уторак, 25. септембар 2012.

NAJBOLJE SUDIJE NA SEMINARU U CIRIHU

- To je kao nacionalni tim a mi smo FIFA reprezentacija. Želimo da imamo najbolje sudije na Svetskom prvenstvu 2014. godine -
U Cirihu se od 24. do 28. septembra održava seminar sudija koji se nalaze na listi potencijalnih kandidata za odlazak na Svetsko prvenstvo 2014 u Brazilu. Seminar je okupio pedesetdvojicu sudija iz četrdesetšest zemalja. Pre početka seminara sve sudije su prošle stroge medicinske testove.

Sudije će tokom seminara proći program obuke koji je osmišljen tako da ih što bolje pripremi za predstojeće zadatke, sa posebnim osvrtom na kompleksnost deljenja pravde na Svetskom prvenstvu.

Na otvaranju seminara prisutnima se obratio prvi čovek svetske kuće fudbala Jozef Blater, koji je između ostalog upoznao sudije sa pripremama oko uvođenja GLT tehnologiju koja će svoju prvu primeni imati na FIFA Svetskom kupu u Japanu 2012. godine.

Prvog dana seminara u središtu razmatranja su bila pitanja fitnesa, kao i pitanja iz oblasti teorije i analize situacija sa utakmica. U sklopu fitnes programa Masimo Busaka, Šef odeljenja FIFA za sudije polaznicima seminara je govorio o značaju fitnesa, sa posebnim osvrtom na značaj načina ishrane za dobar fitnes, kao i o izbegavanju povreda. U popodnevnim satima putem video materijala analizirane su situacije sa utakmica. U utorak, drugog dana seminara sudije će nakon sporvedenog fitnes testa imati i praktičnu nastavnu na FIFA terenima.

Masimo Busaka se prisutnim sudijama obratio rečima: „ Važno je istaći da je ovo otvorena lista. To je kao nacionalni tim, a mi smo FIFA reprezentacija. One sudije koje danas nisu ovde treba da znaju da još imaju šansu da se ovoj reprezentaciji pridruže, dok drugi koji se nalaze na listi mogu da tu listu napuste. Želimo da imamo najbolje sudije na Svetskom prvenstvu 2014. godine.“

Takođe će u sklopu seminara sudije biti upoznate sa svim specifičnostima koje u sebi nosi jedan FIFA turnir, kao što je Svetsko prvenstvo pošto na njemu učestvuju nacionalne selekcije iz zemalja koje dolaze sa različitih kontinenata, koje u sebi nose različite kulture, koje karakterišu različiti običaji. Te specifičnosti nalažu pronalaženje adekvatnog kriterijuma.

Po rečima Masima Busake, nakon završetka seminara u narednim mesecima pažnja će biti usmerena na praćenje sudija, kao i na komunikaciju sa njima. Sve sudije koje se nalaze na listi potencijalnih kandidata za Svetsko prvenstvo 2014. godine će biti praćene od strane stručnog tima iz redova FIFA, kako na međunarodnim utakmicama koje budu sudili, tako i u svojim nacionalnim savezima. 

Sledeći seminar sudija potencijalnih kandidata za Svetsko prvenstvo 2014. godine biće održan 2013. godine.

Izvor: FIFA

Нема коментара:

Постави коментар