понедељак, 10. септембар 2012.

ZAŠTO TAKO RADOVANOVIĆU SLAVIŠA?

- U ehu utakmice Inđija – Radnički (NP) -

Postoje utakmice koje mogu sudiju kako da uzvise, tako i da ga unize. Mogu da ga vinu u sudijske visine, ali mogu da ga bace u glib iz kojeg je posle teško izaći. Takva utakmica je bio meč između Inđije i Radničkog (NP), u okviru 5. kola Prve lige Srbija. Bila je to utakmica starih sportskih rivala, ali i fudbalskih prijatelja. Utakmicu je sudio Slaviša Radovanović, sudija koji se od ove sezone nalazi na listi sudija Razvojne grupe. To je bio više nego dovoljan razlog da ponovo pogledam na delu sudiju Slavišu Radovanovića. Prvo gledanje nije bilo upečatljivo, na redu je bilo drugo.

Kad je u pitanju prikazani kvalitet suđenja Slaviše Radovanovića na ovoj utakmici mnoga pitanja su nakon utakmice postala otvorena. O tim pitanja jednako posle utakmice razmišljam. Prvo, kako je moguće da ovaj sudija dobije jedan ovakav meč? Drugo, da li Slaviša Radovanović poseduje potreban kvalitet da bude uvršten u Razvojnu grupu? Treće, otvara se velika sumnja da li uopšte ovaj sudija poseduje potreban kvalitet da se nađe na listi sudija koji dele pravdu na utakmicama Prve lige Srbija? Sva ova, i mnoga druga pitanja, predstavljaju posledicu vidnog iskliznuća Radovanovićevog suđenja na pomenutoj utakmici.

Šta smo imali priliku da vidimo kad je suđenje u pitanju na utakmici Inđija – Radnički (NP)? Imali smo priliku da vidimo dosta slabo suđenje. Videli smo kako to izgleda kad sudija nije dorastao meču koji mu je poveren. Neujednačen kriterijum u presuđivanju, nedostatak autoriteta kod igrača, odsustvo osećaja za razvoj igre, smušenost u ključnim trenucima meča, kretanje po terenu za igru, na momente, bez ikakvog smisla i rezona, nedovoljna psihička stabilnost su samo neki od krucijalnih elemenata koji idu u prilog konstataciji zašto se učinak Slaviše Radovanovića može okarakterisati kao slab. Sve to su igrači uvideli pa su onda po toj tankoj žici, koja je bila na ivici pucanja, još više gazili. Neće biti prenagljeno ako kažem da sam stekao utisak da se sudija Radovanović jednog momenta poptuno izgubio na terenu za igru. Pokušaj da disciplinskim merama – opomene i isključenja (kao posledica druge opomene), sudija disciplinuje igrače pokazali se se krajnje neefikasnim. Tenzije nisu bile smirene, već su još više bile podgrejane čak i do usijanja. Na utakmici sam zabeležio tri krupne sporne situacije od kojih je jedna ( u pitanju je bilo namerno igranje lopte rukom jednog od odbranbenih igrača gostujućeg tima u sopstvenom kaznenom prostoru što je ostalo ne sankcionisano od strane sudije ) bila vidljiva čak i sa „Crvenog čota“, a kamoli da nije bila vidljiva sa severne tribine gde sam sedeo. O tim spornim situacijama ovom prilikom neću govoriti (mada sam mišljenja da je sudija načinio greške), jer mi je želja da pre svega ukažem na celinu slike suđenja Slaviše Radovanovića, a ne samo na detalje sa utakmice jer se o detaljima može uvek govoriti. Da put kojim je krenuo sudija Radovanović na ovoj utakmici nije bio dobar dalo se naslutiti već nakon prvih petnaestak minuta igre. Golim okom se moglo videti da je utakmica između Inđije i Radničkog (NP), običnim rečnikom rečeno „pojela sudiju Radovanovića“. Sudija je izgoreo u želji da se dokaže kao sudija. Na silu se ništa ne može. To je problem koji se javlja kod svih onih sudija kod kojih postoji više nego veliki jaz između želja i mogućnosti. 

Pred početka prvenstva na jednom mestu sam napomenuo da sudije ne treba da traže od Sudijske komisije FSS više nego što dobijaju, jer mogu dobiti više nego što zaslužuju. Sudija Radovanović je dobio utakmicu koju po prikazanom kvalitetu suđenja nije trebao da dobije. Pruženu šansu, sudija Slaviša Radovanović, ma šta god neko mislio nije iskoristio. Valja staviti prst na čelo i zapitati se; Zašto tako Radovanoviću Slaviša? Valja dobro razmisliti, šta i kako dalje!?

16 коментара:

 1. Slučajno sam bio na pomenutoj utakmici i koliko me je fascinirao pionirski blog vezan za struku, toliko me nakon izrečenog podsećate na Niclas Erdman, srednjoškolca iz Gelsenkirchen o kome nemam izgrađeno mišljenje, jer za čoveka u godinama u kojim sam ja upuštanje u raspravu sa SREDNJOŠKOLCEM je neprihvatljiva. Istina dva (ne)sportska rivala su se pokazala u pravom svetlu. Da, bio sam sa posmatračem suđenja u Inđiji, čije je ime na sajtu FSS i koji niti u jednom segmentu ne deli Vaše mišljenje- NAPROTIV. Tog čoveka, sa preko 1000 odsuđenih utakmica i 8 godina na SAVEZNOM RANGU ( a počeo da sudi u 29-oj jer je prethodno bio prvoligaški golman ) IZUZETNO RESPEKTUJU u Vojvodini. Takođe i super-kontrolor o čijem imenu ne bih, takođe. IMO, slažem se i sa jednim i sa drugim u potpunosti! Bane, WR

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. I ja sam bio na utakmici i sebe smatram dovoljno strucnim. Tekst jeste surov i neprijatan ali sve sto je napisano je istinito. I ja sam sudjenje na ovoj utakmici doziveo kao autor teksta.

   Избриши
  2. Ovim završavam- replicirajte koliko hoćete. Ne želim da brojni, koliko mi se čini do sada najbrojniji posetioci bloga i to sve stručni steknu ružnu sliku o istom. Tekst iz samog naslova udara po g-dinu Radovanoviću i to nisko, ali, on zna ko stoji iza svega. I tako su udarali Niclas i dugari po Miloradu Mažiću nakon utakmice AEL-Anderlecht, ali čini mi se da " nestručni " Mike Riley, koji vodi 5 liga u Engleskoj i odgleda 1000 sudija sedmično misli drugačije- što ćemo uskoro moći da vidimo i da se ponosimo time. Da anonimnom stručnjaku ne ostanem dužan- oba observera misle dijametralno različito.

   Избриши
  3. Au brate gde ti ode. Poceo si o Slavisi a zavrsio si sa Mazicem. Pa jos i teorija zavere. Nema tu sta da se vise prica. Slavisa je uprskao stvar. Samo je bilo pitanje da li ce neko to nazvati pravim imenom ili ce se sve uviti u rukavice. Sta misle tvoji observeri ne interesuje me. Zavrsavam sa repliciranjem.

   Избриши
 2. Hvala što ste se javili. Vaše neslaganje s mojim viđenjem suđenja je Vaše legitimno pravo. Pluralizam mišljenja po definiciji ima pozitivan predznak. Ovom prilikom želim da ukažem na način pisanja komenatra. Prema opšteprihvaćenom pravilu pisanja na sajtovima, forumima i blogovima pisanje reči i/ili rečenica velikim slovima znači vikanje, a to nije dozvoljeno. Ukoliko želite da apostrofirate neku reč i/ili rečenicu koristite simbole ili znake našeg pisma Iz tog razloga Vas najljubaznije molim, kao i sve ostale posetioce bloga koji imaju volju i potrebu da se oglase svojim komentarem, da se pridržavate gore naznačenog opšteprihavćenog pravila pisanja. Za sve vreme postojanja ovog bloga samo jedan komentar nije objavljen i to zbog krajnje uvredljivog sadržaja na račun jednog sudije. Svi komentari se uredno objavljuju bez cenzure. Tako će biti i ubuduće. Hvala na razumevanju.

  ОдговориИзбриши
 3. Elem, ja sam po prirodi pragmatičan čovek. Osvrnuo bih se na neke ranije, stilski, sa sitnijim greškama, dobro napisane tekstove ( koje sam, uzgred koristio kao deo " literature " za sudije polaznike, ali i na seminarima ). Nemojte se ljutiti, morao sam da izvršim gramatičku korekciju nekih reči. To može da se potkrade nekoliko puta, ali u Vašim tekstovima to se frekventno ponavlja. Posetioci i komentari su očigledno brojni. A propo Slaviše Radovanovića i njegovog suđenja: nije to samo moje mišljenje- već i nekih ljudi koji su, ipak autoriteti u struci. Takođe, nisam, niti bih ikada bio nečiji " advokat ", ali ne ni " tužilac " bez osnova. Meni u ovoj Srbiji nisu oprostili samo izgovoreno i napisano. Ni Vaš " ljubimac " Danilo Grujić, čiji put do FIFA znaka odlično znam, nije sa ovoliko žara pohvaljen nakon nekih utakmica u kojima je sve, samo ne blistao.
  Pozdrav brojnim posetiocima bloga!
  Bane, WR
  P.S. Niclas je stvarno srednjoškolac...

  ОдговориИзбриши
 4. Iskreno drago mi je što su neki tekstovi, zahavljujući Vama, našili put do sudija. Što se tiče vaše lektorske intervencije na tekstovima koje koristite ne vidim razlog zašto bi se ljutio. Naprotiv, svaka intervencija koja ima za rezultat poboljšanje kvaliteta teksta je uvek dobrodošla. Na kraju, svoj kritički osvrt na neko suđenje ne doživljavam kao "tužbu", a sebe ne doživljavam kao "tužioca". U tekstovima iznosim samo ono što sam osećao dok sam gledao učinak nekog sudije. To je sve. Tako je bilo i ovog puta.

  ОдговориИзбриши
 5. Gospodo anonimni posmatraci i veliki poznavaoci pravila fudbalske igre, Gospodin Slavsa Radovanovic je rodjen 6.9.1978. godine, zivi u Selu Lacarku opstine Sremska Mitrovica, Magistar je saobracajnog fakulteta, srecno ozenjan i ponosan otac jedne prelepe devojcice. Da bi uopste pricali i komentarisalu nekog treba prvo da ga upoznate, zato sto je Slavisa Radovanovic pre svega "VELIKI COVEK " a to je danas najteze biti. Sto se tice same utakmice, a na istoj sam i sam prisustvoa, utakmica je bila jako teska, Sremski derbi, a Slavisa Radovanovic je tu utakmici dobro vodio, od samog pocetka pa do njenog kraja, posto ga vi dobro poznajete onda i znate da je u predhodne 2 godine najvise utakmica odsudio upravo on zajedno sa Gospodom Vasicem i Simovicem, i to bez ijedne zalbe na njegovo sudjenje, sto je u danasnje vreme jako tesko, sta vise bio je pohvaljen od strane mnogobrojnih klubova...Gospodo nemojte nekom da rusite karijeru i unistavate zivot a da prvo ne poznajte tu osobu !

  ОдговориИзбриши
 6. Prijatelju pobrko si loncice. To sto je neko dobar covek ne znaci da je i dobar sudija. Dosta je bilo ja tebe serdare ti mene vojvodo.

  ОдговориИзбриши
 7. Vovodina je uvek imala jako dobre sudije, koji su ne samo po učinku na terenu, no izvan njega, ponašanjem i samom pojavom odudarale od kolega iz ostalih delova Srbije. U čemu je stvar, šta mislite?! Iskoristio bih jednu neobičnu komparaciju primerom iz sopstvene struke kada je jedan od profesora pola predavanja ponavljao kao papagaj " PLANIRANJE, PLANIRANJE " i opet " PLANIRANJE " ( sada pišem " Pravopisom blogera " jer prof. Stančić ima malo teatralniji nastup i često zna da ako ničim, onda bar glasnim upadicama, održi studente budne na maratonskim predavanjima )vodi do postizanja željenih rezultata- korektne parcijalne skeletirane proteze, primera radi...
  Elem, pionir tehnike " planiraj i selektuj " u Vojvodini je Zoran Arsić. I danas SSOS FS Vojvodine ima 10-ogodišnji plan koji se poštuje kao Biblija. Dešavalo se da iskoči neko izvan toga plana. Sećam se da sam na jednoj prijateljskoj utakmici u Rumi gledao nešto što je stvarno iskakalo iz svih okvira- vanserijski talentovanog momka- izvajanog tela, sigurnog i autoritativnog nastupa i za njegove godine neverovatno- izgrađenog stila i jasne tehnike suđenja. Saznao sam da se zove Dragan Narančić. Tada su i Milorad Mažić i Srđan Kaurin sudili Srpsku ligu Vojvodina kao i on, zar ne ?! Dolaskom na mesto Komesara za suđenje FSS K.F. koji je izvršio " seču knezova " pala je i glava ovog momka ( neobjašnjivo, kao i mnoge stvari tada i sada) , danas zrelog čoveka, kao i moja, jer ja nisam hteo " barjače " ( kako bih ga sada rado uzeo u ruke ). Ja sam dobio novu šansu i opet nisam znao da u Srbiji praštaju sve osim oštroga jezika.
  Sada su tu neki drugi ljudi, koji su znali da iskoriste svoje šanse i tuđe mane. Voleo bih da sam u igri, ali, nisam sopstvenom krivicom. Tim ljudima ( momcima ) zavidim samo iz razloga što nisam zajedno sa njima.
  Pitate se zašto sam pisao o Narančiću?! Eto tako mi palo... ;)
  Ima malo veze i kakav si čovek budite sigurni, ali, ne u smislu dobar ili loš, no zreo, ili, nezreo.
  Bivšem sudiji ovo ide od ruke, samo treba imat' meru. Ni Cuneyt Cakir ne bi bilo da nije bilo Jaap Uilenberg i Senes Erzik- ali superb referee, nesporno! ;)

  ОдговориИзбриши
 8. Otvorili ste jedno veoma interesantno pitanje a to je "Strategija razvoja sudijskog kadra kod nas". Spomenuli ste u svom komentaru plan i selektovanje. Ali, to su samo dva elementa strategije. Plan je instrumenat, a selektovanje je mehanizam strategije. Šta je sa svrhom, ciljevima, pravcima razvoj sudijskog kadra kod nas? Bez potonje nabrojana tri elementa nema ni startegije. Veoma interesantna tema koja svakako zaslužuje poseban osvrt i veoma ozbiljan pristup u razradi. Što se tiče Vaše opaske "...samo treba imat' meru", jedino što mogu da Vam kažem je u duhu Šekspirovom "Mera za meru", ili što bi rekao naš narod "Kakav pozdrav onaki i odzdrav", normalno iz mog ugla posmatranja.

  ОдговориИзбриши
 9. Ostali elementi razvoja koje ste nabrojali se mogu svesti pod čuvenu rečenicu Radoja Domanovića " To kod nas ne može da bude "... Zašto? Da bi došli do cilja moramo da budemo strpljivi. Moramo da istrpimo mladog sudiju, a nažalost u Srbiji su ostale legedarne sudije, kao u narodnoj muzici Toma, Tozovac, ili, Mića Ilić i " turbo-folk " sudije. Svrha razvoja- odradi ( mrzim ovaj glagol ) posao i " šef ", " tata " će biti zadovoljan, a prvi put kada ti ne uspe- izbrisan si preko noći. Pogledajmo strukturu sudija u Engleskom Premiership- sude dokle mogu da polože testove- Alan Vailey npr... Mike Riley je skinuo sa liste najmlađeg sudiju u istoriji Premiership Stuart Attwell, koji je bio u UEFA Elit-talent programu. I eksplicitno rekao " kada bude dovoljno kvalitetan za Premiership dobiće šansu ". Poltroni, tatini sinovi, svi iz priče Sava iz Kikinde i još jednu najbrojniju kategoriju ne bih da pominjem- da li je to je perspektiva Srbije? Formiran sudija je tek negde oko 35-e, kada je sazreo kao čovek- sa koliko godina su počeli Maksa, Čoka, Rabren, Arsa?! Pokušao sam ja " MEROM ZA MERU ", pa sam kupio ŽURNAL i nigde me nije bilo. Još uvek čekam objašnjenje! :D Reče jedan čo'ek po imenu Konfučije " sve je sranje, osim pišanja, a i pišanje je sranje ako pišaš uz vetar ". Nemamo mi Vlada Šajna- kakva gracija na terenu, kakav stručnjak... On i Uilenberg su glavni za " analitiku " u UEFA Komitetu. No da ne filozofiram više- pogledaj nominacije za MD1 CL- u ponedeljak i Bogu hvala posle toliko godina... ;)

  ОдговориИзбриши
 10. Ne mogu a da ne prokomentarišem nekoliko gore pročitanih komentara na račun utakmice iz Inđije i samoga sudije sa iste pa i ovih vezanih za planiranje i sudijski kadar,sve rađeno proteklih sezona se kao bumerang vraća sudijskoj organizaciji,plan postoji još kako ali je poenta da u tom planu nema ni govora o kvalitetu davno je kvalitet prestao da se gleda,ko je upoznat sa ovom pričom vrlo dobro zna kako se napreduje na listama žalosno je ali većina sudija ne svi naravno Super i Prve lige ne zaslužuje da se nađe ni na trećem stepenu takmičenja i to i jeste glavni razlog onakvog izdanja u Inđiji.

  ОдговориИзбриши
 11. Kod fudbalskog sudije se sve gleda, od toga kako sudi,njegovog obrazovanja, gde radi pa sve tako dalje...Vrlo je vazno ko je kakva osoba, jer imaju one osobe koje imaju nameru, a to gospodin Radovanovic svakako nije! Svako ima pravo na svoje misljenje, ali vrlo je lako da vi ovde pljuete gospodina Radovanovica bas zbog toga sto je on mozda i vama ili nekom ko vam je blizak konkurencija.Na toj utakmici su bili pored kontrolora sudjenja sa te utakmice kontrolori sa super i prve lige srbije, sudije sa super lige, i svi su jako zadovoljni sudjenjem, sve je to ok da vi imate neke argumente, nego optuzujete coveka da je kako se u narodu kaze "navlacio" za Indjiju, a sve 3 "sporne" situacije su bile u kaznenom prostoru Radnickog, Bolje da se zapitate zasto je covek bio 5 god na trecoj ligi, zasto je vec 4 na prvoj ligi Srbije, odnosno on je na Super ligi u razvnoj grupi, i ne moze da sudi od sudija koji su sudili finale kupa i ... znate na sta mislim, a mogli bi i da polemisete, zasto su sudije podeljene u 3 grupe, i zatso sudije koje su na super ligi ali u razvojnoj grupi ne sude super ligu, ne idu ni kao cetvrti sudija, a sudije super lige sude prvu ligu i to kako ? Zasto niste pisali o prvom kolu u Indjiji , bolje da pisemo o tim stvarima, i stvarima koje ce doneti boljitak kako sudjenju tako i fudbalu, a ne napadet coveka, sto je mozda promasio jedan prekrsaj!

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Alo bre! Ko koga ovde z....... 90% onih koji su na bilo koji nacin povezani sa sudjenjem a utakmicu su gledali isto misle kao sto je u tekstu napisano samo sto kao p.... to ne govore javno nego se domundjavaju i prepricavaju po coskovima. Ej bre to smo mi! O cemu mi ovde pricamo.

   Избриши
 12. Utakmicu prvog kola PLS u Inđiji nisam gledao te stoga nisam mogao ni da pišem o suđenju na toj utakmici. Nije lako analizirati nečije suđenje, bilo da je ta analiza pozitivna ili negativna, u to budite sigurni jer postoji kodeks koji kaže "da se piše ono što se desilo, a ne ono što sam želeo da se desi". Govorim u svoje ime. Ja se tog kodeksa pridržavam ne zbog nekog drugog, već zbog sebe. S druge strane ako Vi kritiku poistovećujete sa “pljuvanjem” onda tu razgovora nema. Za Vašu informaciju, što se lično mene tiče, sudija Radovanović meni nije konkurencija, a verovali ili ne u mojoj blizini ne postoji niko kome bi on mogao da bude konkurencija. Postoji samo jedan konkurent ne samo sudiji Radovanoviću, već svim sudijama a to je – kvalitet suđenja. Posle toliko dana, od kada je tekst objavljen, kada bi ga ponovo pisao, isto bi napisao.

  ОдговориИзбриши