недеља, 07. август 2016.

DEVET SITUACIJA IZ HUMSKE

- Super liga Srbije 3. kolo -

Partizan – Vojvodina 1:3 (0:2)

Sudija: Milan Ilić (Ćuprija)

Prvenstvo nije valjano ni počelo a vicešampion je doživo i treći nokaut. Ovoga puta izabranici Nenada Lalatovića su u klinč sabili crno-bele i to na njihovom terenu i sasvim zasluženo odneli sva tri boda sa stadiona u Humskoj. Mnogo toga ne štima u crno-belom taboru. Stiče se utisak da je glavni pokretač svega lošeg što se dešava u Partizanu borba za vlast u ovome klubu. No, to je stvar kluba i klupske politike. Što se tiče sudijskih odluka sa ovoga meča izdvojio sam devet situacija koje mogu biti interesantne za analizu. Krenimo redom.

Minut 12. – AR1 je signaliziao ofsajd od strane napadača domaćeg tima. Postvalja se pitanje da li je odluka sudije bila ispravna. Evidentno je da se napadač domaćih nalazio u ofsajdu u trenutku kada je ka njemu bila upućena lopta ali taj igrač nije igrao loptom već je ista došla u posed gostujućeg igrača koji je neometano loptom igrao. Mišljenja sam da je AR1 u ovoj situaciji požurio sa signaliziranjem ofsajda, odnosno nije primenio princip „sačeja i vidi“. Nije bilo potrebnio prekidati igru jer gostujući tim nije bio ugrožen ofsajdom od strane napadača domaćeg tima.
Minut 36. – Kod ove situacije se postavlja pitanje da li je AR2 bio u pravu što je signalizirao ofsajd od strane napadača gostiju. Na osnovu frejmovanog detalja mišljenja sam da ofsajda nije bilo, odnosno da najbliži vratima domaćeg tima nije bio napadač gostiju već jedan od defanzivaca domaćeg tima. Znači, imamo previd od strane AR2.
Minut 40. – Postavlja se pitanje da li je gostujući igrač načinio prekršaj nad domaćim igračem. Mišljenja sam da prekršaja nije bilo odnosno da od strane gostujućeg igrača nije postojala kažnjiva radnja iz Pravila 12 prema protivničkom igraču. Odluku sudije da u ovoj situaciji ne prekida igru smatram ispravnom. Isto tako smatram ispravnom odluku sudije da domaćem igraču (Božinov) izrekne disciplinsku meru – opomena zbog nesportskog ponašanja. Naime, Božinov je nakon što je sudija pustio da se igra nastavi krenuo ka sudiji i u njegovoj neposrednoj blizini počeo da gestikulira. Sudija se sačekao prvi prekid i Božinovu je izrekao disciplinsku meru.
Minut 51. – Sudija je domaćem igraču Brašancu izrekao disciplinsku meru – opomena zbog simuliranja. Postavlja se pitanje da li je ta odluka sudije ispravna, odnosno da li je Brašanac nakon kontakta sa gostujućim igračem imao nameru da iznudi prekršaj tj. da prevari sudiju i stekne korist za svoj tim. Analizirajući ovu situaciju mišljenja sam da Brašanac nije imao nameru da simlira prekršaj već da se radilo o tome da je pomenuti igrač nesmotreno, sam zapeo za nogu protivnika i pao. Da se ne radi o nameri simuliranja može se videti po govoru tela i ponašnju Brašanca nakon što je pao.
Minut 52. – Ovo je jedna od najtežih procena ofsajda koje sam zabeležio na utakmici. AR2 je signalizirao ofsajd od strane napadač domaćeg tima. Postavlja se pitanje da li je domaći igrač bio u ofsajdu u trenutku kada mu je saigrač uputio loptu. Analizirajući ovu situaciju mišljenja sam da je AR2 doneo ispravnu odluku. Na frejhmovanom detalju može se videti da se napadač domaćih nalazio ispred zamišljene linije sa pretposlednjim igračem protivničke odbrane. Isto tako se može videti da je AR2 pravilno postavljen u datoj situaciji.
Minut 53. – Gostujući tim je postigao pogodak kojeg je sudija poništio zbog navodnog prekršaja u napadau od strane igrača gostiju (Kovačević). Analizirajući ovu situaciju nisam siguran da je prekršaj postojao od strane Kovačevića nad Vulićeviće. Jeste defanzivac domaćih pao, ali sam mišljenja da taj pad nije bio posledica kažnjive radnje od strane igrača gostiju. Pre sam mišljenja da se Vulićević sam sapleo, nego da je nad njim načinjen prekršaj.
Minut 65. – U kaznenom prostoru gostiju došlo je do duela između napadača domaćih i defanziovca gostiju nakon čega je napadač domaćih pao. Sudija nije prekidao igru. Analizirajući ovu situaciju mišljenja sam da je sudija ispravno postupio što igru nije prekinuo jer je start gostujućeg igrača bio čist (izbijena lopta), odnosno u stratu gostujućeg igrača nije bilo elemenata kažnjive radnje iz Pravila 12. U ovoj situaciji imamo vrlo neprimerenu reakciju domaćeg igrača (Radović) prema AR2. Ako neko za sebe smatra da je vrhunski fudbaler onda sebi ne sme da dopusti prostačko ponašanje bez obzira ne višak adrenalina u telu.
Minut 69. – Kod ove situacije stvar je jasna a to je da nema ofsajda. AR1 nije ni mahao ofsajd. Ovu situaciju sam izneo više kao primer dobre procene jer tokom prenosa, zbog dinamičnosti situacije izlaz-ulaz, se postavilo pitanje da li se napadač gostiju nalazio u ofsajdu u trenutku kada mu je saigrač uputio loptu.
Minut 72. – Kod ove situacije se postavlja pitanje da li je ofsajd od strane napadača gostiju postojao. AR1 je ofsajd mahao. Kao što se na frejmovanom detalju može videti ofsajda nije bilo, odnosno najbliži vratima domaćeg tima u trenutku kada je igrač gostiju uposlio svog saigrača je bio jedan od igrača domaćeg tima. Znači u konkertnom slučaju imamo previd od strane AR1.

9 коментара:

 1. Ovde se radi po meni o najtalentovanijem i najperspektivnijem sudiji Super lige Srbije i mislim da bi trebali koristiti svaku priliku da ovom momku uputimo moralnu podršku i da ga podržimo na njegovom putu stvaranja uspešne karijere. Bez obzira na nekoliko grešaka koje nisu bitno uticale na tok igre i na konačnog pobednika a mogle su, mišljenja sam da bi mu Miroslav Radoman i njegov tim trebali davati što više utakmica( davanje ovog derbija je verovatno predznak da i oni ovako razmišljaju ), klesati njegovu karijeru jer materijal zaista postoji, a pri tome obratiti pažnju da ovaj momak ne sagori pod određenim teretom odgovornosti.

  ОдговориИзбриши
 2. Slažem se sa vašom konstatacijom iz 52.minuta ali sam primetio da crvena linija nije povučena pod uglom od 90 stepeni sa uzdužnom -aut linijom i da i na oko nije paralelna liniji kaznenog prostora.

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Nije moguže tako povući liniju zbog ugla. U konkretnom slučaju, pošto nema potrebnih repera u drugim linijama na terenu (koje se vide) uzima se najbliža pouzdana linija. U konkretnom slučaju to je linija košenja. Kada bi izvukli linije iz središnje linije teran za igru i linije kaznenog prostora pa zatim mesto gde se one seku povezali sa mestom gde stoji pomoćni sudija dobili bi baš takvu liniju kako što je naznačeno na frejmovanom detalju. Možda bi telo napadača Partizana bilo nešto malo manje u ofsajdu nego što je sada naznačeno.

   Избриши
 3. Milan je sjajan momak i odlican sudija,odsuditi derbi Partizan-Vojvodina bez neke velike greske i bez velikih tenzija na terenu za ovog mladog sudiju je fantasticno.Znaci Milan poseduje kvalitet,nema strah i mlad je tako da gospodin Radoman ima materijala da stvori novog Mazica,a koliko vidim i Radoman je to uvideo pa je Milan vec delegiran za sredu.

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Milan je dosta toga naučio dok je bio na listi FIFA sudija. Očigledno da je tu jednu godinu iskoristio da svoje suđenje poboljša. Ako poredite Milana pre dolaska na FIFA listu, i nakon skidanja sa FIFA liste kvalitetna razlika je prisutna.

   Избриши
  2. Uz kvalitet i telenat koji poseduje Milan je pokazao i naverovatnu psihicku stabilnost,posle velike nepravde i moze se reci skandala kada je skinut sa liste FIFA a na listu stavljen sudija koji je pred krajem karijere i diskutabilnog kvaliteta,90% sudija bi psihicki palo ili napustilo sudjenje on je posle toga postao jos bolji i cvrsci.

   Избриши
 4. Ја сам сигуран да ћемо од јануара 2017. године Милана гледати на међународној сцени јер он то заслужује. Милан Илић и Срђан Јовановић би кроз три до четири године требало да буду наши представници у најјачим европским такмичењима. Милан је ове године изгубио неких пет или шест међународних утакмица али сам убеђен да ће то надокнадити у годинама које му предстоје. Радоман је показао, на почетку, да се разликује од својих претходника и почео је чешће да делегира одређене судије, смањио број судија на листи и то би требало да доведе до побољшања суђења.

  ОдговориИзбриши
 5. Glavni sudija je bio korektan, pomocni su imali previda, niti jedan klub nije bio favorizovan...

  ОдговориИзбриши