субота, 26. јануар 2013.

ISKLJUČENJE NE, OPOMENA

- Afrički kup nacija -

Burkina Faso – Etiopija 4:0

Sudija: Bernard Camille (Sejšeli)

Na utakmici drugog kola Grupa C Burkina Faso – Etiopija koja je odigrana 25. januara zabeležio sam jedan veoma inetresantan detalj. Radi se o 60. minutu utakmice kada je sudija Bernard Camille iz igre isključio vratara reprezentacije Burkine Faso zbog, po njegovoj proceni, namernog igranja lopte rukom van kaznenog prostora i sprečavanja protivnika u postizanju pogotka.

O čemu se radi u pomenutoj situaciji? Vratar Burkina Faso je, nakon jedne ubačene dubinske lopte, intervenisao tako što je loptu uhvatio rukama. AR1 na toj utakmici Angesom Ogbamariam (Eritreja) je signalizirao sudiji da je vratar uhvatio laptu van kaznenog prostora a potom se povukao u kazneni prostoru. Sudija je prihvatio intervenciju AR1 dosudio je direktan slobodan udarac u korist reprezentacije Etiopije, a vrataru je izrekao disciplinsku meru – isključenje.
Trenutak kada vratar hvata loptu
Analiza sporne, u isto vreme i zanimljive situacije pokazuje sledeće. Prvo, na osnovu snimka jasno je da je vratar reprezentacije Burkina Faso loptu uhvatio rukama van kaznenog prostora što ukazuje da je AR1 ispravnu postupio što je takvu vrstu prekršaja signalizirao sudiji. Drugo, u trenutrku kada je vratar učinio prekršaj (Pravilo 12) nijedan igrač reprezentacije Etiopije nije se nalazio u izglednoj prilicu za postizanje pogotka. Položaj igrača Etiopije koji se nalazio najbliče vrataru reprezentecije Burkine Faso može se okarakterisati kao položaj obećavajućeg napada. Na osnovu svega iznetog mišljenja sam da je sudija u 60. minutu utakmice načinio previd kad je vrataru reprezentacije Burkine Faso izrekao disciplinku meru – isključenje. Razvoj situacije, po mom mišljeju je zahtevao od sudije da vrataru izrekne disciplinsku meru – opomena. 

Нема коментара:

Постави коментар