среда, 17. август 2016.

DVA DETALJA IZ BUKUREŠTA I AMSTERDAMA

- Kvalifikacije za Ligu Šampiona, Play-off, prva utakmica -

Danas je na programu bilo pet utakmica Play-off faze kvalifikacija za učešće u Ligi Šampiona. Favoriti su opravdali svoju ulogu skoro na svim mečevima, ako izuzmemo utakmicu Ajaks – Rostov koja je završena nerešeno 1:1. Uspeo sam da sa pet utakmica zabeležim dva interesantna detalja za analizu, mada sam siguran da ih je bilo još, kada su u pitanju sudijske odluke. Prvi detalj je sa meča u Bukureštu, dok je drugi sa meča na Amsterdam areni.

U Bukureštu na Nacionalnoj areni sastali su se Steaua i Mančester Siti. U 20. minutu meča sudija je opravdano dosudio kazneni udarac u korist gostujućeg tima, to je drugi kazneni udarac za taj tim jer je već u 13. minutu bio jedan dosuđen prvi koji nije bio iskorišćen. Kod ove situacije nije sporna tehnička kazna ali jeste procedura izvođenja kaznenog udarac. 
Na frejmovanom detalju jasno se vidi da su čak četiri igrača (po dva iz oba tima – označeni su crvenim, plavim i zelenim krugom) plus vratar (označen crnim krugom) ponašali se suprotno odredbama iz Pravila 14. Naime svi navedeni igrači su pre vremena ušli u kazneni prostor, kao i vratar koji pre vremana napustio gol-liniju. Imajući u vidu da je izvođač kazneni udarac promašio isti je trebalo ponoviti. Kao što se može videti čak dva igrača su u neposrednoj blizini sudije narušili proceduru iz Pravila 14, što navodi na razmišljanje da sudija nije baš mnogo mario da se obavezujuća procedura do kraja sprovede ispravno.

Na Amsterdam areni Ajaks je bod protiv Rostova izvuka u 37. minutu kada je dosuđen kazneni udarac za taj tim zbog igranja lopte rukom od strane Cesara Navasa u sopstvenom kaznenom prostoru. Pored dosuđenog kaznenog udarac sudija je Navasu izrekao disciplinsku meru – opomena. Situacija je interesantna za analizu zbog toga što se postavlja pitanje da li se igranje rukom od strane Navasa može okarakterisati kao namerno. 
Analizirajući ovu situaciju mišljenja sam da je sudija doneo ispravnu odluku i kada je u pitanju tehnička kazna i kada je u pitanju disciplinska mera. Naime, Navas je rotirajući telo pomerio ruku ka spolja i na taj način zaustavio loptu koja je bila upućena ka vratima. Upravo to pomeranje ruke ka spolja smatra se namerom zbog čega isto treba da bude sankcionisano tehničkom kaznom. S obzirom da se radi o namernom pomeranju ruke i to prema lopti koja se kreće ka vratima igrač zbog toga mora da bude upozoren tj. disciplinski sankcionisan merom opomena.

Нема коментара:

Постави коментар