понедељак, 03. септембар 2012.

NEJASNA ODLUKA SVETISLAVA MARUŠIĆA

- Super liga Srbija 4. kolo –

Donji Srem – Vojvodina 0:1

Sudija: Svetislav Marušić

Utakmica 4. kola Super lige Srbije između Donjeg Srema i Vojvodine više je podsećala na loptanje po terenu negoli na fudbal. Bile je to utakmica bez neke naročite igre na obe strane. Jednom rečju, utakmica za zaborav. Neko bi rekao, slika i prilika našeg fudbala. Kad je suđenje u pitanju na ovoj utakmici zabeležena je jedna krajnje sporna situacija koja se dogodila u 30. minutu utakmice kad je sudija Marušić, nakon ubačene lopte u kazneni prostor novosađana, poništio pogodak Donjem Sremu zbog navodnog prekršaja nad vratarem Supićem od strane jednog igrača Donjeg Srema.

Sudija je u pomenutom minutu dosudio direktan slobodan udarac u korist Vojvodine, što navodi na zaključak da je neko od igrača Donjeg Srema načinio prekršaj u fazi napada. Kakav je prekršaj bio u pitanju? To je pitanje koje ostaje otvoreno nakon što se pogleda snimak sporne situacije. Stiče se utisak da je sudija svirao prekršaj nad vratarem Supićem. Koliko god ovu situaciju gledao, iz jednog ili drugog ugla, ne mogu se otrgnuti utisku da u pomenutom minutu, nakon ubačene lopte iz udarca sa ugla u kazneni prostor Vojvodine, ne da nije bilo prekršaja nad vratarem Supićem, nego ono što je i najvažnije nije bilo nikakvog kontakta između vratara novosađana i nekog od igrača Donjeg Srema. Vratar Vojvodine je nespretno reagovao, pogrešno je procenio let lopte. Fudbalskim žargonom rečeno, podleteo je pod loptu i vrhom šake zahvatio loptu. Lopta se odbila do jednog igrača Donjeg Srema koji je postigao pogodak. Ako nije bilo kontakta, kako onda da je sudija dosudio prekršaj?! Da li je možda po sredi bio prekršaj nekog od igrača Donjeg Srema nad nekim od igrača Vojvodine? To je sledeće pitanje u vezi ove sporne situacije Kad se pažljivo pogleda kretanje igrača u kaznenom prostoru ne može se uočiti da je nad bilo kojim igračem Vojvodine načinjen prekršaj, pa samim tim nije bilo ni osnova da se svira prekršaj. Šta je sudija Svetislav Marušić video u toj situaciji kao prekršaj definitivno ostaje velika nepoznanica. Jedno je sasvim izvesno; Ako je sviran prekršaj nad vratarem Vojvodine, ili pak nad nekim od igrača Vojvodine onda sam mišljenja da prekršaja nije bilo (ne vidi se na snimku) te da je stoga poništen regularan pogodak Donjem Sremu. Na kraju valja razmotriti još jednu opciju, a to je da li se u kaznenom prostoru dogodio prekršaj iz grupe prekršaja koji se prema Pravilu 12 kažnjavaju tehničkom merom inidrektnim slobodnim udarcem? Očigledno da ne, jer ruka sudije prilikom nastavka igre nije bila ispružena u vis kao znak da se radi o toj vrsti tehničke mere.

Kad se na kraju sve sumira, mišljenja sam da je sudija Svetislav Marušić doneo jednu krajnje nejasnu odluku koja po razvoju događaja na terenu, stičem takav utisak, nije imala potvrdu da treba da bude donesena.

Нема коментара:

Постави коментар