понедељак, 16. новембар 2015.

ZAŠTO NEMA MILORADA MAŽIĆA U BARAŽU?

- U ehu -

Poslednjih dana često se može čuti pitanje koje se tiče našeg sudije Milorada Mažića. Mnogi se pitaju zašto nema našeg sudije na utakmicama baraža za odlazak na Evropsko prvnestvo 2016. godine u Francuskoj. Daju su čak i neki statistički podaci tipa da od deset UEFA vodećih sudija utakmice baraži nisu sudili samo Viktor Kašai iz Mađarske i Milorad Mažić iz Srbije. I dok se kod Kašaia nalazi opravdanje za njegovo neangažovanje u činjenici da je reprezentacija Mađarske igrala baraž sa reprezentacijom Norveške, dotle se kod imena našeg sudije stavlja veliki znak pitanja.

Neki ističu da li je naš sudija svesno zaobiđen na utakmicama baraža, ali da ostaje upitanost zašto je to utrađeno. Da li je u pitanju tiho i lagano udaljavanje prvog čoveka u UEFA zaduženog za suđenje, italijana Pjerluiđi Koline od našeg sudije, pod pritiskom jakih lobija unutar Sudijskog komiteta UEFA naročito nakon utakmice Ateliko (Madrid) – Real (Madrid) a potkrepljeno mečom Malme - Seltik, ili želja harizmatičnog italijana da našeg sudiju bar jednim delom poštedi od napora kojima je bio izložen već duži vremenski period sve u želji da ga sačuva za naredne izazove. Mišljenja sam da je u pitanju ovo drugo. Ne da sam mišljanja već sam ubeđen da je to u pitanju. Javno postavljanje iznetog pitanja uz iznošenje nekakvih tamo argumenata sve me podseća na zluradi komentar obavijen u oblandu nasumičnog tumačenja. 

To bi bilo to kada bi se zadržali samo na priči rekla-kazala. Međutim, neuporedivo je važnije od te priče videti šta kažu činjenice. Činjenice kažu da je naš sudijski tim u toku kvalifikacija za EURO 2016 bio najviše angažovan od svih sudijskih timova. Ako me pamćenje služi mislim da su naše sudije čak šest ili sedam puta bile delegirane tokom kvalifikacija. Sa takvim učinkom teško da se neki sudijski tim može pohvaliti čak iz fudbalski razvijenijih sredina od naše. Tako veliki broj delegiranja svakako govori kakav kredibilitet Milorad Mažić i njegov tim imaju u UEFA. No, ni to nije sve. Na svim kvalifikacionim utakmicama gde su delili pravdu naše sudije su demonstrirale visoki kvalitet i vrhunsko suđenje. Dalje, utakmice koje su bile davane našem sudijskom timu nisu bile "vodonoške" utakmice, utakmice bez značaja i težine već utakmice koje su u sebi nosile izrazitu težinu, i fudbalsku ali i ne fudbalsku što je od našeg sudijskog tima iziskivalo znanje, pamet i umešnost. To što je od naših sudija traženo, to im je naš tim i pružio. Grdno se varaju svi koji misle drugačije. Što se tiče baraža treba znati da je naš tim mogao da dobije samo jednu utakmicu. To što je nije dobio tu utakmicu ama baš ništa ne znači. Neozbiljno je na osnovu toga izvlačiti neke ozbiljne zaključke. Toliko je neozbiljno da ne zavređuje pažnju da se istom pokloni veća pažnja od jedne rečenice.

Milorad Mažić sa svojim timom, svidelo se to nekome ili ne u UEFA je postao sinonim za uspeh. Milorad Mažić je u UEFA postao sinonim za moderno suđenja, onakvo kako UEFA to danas traži. Umesto što se bavimo raznim teorijama i pričama (to nam jako dobro ide), koje liče na kafanske razgovore, bolje bi nam bilo da to što nam je Mažić sa svojim timom podario oberučke prihvatimo i da počenmo, kao sudije i ljudi koji se bave suđenjem, po tom modelu da se ponašamo. Na kraju svima onima koji potajno u sebi priželjkuju loše po Mažića poručujem da su Milorad Mažić i njegovog tim, po svemu što su do sada pokazali, već overili vizu za Francusku. Džaba zlom radovanju! 

1 коментар:

  1. Mislim da ste u pravu. Takođe, nije uopšte nikakva slučajnost, po mom mišljenju, što dok traju plej-of utakmice za kvalifikacije na EURO 2016 naš sudija u roku od 3-4 dana sudi čak dve prijateljske utakmice (RUS-POR, BEL-ESP). Pozz.

    ОдговориИзбриши