уторак, 05. јул 2016.

SIŽE IZMENA PRAVILA IGRE

Međunarodni bord je na 130. sednici koja je održana 5. marta 2016. u Kardifu odobrio najobimniju reviziju Pravila igre. Jedan od osnovnih ciljeva tako obimne revizije je da se olakša čitanje Pravila igre svima koji su uključeni u fudbal. Drugi, ništa manje bitan cilj tako obimne revizije je bio da se Pravila usklade s tendencijama fudbala u 21. veku.  Međunarodni bord smatra da su Pravila igre nakon ove revizije precizna, jasna  i da promovišu fer plej. Da li su nadanja Međunarodnog borda opravdana ostaje da se vidi kroz primenu nove revizije.

Lopta dotakne člana sudijskog tima

Ukoliko lopta dotakne člana sudijskog tima, uključujući pomoćne sudije ili dodatne pomoćne sudije koji su van terena, igra će biti nastavljena osim ako je cela lopta napustila teren.

Sprečavanje pogotka ili očigledne prilike za postizanje pogotka

Kada igrač u sopstvenom kaznenom prostoru napravi prekršaj nad protivnikom i na taj način spreči očiglednu priliku za postizanje pogotka, biće sankcionisan žutim kartonom ukoliko se radi o pokušaju da se odigra lopta ili startu na protivnika s ciljem da se dođe do lopte.

Sledeći prekršaji će i dalje biti disciplinski sankcionisani crvenim kartonom (isključenjem):

- igra rukom ako je u pitanju prekršaj držanja, povlačenja ili guranja
- ako igrač koji je napravio prekršaj nije pokušao da igra loptom ili ne postoji mogućnost da igra loptom
- ako je to jedan od prekršaja za koji se dobija direktan crveni karton gde god se dogodi na terenu za igru (npr. ozbiljan preršaj, nasilno ponašanje itd.)

Oprema

- Bilo koji materijal na /ili koji pokriva štucne mora biti iste boje kao boja štucni ( promena je u tome što se ista boja ne odnosi samo na traku)
- Podgaće moraju biti iste boje kao osnovna boja šorca ili kao boja na najnižem delu šorca.
- Igrač kome slučajno spadne kopačka ili mu ispadne kostobran može nastaviti igru do prvog prekida
- Igrač koji je menjao/ dovodio opremu u red može ući na teren i tokom trajanja igre pošto mu je opremu pregledao sudija, četvrti sudija ili pomoćni sudija, a nakon znaka sudije utakmice.

Prekršaji

Ukoliko prilikom prekršaja dođe do kontakta s protivnikom biće dosuđen direktan slobodan udarac.

Prekršaji van terena za igru

Prekršaj van terena za igru će biti kažnjen kao slobodan udarac na liniji terena zaigru najbližoj mestu prekršaja (kazneni udarac će biti dosuđen ako je u pitanju prekrša koji bi trebalo da se izvede na poprečnoj liniji kaznenog prostora igrača koji je učinio prekršaj).

Udarac sa vrata

Bilo koji protivnički igrač koji se zatekao u kaznenom prostoru kada je udarac sa vrata izveden ne može dirati loptu ili ulaziti u duel za loptu sve dok je ne dodirne drug igrač i isto tako ne može ostvariti prednost zbog toga što nije napustio kazneni prostor.

Igra rukom

Ne treba svako igranje rukom sankcionisati disciplinskom merom - žutim kartonom (opomenom). Sve zavisi od efekta/posledica koje igranje rukom izaziva (na primer ukoiko se igranjem rukom zaustavi obećavajući napad neophodno je pokazati žuti karton).

Uticaj na igru zamenika ili službenog lica

- Ukoliko zamenik, zamenjeni igrač, službeno lice jednog od timova ili igrač koji je isključen uđe na teren za igru i utiče na igru ili na protivnika biće dosuđen direktan slobodan udarac ( kazneni udarac ukoliko se radi o kaznenom prostoru).
- Ukoliko nešto ili neko ( ne odnosi se na igrače) dotakne loptu koja ide ka vratima i ulazi u vrata (gol), može biti dosuđen pogodak ako uticaj ne sprečava odbrambenog igrača da igra loptom.

Početni udarac

Kod početnog udarca lopta može biti upućena na bilo koju stranu, uključujući i vraćanje lopte na sopstvenu polovinu terena, stoga igrači ne smeju stajati na protivničkoj polovini.

Ofsajd

- Središnja linija je neutralna za ofsajd - protivnik mora biti na protivničkoj polovini da bi se nalazio u ofsajd položaju.
- Ruke i šake igrača se ne uzimaju u obzir (uključujući i vratara -golmana) kada se donosi odluka o ofsajdu.
- Slobodan udarac zbog ofsajda biće izveden sa mesta gde se desio prekršaj - stoga to može biti i na sopstvenoj polovini terena za igru. Igrač ne može biti u ofsajd položaju na sopstvenoj polovini terena, ali ukoliko se vrati na svoj deo terena iz ofsajd položaja s protivničkog dela terena i načini ofsajd prekršaj (odigra loptu, utiče na protivnika...), sa tog mesta će biti i izveden slobodan udarac.
- Odbrambeni igrač koji napusti teren za igru preko poprečne linije i tamo ostane, smatraće se da se nalazi na poprečnoj liniji sve dok igra ne bude zaustavljena ili ekipa kojoj pripada loptu ne pošalje ka središnjoj liniji dakle dok ne napusti kazneni prostor.

Kazneni udarci (tokom trajanja utakmice)

- Ukoliko vratar (golman) krene ranije, pre izvedenog udarca i kazneni udarac mora da bude ponovljen, vratar (golman) će biti sankcionisan žutim kartonom.
- Ukoliko igrač odigra loptu unazad biće dosuđen indirektan slobodan udarac.
- Ukoliko izvođač kaznenog udarca zastane i napravi "fintu" na kraju trka biće dosuđen indirktan udarac za protivničku ekipu a igraču će biti pokazan žuti karton i ako postigne pogodak (nema ponavljanja).
- Ukoliko kazneni udarac izvede drugi igrač a ne identifikovani izvođač, tom igraču koji je izveo kazneni udarac biće pokazan žuti karton i biće dosuđen indirektan udarac.

Kazneni udarci nakon završetka meča (izvođenje kaznenih udaraca radi dobijanja pobednika)

- Osim ako ne postoje druge okolnosti (npr. stanje terena, stepen bezbednosti itd.) sudija bacanjem novčića odlučuje na kojim vratima ( na kom golu) će se izvoditi udarci i koja mogu biti promenjena iz sigurnosnih razloga ili ako sama vrata ili podloga postanu neupotrebljivi.
- Ekipe nemaju obavezu da saopšte sudiji koji igrači i kojim redom će izvoditi kaznene udarce.
- Igrač koji je privremeno van igre prilikom označavanja kraja utakmice (povreda, promena opreme, itd) može uzeti učešće u izvođenju kaznenih udaraca.
- Ukoliko tokom izvođenja kaznenih udarac jedna od ekipa ostane s igračem manje (povreda, isključenje), protivnička ekipa će udaljiti s terena jednog od svojih igrača, tako da ekipe ostanu na terenu s istim brojem igrača.
- Ukoliko igrač napusti teren za igru tokom izvođenja kaznenih udaraca, izvođenje se mora nastaviti i ukoliko igrač propsuti da izvede kazneni udarac kada bude njegov red da to učini kazneni udarac će se smatrati oduzetim /promašenim.
- Udarac je kompletiran kada lopta prestane sa kretanjem, izađe sa terena za igru ili sudija zaustavi igru zbog određenog prekršaja Pravila. Igrač ne može po drugi put igrati loptom.

Prekršaji za isključenje pre početka utakmice

- Igrač može biti isključen u bilo kom trenutku pošto je sudija ušao na teren za igru radi inspekcije terena pre početka utakmice. Ukoliko se to desi:

pre nego što je sačinjen protokol:

- igrač ne može da bude upisan u protokol pošto je sačinjen protokol utakmice ali pre početnog udarca:
- isključenog igrača može zameniti upisani zameni
- mesto zamenika u protokolu ne može biti upisan novi zamenik

U oba slučaja ekipa počinje utakmicu sa 11 igrača i na dalje može izvršiti maksimalan broje predviđenih zamena.

Prekršaji za isključenje

- Pokušaj nasilja sankcioniše se crvenim kartonom (isključenjem) čak iako nije došlo do kontakta.
- Igrač koji namerno udari protivnika u glavu ili lice biće kažnjen crvenim kartonom (isključenje), osim ako je snaga koju je primenio minimalna /zanemarljiva.
- Ukoliko igrač napravi prekršaj za crveni karton (isključenje) ili za žuti karton, koji će ujedno biti i drugi žuti karton (isključenje), sudija može dozvoliti prednost ukoliko taj igrač ne učestvuje u akciji, a crveni karton će mu biti pokazan u prvom prekidu. Ukoliko igrač bude uključen u akciju, sudija će zaustaviti igru, pokazati igraču crveni karton i dosduti indirektan slobodan udarac za protivničku ekipu.

Izmene

Zamenik koji ulazi u igru može da izvede bilo koji nastavak igre ( ubacivanje ili udarac iz ugla), ali prvo mora da uđe na teren za igru kako bi bila završena procedura zamene igrača.

Ubacivanje

Lopta mora biti ubačena u igru s obe ruke, a ne sa jednom dok se druga koristi da "navodi" loptu.

Ukazivanje pomoći povređenom igraču

Ukoliko igrač za učinjeni prekršaj bude sankcionisan crvenim ili žutim kartonom, a igraču nad kojim je prekršaj učinjen potrebna je medicinska pomoć, ona može biti ukazana na samom terenu a igrač ne mora nakon toga da napusti teren. Ukoliko ukazivanje pomoći ne može biti pruženo u kratkom roku, igrač mora da napusti teren radi ukazivanja pomoći van terena.

Нема коментара:

Постави коментар