понедељак, 17. септембар 2012.

U 15. SEKUNDI DVE SPORNE ODLUKE SUDIJE

-Premier liga Engleske 4. kolo –

Everton – Njukastl 2:2

Sudija: Majkl Džons

Kakav meč u Liverpulu na Gudison stadionu u okviru 4. kola Premier lige! Mnogo šansi, mnogo uzbođenja, 4 pogotka, tri sporne sudijske odluke u kratkom vremenskom periodu...Kad nešto bolje razmislim samo u jednom delu igre na utakmicama Premier lige sudije imaju više komplikovanih situacija za rešavanje, nego naše sudije u jednom celom kolu. Kad je u pitanju meč između Evertona i Njukastla zabeležene su tri sporne situacije koje zavređuju pažnju da se o njima kaže par reči. 

U 65. minutu utakmice igrač domaćeg tima Feleini postigao je pogodak koji je sudija poništio na intervenciju AR1 zbog navodnog ofsajda. Situacija vraški teška za procenu jer su delići sekunde određivali da li je bio ofsajd, ili ne. Pogodak je poništen, ali se na osnovu snimka i markirane zamišljene linije koja prati liniju pretposlednjeg igrača odbrane sasvim jasno moglo videti da se Feleini nije nalazio u ofsajdu u trenutku kad mu je njegov saigrač uputio loptu. Noga pretoslednjeg igrača odbrane Njukstla je ostala što je bilo dovoljno da se položaj igrača Evertona ne okarakteriše kao ofsajd. Trenutak frejmovanja žive slike je nešto što je za svakog AR vraški teško pogotovu kad se situacija tako brzo odvija kao što je to bio slučaj sa akcijom igrača Evertona. Osećaj za igru, položaj sudije, koncentracija tokom odvijanja akcije i na kraju sreća sve to treba u takvoj situaciji da se spoji u jedno kod AR. Mnogo teško!

Onda sledi 78. minut utakmice u kojem su za samo 15. sekundi bile evidentirane dve izrazito sporne odluke sudije. Prvo je s početka 78. minuta nakon gužve u kaznenom prostoru gostujućeg tima igrač domaćih Aričebe loptu zahvatio glavom, lopta je udarila u prečku i krenula ka zemlji. Tik ispred zemlje, dok je lopta još bila u vazduhu, jedan gostujući igrač je izbacio loptu u teren za igru. Domaći igrači su tražili pogodak jer su smatrali da je lopta cela prešla gol-liniju. Još jedna teška odluka pre svega za AR1. Razrešenje ove situacije donekle daju kamere koje se nalaze u visini vrata. Prema snimcima iz tih uglova stekao se utisak da je lopta u vazduhu cela prešla gol-liniju. AR1 u ovoj situaciji teško da je mogao pravilno da proceni situaciju jer se sve veoma brzo odigravalo, a isto tako AR1 je bio zaklonjen igračem Evertona Aričebeom. Dodatne sudije pomoćnici, ili GLT tehnologija ovde bi dale svoj pun doprinos u razjašnjenju ovakve situacije. I dok je trajala jedna vrsta konfuzije među igračima Evertona zbog neverice što im pogodak nije priznat, usledio je kontranapad gostujućeg tima. U posed lopte je došao Ben Arpa, na njega je na sredini terena nepropisno startovao domaći igrač Pienar. Iako je prekršaj postojao Ben Arpa je uspeo da ostane na nogama i da uposli svog saigrača koji se našao u obećavajućem napadu. Bila je to prednost iz udžbenika! Međutim, sudija je zaustavio igru, dosudio direktan slobodan udarac u korist gostujućeg tima a igraču Evertona Pienaru izrekao disciplinsku meru – opomenu. Greška!

Na kraju utakmice džentlmenski pozdrav velikih rivala. Jedno je sigurno. Dok gledamo utakmice Premier lige uz uživanje u fudbalu mnogo toga se može naučiti kad je u pitanju suđenje. Zbog toga valja gledati, uživati i učiti.

Нема коментара:

Постави коментар