali reprezentacije Severne Irske i Luksemburga svakako da predstavlja iznenađenje. Reprezentacija Luksemburga je uspela da odnese bod kući (1:1). Domaći igrači su napadala i ređali šanse, gosti se branili i tražili svoju šansu iz kontranapada. U fudbalu ne pobeđuje uvek bolji tim, nekada je i sreća neophodna. Ovog puta ona je bila na strani preprezentativaca iz Luksemburga.
Vlado Glođović
Ova utakmica za nas je bila interesantna zbog toga što je sudijska ekipa bila iz Srbije. Glavni sudija je bio Vlado Glođović, dok su mu pomoćnici bili Vladimir Jovanović i Goran Kojić. Četvrti sudija je bio Boško Jovanetić. Na samom početku treba reći da se na utakmici dogodilo nešto što se ne dešava često. Zapravo, veoma su retke takve situacije. O čemu se zapravo radilo? U 34. minutu utakmice AR1 (Vladimir Jovanović) se povredio. Po onome što se moglo videti tokom prenosa radilo se o povredi butnog mišića. Jovanoviću je ukazana medicinska pomoć i on je prvi deo igre završio, a potom je ulogu AR1 preuzeo Boško Jovanetić, dok je Vladimir Jovanović prešao na mesto četvrtog sudije. Moram iskreno proznati da ovakve situacije, koliko god bile proizvod slučajnosti, nikada ne ostavljaju pozitivan utisak kad se gleda sudijska ekipa u celini.

Što se tiče učina Vlade Glođovića on se može, po mom sudi, oceniti kao sasvim korektan. Glođović nije ima previše posla na utakmici. Nešto intezivniji fudbal je viđen u drugom delu igre kad je zabeleženo nešto više prekršaja u odnosu na prvi deo igre. Kriterijum kod presuđivanja je bio dosta ujednačen. Kad je u pitanju presuđivanje prekršaja treba izdvojiti 22. minut utakmice kad je sudija dosudio prekršaj od strane domaćeg igrača br. 10 u fazi napada ( u kaznenom prosotru gostujućeg tima) nakon prekršaja (guranje protivnika) nad jednim odbranbenim gostujućim igračem. Stekao sam utisak da je u pomenutom minutu prekršaj postojao. Neke značajnije previde sudija Glođović, kod presuđivanja prekršaja nije pravio jedino što ostaje otvoreno pitanje ne dosuđenog prekršaja u 77. minutu utakmice kad je u kaznenom prostoru gostiju jedan domaći igrač u skok igri načinio prekršaj nad jednim gostujućim igračem. Spornih situacija na utakmici nije bilo. Što se tiče disciplinskih mera – opomena sudija Glođović ih je ukupno izrekao četiri. Tri opomene su izrečene zbog nesportskog ponašanja, tako sam zapisao, dok je jedna izrečena zbog nesmotrenog starta. Kad su u pitanju disciplinske mere – opomene stekao sam utisak da je opomena koju je sudija u 45+2 minutu utakmice izrekao gostujućem igraču br. 8 zbog ometanja nastavka igre možda brzopleto izrečena jer sam stekao utisak da nije postojala namera igrača gostujućeg tima da učini opstrukciju igre. Isto tako mišljenja sam da je sudija Glođović propustio priliku da u 61. minutu izreken opomenu jednom gostujućem igraču nakon starta nad jednim domaćim igračem (saplitanje protivnika s leđa – nesportski start ). Što se tiče kretanja i pozicioniranja sudije tokom utakmice ono je bilo sasvim ok, mada je bilo situacija u kojima položaj sudije kao i njegovo kretanje nije bilo uvek najtačnije imajući u vidu tok igre na terenu.

Saradnja sa AR je bila odgovarajuća. Treba reći da je na utakmici zabeleženo, bar prema mojoj evidenciji čak dvanaest dosuđenih ofsajda i to svi protiv igrača domaćeg tima. Kad je u pitanju procena ofsajda od strane AR svakako da treba izdvojit situacije iz 14. minuta ( Veoma dobra procena od strane AR1 (Jovanović) nije bilo ofsajda. Iz te akcije je reprezentacija Severne Irske postigla pogodak). Zatim, situacija iz 18. minuta kad je AR 1 (Jovanović) veoma dobro reagovao jer se nije radilo o ofsajdu. Na kraju treba istaći i situaciju iz 25. minuta utakmice kad je AR1 (Jovanović) veoma dobro reagovao kad je signalizirao ofsajd pošto se igrač domaćih sa br. 10 aktivirao iz ofsjad položaja i aktivno učestvovao u nastavku akcije. Što se tiče učinka AR2 (Kojić) on je u drugom delu igre imao dosta posla. U procenama aktivnog i pasivnog ofsajda AR2 (Kojić) je dobro reagovao, bar koliko sam imao prilike da vidim, mada sam stekao utisak da  je neke odluke o ofsajdu donosio sa malo većom zadrškom nego što je to uobičajeno. Ovo se pogotvu odnosi na  situaciju iz 77. minuta kada je to kašnjenje bilo veoma izraženo. Treba reći kad je u pitanju AR2 da je bilo par situacija u smicanju koje su bile dosta teške za procenu čak i na osnovu ponovljenog snimka.

Нема коментара:

Постави коментар