четвртак, 13. септембар 2012.

OMALOVAŽAVANJE PROTIVNIKA

Da je fudbal pun iznenađenja to je manje-više svima poznato. Na prijateljskoj utakmici koju su odigrale B reprezentacija Rusije i reprezentacija Turske U21, krajnji rezultat je bio 4:1 za B reprezentaciju Rusije, zabeležen je interesantan detalj koji svakako zavređuje pažnju da se o njemu nešto više kaže. O čemu se zapravo radi? Radi se o pogotku kojeg je postigao reprezentativac Rusije Sapogov. Ovaj igrač je u jednom solo prodoru pobegao svim igračima protivničkog tima, pretrčao je skoro pola terena, izašao je sam ispred vratara gostiju pa kad je i njega prošao našao se potpuno sam ispred praznih protivničkih vrata. Sapogov je imao vremena da se osvrne oko sebe pa kad je video da u njegovoj blizini nema nijednog protivničkog igrača, koji su potpuno stali, skoro se zaustavio na gol-liniji legao na zemlju i glavom postigao pogodak. Sudija je taj pogodak priznao.
Bezbroj puta sam do sada isticao da je fudbal, povrh svega viteška igra. Jedan od osnovnih zahteva koji se u pomenutom kontekstu mora ispoštovati je „ne omalovažavati protivika svojim ponašanjem na terenu“. Za  sve one situacije koje u sebi sadrže elemente omalovažavanja protivika prema PFI su predviđene određene mere kako tehničke, tako i disciplinske. Isto tako treba reći da je na sudiji i njegovoj proceni da oceni da li se neko ponašanje može smatrati omalovažavanjem protivnika, ili ne. Ukoliko sudija proceni da je  ponašanje jednog igrača usmereno ka omalovažavanju protivnika prema PFI sudija treba da dosudi indirektan slobodan udarac u korist protivničke ekipe, i da igraču u čijem ponašanju je bilo namere da se omalovaži protivnik izrekne disciplinska mera – opomena.

Da li je potreban komentar postavljenog video klipa sa gore pomenute utakmice? Mišljenja sam da nije. Ponašanje igrača B reprezentacije Rusije Sapogova u sebi ima elemente „omalovažavanja protivnika“. Napadač domaćeg tima kad je video da u njegovoj blizini nema nijednog protivničkog igrača, odlučio je da akciju završi tako što će pogodak postići na kranje nesportski način. Fudbalski gledano cela situacija ostavlja opor ukus u ustima. Mišljenja sam da je u ovoj situaciji omalovažen gostujući tim, da je po sredi nesportsko ponašanje zbog čega je jedina primerena sudijska odluka trebala da bude indirektan slobodan udarac u korist protivničkog tima i disciplinska mera – opomena domaćem igraču Sapogovu, a ne priznavanje pogotka.

2 коментара:

  1. Slazem se sa vama i sa vasim komentarom.

    Medjutim, primeniti ili ne ovo pravilo na nasim terenima?

    Ako cemo postovati striktno PFI onda bi trebalo primeniti tehnicku kaznu indirektan udarac i disciplinsku opomenu. Medjutim, koliko posmatraca sudjenja na nasim ligama (u Srbiji, na bilo kojoj ligi) bi stalo iza sudije u odbrani takve odluke, podrzalo ga i odobrilo takvu odluku sudije? Mislim da je veoma mali broj posmatraca koji bi zastitili sudiju u takvoj situaciji.

    ОдговориИзбриши
  2. Ne znam koliko bi kolega posmatrača na našim ligama stalo iza sudije u odbranu jedne takve odluke. Ali jedno znam, a to je da ukoliko posmatrač suđenja ima pozitivan pristup prema ocenjivanju onda će jednu takvu odluku sudije podržati i braniti.

    ОдговориИзбриши