субота, 08. септембар 2012.

OČEKIVANO SUĐENJE MILORADA MAŽIĆA

- Kvalifikacije za SP 2014. Grupa D -

Estonija – Rumunija 0:2

Sudija: Milorad Mažić 

Kvalifikaciona utakmica između Estonije i Rumunije, koja je odigrana u Talinu u okviru grupe D sasvim zasluženo je pripala reprezentaciji Rumunije. Rumuni su slavili rezultatom 2:0. Nije to bio bog zna kako kvalitetan meč. Po onome što se videlo na terenu Estonci nisu mogli boljem da se nadaju od poraza. Domaći tim tokom devedeset minuta igre nije zabeležio nijednu izglednu priliku za postizanje pogotka, tek nekoliko šuteva sa distance od koji su jedan ili dva završili u okvir vrata. S druge strani igrači reprezentacije Rumunije su imali nekoliko prilika za postizanje pogotka od kojih su dve i iskoristili.

Što se tiče učinka sudijske kipe koju je predvodio Milorad Mažić, ona je sasvim dobro odradila svoj deo posla. Ruku na srce nije ovo bila teška utakmica za suđenje, nije bilo komplikovanih situacija za presuđivanje, kao ni spornih momenata na utakmici. Igrači oba tima su sudiji Mažiću u velikoj meri pomogli svojim korektnim ponašanjem na terenu. Na utakmici je zabeleženo, prema mojoj evidenciji oko dvadesetčetiri prekršaja. Za nijansu više prekršaja je bilo u drugom delu igre. Što se tiče presuđivanja sudija Mažić je izabrao sasvim primeren kriterijum. Nije se mnogo mešao u igru, pustio je da se igra razvija dokle god je mogla u granicma PFI. U takvom odnosu stvari ne treba da čudi konstatacija da je Mažić imao punu kontrolu kako nad igračima, tako i nad igrom. 
                                                        Situacija iz 75. minuta utakmice

Inetresantan detalj zabeležen je u 75. minutu utakmice, kad je napadač gostujućeg tima Marika postigao pogodak, drugi za reprezentaciju Rumunije. Iako su neki igrači domaćih smatrali da je u fazi odvijanja napada, igrač gostujućeg tima Marika, pre nego što je dobio povratnu loptu i postigao pogodak načinio prekršaj nad jednim igračem domaćeg tima o prekršaju u ovoj situaciji teško da se može govoriti jer se igrač rumunske reprezentacije gradio, u granicma dozvoljenog (takav utisak se stiče na osnovu snimka situacije, a i sudija je bio na svega nekoliko koraka od mesta događaja pa je pretpostavka da je situaciju sasvim jasno video). Što se tiče disciplinskih mera, njih je na utakmici Milorad Mažić izrekao ukupno tri. Radilo se o diciplinskim merama – opomeni. Prvu opomenu sudija je izrekao u 45+1 minutu utakmice zbog nesmotrenog starta rumunskog reprezentativca Grazova, dok je drugu i treću opomenu Mažić izrekao u 78. minutu utakmice igraču estonske reprezentacije Dimitrijevu zbog nesportskog starta, odnosno u 79. minutu igraču reprezentacije Rumunije Mariki zbog nesporskog ponašanja. Sve tri opomene su s punim pravom izrečene. Razloga za izricanjem drugih opomena na utakmci nije bilo.  Kretanje sudije na utakmici je bilo racionlano i sa dobrim osećajem za pozicioniranje. Saradanja sa AR1 (Ristić) i AR2 (Radojčić) je bila veoma dobra. Odluke AR na utakmici su bile ispravne i tačne. Treba reći da je, kad je procena ofsajda u pitanju nešto više posla imao AR2. Na kraju jedna interesantan detalj a vezan je za četvrtog sudija Vukadinovića. Radilo se o 88. minutu utakmice i zameni koju je vršila reprezentacije Rumunije. Vukadinović je na tabli prvo pokazao da iz igre izlazi gostujući igrač br. 11, da bi nakon malo burnije intervencije gostujućeg trenera zamena bila odložena, na kraju iz igre izašao sasvim drugi igrač. Šta je bilo po sredi u datom minutu ostaje nejsano?

Ako se ima u vidu sve gore navedeno onda se nameće zaključak da je ovo bila utakmica koja po svom sadržaju nije bila teška za suđenje i da ju je Milorad Mažić sa svojom ekipom očekivano dobro odsudio.

1 коментар:

  1. Lagan kontakt postoji, uz odmerenu upotrebu snage, a mesto kontakta je u predelu grudnog koša, a ne glave- jer se Estonski igrač uhvatio za glavu. Igrač pada nekoliko sekundi nakon duela. Nema govora o bilo kakvom prekršaju.Dr Bane, WR

    ОдговориИзбриши