субота, 21. новембар 2015.

ISPRAVNE ODLUKE SUDIJA NA BANOVOM BRDU?

- Super liga Srbije, 18.kolo -

Čukarički – Borac (Čačak) 1:0 (0:0)

Sudija: Milan Ilić (Ćuprija)

Sa meča koji je odigran na Banovom brdu, gde su se u okviru 18. kola SLS, sastali Čukarički i Borac iz Čačka izdvojio sam tri detalja koji mogu biti interesantni. Dve situacije se tiču procene ofsajda, dok jedna situacija spada u domen odnosa sudije prema igračima koji svojim ponašanjem ugrožavaju sudijinu ličnost.

Situacija 1. U prvom delu igre igrači gostujućeg tima su organizovali napad. Lopta je prosleđena do jednog od napadača gostujućeg tima koji se nakon proigrane lopte našao u izglednoj prilici za postizanje pogotka. Igrači domaćeg tima su nakon završetka akcije podizanjem ruke davali signal AR2 da se radilo o ofsajdu od strane napadača gostiju. S obzirom da je situacija zabeležena samo sa centralnnom kamerom teško je utvrditi da li je AR2 u konkretnom slučaju bio u pravu što je pustio da se akcija nastavi. Međutim, ipak sam mišljanja da je u konkretnom slučaju AR2 bio u pravu jer kada se frejmuje trenutak kada je proigran gostujući igrač (označen plavim krugom) stičem utisak da je najbliži vratima domaćeg tima bio jedan igrač domaćih (označen crvenim krugom).
Situacija 2. Pred sam kraj meča, u 88. minutu igrači domaćeg tima su uputili sa svog dela terena za igru jednu dubinsku loptu koja je došla do napadača domaćih koji je pobegao svojim čuvarima i postigao pogoda. I kod ove situacije se postavlja pitanje da li se igrač domaćih u trenutku upućivanja lopte ka njemu nalazio u ofsajdu. Kada se pogleda snimak situacije u kadru se ne vidi položaj igrača belih u trenutku kada mu je saigrač uputio loptu, ali se može zaključiti da ofsajda nije bilo. Do tog zaključka se može doći ako se pogleda položaj igrača belih kada se prvi put pojavljuje u kadru. Upravo taj položaj, imajući u vidu kretanje igrača navodi me na razmišlajnje da je i u ovom slučaju AR2 doneo ispravnu odluku.
Situacija 3. Nakon što je sudija dosudio direktan slobodan udarac u korist gostujućeg tima oko središnje linije terena za igru, uz procenu (ipsravnu) da se radi o bezobzirnom startu od strane domaćeg igrača što je značilo izricanje disciplinske mere – opomena, usledili su protesti igrača domaćih. Jasno je da u tim protestima nije bilo nežnih reči (bilo je čak i dodirivanja sudije od strane igrača domaćeg tima). Samo ponašanje igrača domaćih jasno ukazuje da je po sredi bilo ne poštovanje sudijine ličnosti zbog čega je sudija ispravno izrekao disciplinsku meru – opomenu jednom igraču domaćih koji je očigledno u tom nesportskom ponašanju prednjačio.

Нема коментара:

Постави коментар