понедељак, 11. фебруар 2013.

TEST ZA TERIJSKU PROVERU ZNANJA SUDIJA – NIVO 3

Na redu je treći, poslednji u nizu test za proveru teorijskog znanja sudija uoči predstojećih seminara. Kao i kod prethodnog testa, tako i kod ovog svi oni koji su voljni i žele svoje znanje da provere mogu to da urade na identičan način kao i u Testu br. 2. Verujem da ćete i ovog puta u rešavanju biti uspešni. 

1. Da li je po odredbama Međunarodnog Borda upotreba mreža na vratima obavezna?
a.) Da
b.) Ne

2.) Jedan igrač menja mesto i dres sa vratarem ne obaveštavajući sudiju, što sudija primeti. Nakon toga novi vratar u svom kaznenom prostoru dodirne loptu rukama. Odluka sudije?
a.) Prekid igre, indirektan udarac u korist protivničkog tima na mestu gde se nalazio novi vratar u trenutku kad je dodirnuo loptu rukom i opomena novom vrataru
b.) Prekid igre, spuštanje sudijske lopte na mesti gde se lopta nalazila u trenutku prekida igre i opomena novom vrataru
c.) Dozvoliće nastavak igre i u narednom prekidu igre opomenuće oba igrača zbog nesportskog ponašanja

3.) Na početku utakmice svi igrača jednog tima se nalaze na svojoj polovini terena za igru skoncentrisani na jednom mestu. Početni udarac izvodi protivnički tim. Odluka sudije?
a.) Daće znak za početak utakmice
b.) Zahtevaće da se igrači pravilno rasporede po terenu

4.) U toku igre vratar je intervenisao u fazi napada svog tima. Izbacio je loptu nogom van terena za igru i sudija je dosudio ubacivanje za protivnički tim. Ta intervencija je vratara zadržala van terena za igru i pre nego što se vartar vratio protivnički tim je pravilno izvršio ubacivanje sa strane i postigao pogodak protiv vratareve strane. Odluka sudije?
a.) Pogodak se ne priznaje. Zahtevaće se ponavljanje ubacivanja lopte sa strane
b.) Pogodak se ne preznija. Dosudiće indiektan slobodan udarac protiv tima koji je izvršio ubacivanje lopte sa strane zbog nepoštovanja fer pleja
c.) Pogodak se priznaje

5.) Jedan tim je u protokol zvanične utakmice prijavio devet igrača. Sa tim brojem tim je započeo utakmicu. U međuvremenu su došla još dva igrača tog tima. Mogu li dva igrača koji su pristigli nakon početka utakmice učestvovati u igri?
a.) Da
b.) Ne
c.) Zavisi od odluke sudije

6.) Međunarodni Bord je preporučio da se ne može smatrati regularnom utakmica ako jedna od dve ekipe igra manje od:
a.) osam igrača
b.) devet igrača
c.) sedam igrača

7.) Rezervni igrač koji je prijavljen u protokol i nalazi se u tehničkom prostoru napusti na kratko ograđeni deo terena za igru bez odobrenja sudije. Odluka sudije?
a.) Prekinuti igru, dosuditi indirektan slobodan udarac u korist protivničkog tima sa mesta gde je bila lopta u trenutku prekida igre i opomena rezervom igraču
b.) Sačekati prekid igre i opomenuti rezervnog igrača zbog nesportskog ponašanja
c.) Sudija neće ništa preduzeti

8.) Igrač slučajno izgubi cipelu u duel igri i odmah nakon toga postigne pogodak. Da li je to dozvoljeno?
a.) Da
b.) Ne

9.) Sudija pomoćnik je signalizirao da je lopta prešla preko uzdužne linije. Pre nego što je sudija pokazao da j elopta van igre odbranbeni igrač u svom kaznenom prostoru udari rukom protivničkog igrača. Odluka sudije?
a.) Kazneni uadarc i isključenje odbranbenog igrača
b.) Inirektan udarac protivn tima odbranbenog igrača i isključenje odbranbenog igrača
c.) Isključenje odbranbenog igrača i nastavak igre ubacivanjem lopte sa strane

10.) Da li obajvljeni minuti na kraju perioda igre izražavaju tačno vreme za nadoknadu?
a.) Ne, to je indikacija
b.) Da, to je imperativno vreme

11.) Lopta se nalazi u igri u središnjem krugu terena za igru. Vratar koji stoji u terenu udari rukom protivnika u prostoru ograničenom linijom varat i mrežom. Odluka sudije?
a.) Prekid igre, isključenje vratara i kazneni udarac
b.) Prekid igre, isključenje vratar i spuštanje sudijske lopte na mestu gde je lopta bila u trenutku prekida igre
c.) Prekid igre, isključenje vratara i indirektan slobodan udarac sa mesta linije prostora vrata koja je najbliža mestu prekršaja

12.) Napadač se nalazi kaznenom prosotru protivničkog tima odakle upućuje udarac u prazna vrata. Odbranbeni igrač baci cipelu kojom pogodi loptu i na taj način onemogući je da uđe u vrata. Odluka sudije?
a.) Igru zaustaviti, dosuditi indirektan slobodan udarac protivn tima odbranbenog igrača a odbranbenog igrača isključiti
b.) Igru zaustaviti, odbrnbenog igrača isključiti a igru nastaviti spuštanjem sudijske lopte sa mesta gde je ciple apogodila loptu
c.) Igru zaustaviti,  dosuditi kazneni udarac a odbranbenog igrača isključiti

13.) Napadajuća strana se sprema da izvrši udarac iz ugla. Pre nego što je lopta u igri igrač odbrane stojeći u svom kaznenom prostora udari sudiju. Odluka sudije?
a.) Igrača isključiti a igru nastaviti udarcem iz ugla
b.) Igrača isključiti a igru nastaviti indirektnim slobodnim udarcem sa mesta gde se sudija nalazio u trenutku kada ga je igrač udario
c.) Igrača isključiti i dosuditi kazneni udarac protiv tima igrača koji je udario sudiju

14.) Vratar spušta loptu iz ruku da bi je šutnu u igru, a protivnički igrač je preseče pre nego što je lopta dodirnula teren. Da li je to dozvoljeno?
a.) Da
b.) Ne

15.) Igrač pita sudiju da napusti teren za igru i pre nego što je izašao lopta dođe do njega i on šutira u vrata i postiže pogodak. Odluka sudije?
a.) Pogodak se priznaje
b.) Opomena igraču zbog nesportskog ponašanja i spuštanje sudijske lopte sa mesta gde se prekršaj dogodio
c.) Opomena igraču zbog nesportskog ponašanja i indirektan slobodan udarac sa mesta gde se prekršaj dogodio

16.) Može li slobodan udarac da se izvede sa oba stopala istovremeno?
a.) Da
b.) Ne

17.) Sudija je dozvolio da se izvede kazneni udarac. U tom trenutku jedan igrač tim akoja izvodi kazneni udarac udari rukom protivničkog igrača van kaznenog prostora. Sudija je to video. Postignut je pogodak iz kaznenog udarca. Odluka sudije?
a.) Pogodak se priznaje i sključenje igrača zbog nasilničkog ponašanja
b.) Pogodak se ne priznaje, isključenje igrača zbog nasilničkog ponašanja i ponavljanje kaznenog udarca
c.) Pogodak se ne priznaje, isključenje igrača zbog nasilničkog ponašanja i indirektan udarac u korist protivničkog tima

18.) Postoji li maksimalno rastojanje od uzdužne linije sa koga se može izvršiti ubacivanje lopte sa strane?
a.) Da
b.) Ne

19.) Igrač odbrane vrši ubacivanje. Baca loptu svom vrataru. Vratar dodiruje loptu rukama u želji da spreči da ona uđe u vrata ali ne uspeva u tome. Odluka sudije?
a.) Pogodak se priznaje
b.) Pogodak se ne priznaje, dosuđuje se udarac iz ugla u korist protivničkog tima
c.) Pogodak se ne priznaje, ponavlja se ubacivanje lopte sa strane

20.) Iz udarca sa vrata lopta udara sudiju u kaznenom prostoru i nastavi igru. Odluka sudije?
a.) Ponoviti izvođenje udarca sa vrata
b.) Prekinuti igru i izvršiti spuštanje sudijske lopte sa mesta gde je lopta pogodila sudiju
c.) Nije potrebno ništa preduzeti

22 коментара:

 1. 1-b, 2-c, 3-a, 4-c, 5-b, 6-a,7-c, 8-a, 9-c, 10-a, 11-b, 12-c, 13-a, 14-b, 15-c, 16-a, 17-b, 18-b, 19-a, 20-a.

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. 1-b, 2-a, 3-a, 4-c, 5-b, 6-c, 7-b, 8-a, 9-c, 10-a, 11-b, 12-c, 13-a, 14-b, 15-a, 16-a, 17-c, 18-b, (pitanje nedefinisano) 19-a, 20-c.

   Избриши
  2. Imate četiri netačna odgovora. Na pitanje za koje ste rekli da je nedefinisano dali ste tačan odgovor. Tačne odgovore na sva pitanja dao je posetilac bloga pod imenom "Sudija78"

   Избриши
 2. 1-a, 2-c, 3-a, 4-c, 5-b, 6-c,7-c, 8-a, 9-c, 10-a, 11-b, 12-c, 13-a, 14-b, 15-b, 16-a, 17-b, 18-b, 19-a, 20-a.

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Dali mozete da mi odgovorite na jedno pitanje jer imam veliku nedoumicu u vezi njega tj odgovora:
   Dok je igra u toku,zamjenik utrci u teren za igru ispred svoje klupe i brzo ukloni dodatnu loptu u trenutku kada se igra odvijala na suprotnoj strani, i odmah nakon toga se vrati na mjesto. Odluka?

   Volio bih da mi sto prije odgovorite , unaprijed Hvala.
   Dragan-Cetinje

   Избриши
  2. Dodatna lopta smatra se stranim telom koje treba da bude ukonjeno sa terena za igru. U takvim situacijama sudija procenjuje da li će igru prekinuti ili, ne. To zavisi da li to strano telo utiče na igru ili, ne. Kontrolu te vrste jedino može da vrši sudija, odnosno nijedno drugo lice tu kontrolu ne može da vrši. S obzirom da u konkretnom slučaju zamenik nije uticao na tok igre, kao i da je odmah napustio teren za igru sudija neće prekidati igru ali će sačekati prvi prekid igre i zameniku izreći disciplinsku meru - opomenu zbog nesportskog ponašanja jer je u teren ušao bez odobrenja sudije. Svi zamenici su pod vlašću i odlukama sudije.

   Избриши
 3. 1-b 2-c 3-a 4-c 5-b 6-c 7-c 8-a 9-c 10-a 11-b 12-c 13-a 14-b 15-c 16-a 17-b 18-b 19-a 20-c

  ОдговориИзбриши
 4. Posetilac bloga pod imenom "mare" test je rešio odlično. Imao je sve tačne odgovore. Čestitim. Rezultat njegovog testa nisam objavio iz razloga kako bi i ostali posetioci, koji imaju volju i želju da provere svoje znanje,imali priliku da sami dođu do tačnih odgovora. Njegov test, kao i testove drugih koji su dali sve dačne odgovore biće publikovani krasnije.

  ОдговориИзбриши
 5. Test posetioca pod imenom "Referee" sam izbrisao. Razlog zbog čega sam to uradio je taj jer je imenovani posetilac poslao dva rešenja, jedan za drugim. U prvi mah sam posmislio da su odgovori identični međutim kasnije sam utvrdio da u odgovorima ima razlike. Tako nešto nije korektno prema ostalima koji proveravaju svoje znanje na ovaj način. Poštovani "Referee" ako hoćete možete ponovo pokušati u rešavanju testa ali, ovaj put pošaljite samo jedno rešenje. Hvala na razumevanju.

  ОдговориИзбриши
 6. Izvinjavam se,nije bilo namere,imao sam tehničkih problema sa internetom.Meni je samo jedan odgovor prikazan kao uspešno poslat.

  ОдговориИзбриши
 7. Verujem Vam, ali su odgovori u dva rešenja bili različiti. Mislim da razumete o čemu govorim.

  ОдговориИзбриши
 8. 1b,2c,3a,4c,5b,6c,7b,8a,9c,10a,11b,12c,13a,14b,15c,16a,17b,18b,19a,20c.

  ОдговориИзбриши
 9. 1-b,2-c,3-a,4-c,5-b,6-c,7-c,8-a,9-c,10-a,11-b,12-c,13-a,14-b,15-c,16-a,17-b,18-b,19-a,20-c.

  ОдговориИзбриши
 10. Posetilac bloga pod imenom "Sudija78" test je rešio odlično. Imao je sve tačne odgovore. Čestitam. Rezultate testa ću objaviti kasnije.

  ОдговориИзбриши
 11. 1-b,2-c,3-a,4-c,5-b,6-c-7-b,8-a,9-a,10-a,11-c,12-c,13-a,14-b,15-c,16-a,17-b,18-b,19-a,20-a

  ОдговориИзбриши
 12. Objavio sam rešenja testa posetilaca bloga pod nazivom "mare" i "Sudija78" koji su na sva pitanja tačno odgovorili.

  ОдговориИзбриши
 13. Želio bih da mi razjasnite jednu nedoumicu vezanu za određenu situaciju u igri. Moja e-mail adresa je drgnnsc72@gmail.com i ako imate slobodno vrijeme rado bih Vam postavio pitanje na Vašu e-mail adresu. Hvala,

  ОдговориИзбриши
 14. 1-a 2-b 3-b 4-c 5-a 6-c 7-b 8-a 9-c 10-b 11-a 12-b 13-a 14-b 15-a 16-a 17-a 18 -b 19-a 20-c

  ОдговориИзбриши