уторак, 18. септембар 2012.

NIŠTA NE KOŠTA, A PLENI DUŠU

Dok sam „šetajući“ internetom pripremao tekst za novu „Zagonetnu ličnost“ sasvim slučajno sam dospeo na zvanični sajt Stručne strukovne organizacije sudija FSB. Pomislih - Kad sam već tu da vidim šta najveća i najbrojnija sudijska organizacija u nas piše. Prelistavajući sajt ove organizacije naišao sam na tekst koji je objavljen 04.09.2012. godine pod nazivom „Džepni priručnik za sudije“. U trenutku mi se naslov učinio neverovatno poznatim. Nakon trenutka zbunjenosti, a posle čitanja prvih pasusa postavljenog teksta uvideo sam da se radi o autorskom tekstu koji je postavljen na ovom blogu 01.09.2012. godine. Tekst je na sajtu SSOS FSB u originalu postavljen. Jedina razlika je pismo kojim je tekst pisan. Iskreno, bilo mi je veoma drago što se tekst našao na jednom ovakvom sajtu. Međutim, nakon čitanja uvideo sam da nije postavljen izvor. To saznanje me je u velikoj meri zbunilo. Otvorilo se pitanje; Zašto nije naveden izvor odakle je tekst preuzet. Toliko se moglo i moralo uraditi. Svi tekstovi na ovom blogu su svima dostupni bez ikakvog ograničenja. Na kraju, zato su i pisani. Ali, ako se oni javno publikuju ovako kao što je to uradila Stručna strukovna organizacija FSB onda minimum etike nalaže da se postavi izvor odakle je tekst preuzet. 

Možda će, posle ovog mog pisanija, gore naznačeni tekst sa sajta SSOS FSB biti ukonjen. Možda će biti unet izvor odakle je tekst preuzet. No, šta god da bude moje je bilo da ukažem na nešto što ništa ne košta, a može da pleni dušu.

4 коментара:

 1. Poštovanje,
  ne znam gde da postavim pitanje pa evo ga ovde:

  U toku igre rezervni igrač sa klupe ode u svlačionicu po markirnu majicu. Po povratku, na intervenciju četvrtog pomoćnika, sudija mu izriče javnu opomenu (žuti karton). Ispravno ili pogrešno?
  Unapred hvala.

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Pogrešno. Igrač koji je napustio tehnički prostor i otišao u svlačinoicu da uzme merkirnu majicu nije načinio nijednu povredu PFI, niti se njegov čin može smatrati nesportskim ponašanjem. Ovde imamo prvo grešku četvrtog sudije, a zatim i sudije što je prihvatio intervenciju četvrtog sudije.

   Избриши
 2. Pregladanjem Vašeg sajta, npr donjih fotografija na naslovnoj strani nigde ne nađoh da ste koristili materijale FIFA. Istovremeno sam bacio pogled na sajt UFS Beograda ili kako se već sada zove, i otprilike kakav sajt, takve i sudije. A nekada smo im svi zavideli. Uzdravlje.

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Do sada sam bezbroj puta isticao da uvek koristim "Interpretacija Pravila igre i uputstvo za sudije", FIFA izdanje. Kad bih mogao da je celu skeniram i postaviom bilo bi veoma dobro i korisno. Očigledno da to nije bilo dovoljno zbog čega Vašu opasku smatram ispravnom. Učinjeni propust ću ispraviti. Hvala na saradnji.

   Избриши