субота, 13. август 2016.

DOSTA POSLA ZA POMOĆNIKE NA KARAĐORĐU

- Super liga Srbije 5. kolo -

OFK Bačka – Spartak Ždrebčeva krv 1:3 (0:2)

Sudija: Robert Kiš Čepegi (Novi Sad)

Uspeli su igrači Bačke da postignu prvi pogodak u Super ligi Srbije ali im to nije bilo dovoljno da izbegnu novi poraz. Pobeda Spartaka je više nego zaslužena. Biće potrebno mnogo posla za ljude iz Bačke da konsoliduju ekipu pred nastavak takmičenja jer kako sad stvari stoje teško da ovako sastavljen tim može da izbori opstana u Super ligi Srbije. Kada su u pitanju sudijske odluke izdvojio sam devet situacija koje mogu biti interesantne za analizu. Od tih devet, sedam se tiču procene ofsajda. Krenimo redom.

Minut 22. - Nije signaliziran ofsajd. Na frejmovanom detalju se jasno može videti da igrač u narandžastom dresu nije bio u ofsajdu, odnosno da u trenutku kada mu je od strane saigrača bila upućena lopta najbliži vratima domaćeg tima je bio jedan od defanzivaca tog tima. Znači, odluku AR1 smatram ispravnom.
Minut 29. – Signaliziran ofsajd. Analizirajući ovu situaciju mišljenja sam da je AR1 dobro postupio jer je igrač u narandžastom dresu svojim kretanjem ofsajd položaj pretvorio u ofsajd. Naime, sporni igrač je nakon što mu je saigrač uputio loptu izlazeći iz ofsajd položaja igrao istom što prema odredbama Pravila 11 nije dozvoljeno.
Minut 32. – Signaliziran ofsajd. Kod ove situacije ugao kamere nije baš najbolji ali se na osnovu položaja igrača u prostoru kao imajući u vidu liniju košenja može izvesti određeni zaključak. Na osnovu iznetog mišljanja sam da je AR1 dobro postupio jer stičem utisak da je najbliži vratima tima u plavim dresovima bio igrač u narandžastom dresu ka kome je lopta bila i upućena.
Minut 34. – Kod ove situacije se ne postavlja pitanje da li je kontakta bilo, jer isti postoji već se postavlja pitanje da li je u tom kontaktu bilo elemenata kažnjive radnje iz Pravila 12 pa samim tim i osnova da se dosudi prekršaj, odnosno imajući u vidu mesto kontakta da se dosudi kazneni udarac. Analizirajući ovu situaciju mišljanja sam da prekršaja nije bilo jer kontakt koji postoji spada u vrstu kontakata koji su relativno normalni za fudbal. Naime, posmatrajući sam tok kontakta (pogotovu pad igrača u narandžastom dresu) stičem utisak da je gostujući igrač želeo padom (prilično teatralno) sugeriše sudiji da je nad njim načinjen prekršaj i da po tom osnovu izvuče korist za svoj tim.
Minut 35. – Nije signaliziran ofsajd. Ova situacija je prilično jasna. Na frejmovanom detalju se može videti da je najbliži vratima ekipe Bačke bio jedan od defanzivaca tog tima. Pošto elementarno pravilo iz Pravila 12 nije ispunjeno svaka dalja analiza je suvišna.
Minut 65. – Signaliziran je ofsajd. Kao što je situacija iz 35. minuta bila jasna, tako je jasna i ova situacija. Na frejmovanom detalju se jasno može videti da u trenutku kada igraču u narandžastom dresu, zbog kojeg je signaliziran ofsajd, biva upućena lopta najbliži vratima domaćeg tima je defanzivac tog tima koji se nalazi odmah ispred AR2 (označen strelicom). Imajući u vidu da je situacija jasna odluka AR2 je zbunjujuća.
Minut 77. – Signaliziran je ofsajd. Ova situacija je malo komplikovanija za procenu od situacije iz 65. minuta zbog malog rastojanja između igrača koji učestvuju u spornoj situaciji. Analizirajući ovu situaciju, pogotovu na osnovu položaja igrača u prostoru stičem utisak da ofsajda nije bilo, odnosno da je najbliži vratima domaćeg tima bio igrač tog tima koji je bliži AR2. Ono što je još karakteristično za ovu istuaciju je položaj AR2. Stičem utisak da je pomoćni sudija u datom trenutku bio izmešten nešto napred u odnosu na zamišljenu liniju sa pretposlednim igračem odbrane što može biti povod za previd u proceni situacije.
Minut 84. – Sudija je igraču domaćeg tima br. 5 izrekao direktnu diciplinsku meru – isključenje zbog nasliničkog ponašanja (udaranje protivnika dok lopta nije u igri).  Kamera koja je zabeležila ovu situaciju nije adekvatna za donošenje pravog suda jer igrači, akteri situacije, svojim telima su zaklonili prostor dešavanja tako da se ne može videto da li je igrač u plavom dresu udradio protivnika,ili ga je samo odgurnuo. Siguran sam d abi kamera iza vrata dala pravi odgovor šta se desilo pod uslovom da je takve kamere bilo. Međutim, ono što me navodi na razmišljanje da je sudija doneo ispravnu odluku je položaj sudije u trenutku kontakta između dva igrača. Naime, sudija je bio licem okrenut ka igračima i nije bio ničim ometen u svom vidokrugu što može da znači da je imao odličan pregled dešavanja. Napominjem da za nasilničko ponašanje sudije moraju da primene princip „nulte tolerancije“.
Minut 89. – Signaliziran je ofsajd. Analizirajući ovu situaciju mišljenja sam da ofsajda nije bilo, odnosno da je najbliži vratima domaćeg tima u trenutku kad aje igračuu narandžastom dresu bila upućena lopta,  bio jedan od defanzivaca tog tima koji je na frejmovanom detalju označen strelicom. Blizina linije košenja stvara veoma dobru podlogu za iznetu tvrdnju o previdu u proceni. Za ovu istuaciju, kao i za situaciju iz 77. minuta, važi osećaj da je pomoćni sudija bio izmešten ka napred, van zamišljene linije sa pretposlednjim igračem odbrane i ta je takav položaj uticao na evidentiran previd u proceni.

4 коментара:

 1. Evidentne greske AR2. Takodje, po meni je u 32. minuti nacinjen prekrsaj, dok ga je povlacio igrac sa brojem 14, istovremeno je dobio udrac u nogu od strane igraca sa brojem 5.

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Mislite na siuaciju iz 34.minuta. Kao što sam i napisao nema tu dovoljno elemenata za prekršaj. Ako igrača vučete onda on nikako ne može da padne ka napred, već samo ka nazad. Ako ga pak držite, ni onda ne može da padne tako kao što je igrač Spartaka pao.

   Избриши
 2. Dve velike greske Svetlane Bilic u 65 i 77 minutu,ali treba imati u vidu da je ovo njena prva utakmica na super ligi i svakako je podrzati.

  ОдговориИзбриши
 3. Kad sam govorio da dame ne treba da sude musku ligu,bio sam proglasen za seksistu i anatemisan.Nemam nista protiv dama sa pistaljkom ili zastavicom,svejedno je,ali ovo je vec neznanje.Mozemo mi da podrzavamo do prekosutra ono sto je neodrzivo.

  ОдговориИзбриши