четвртак, 04. август 2016.

DVE SITUACIJE IZ BRESTA

- Kvalifikacije za Ligu Evropa, treće kolo, drugi meč -

Dinamo (Minsk) – Vojvodina 0:2 (0:1)

Sudija: Sebastijan Delferiere (Belgija)

Uspela je Vojvodina da prođe i treće kolo kvalifikacija za učešće u Ligi Evropa. Taj prolaz je više nego zaslužen. Ako je u prvom meču Novom Sadu i bilo neke dileme, ovoga puta u Brestu te dileme nije bilo jer su izabranici Nenada Lalatovića u svim segmentima igre bili bolji od domaćeg tima. Vojvodina je meč odigrala pametno i sa mnogo discipline i borbenosti. Takav odnos prema igri je dao rezultat. Kada su u pitanju sudijske odluke izdvojio sam dva detalja koja mogu biti interesantna. Prvi detalj se tiče procene postojanja kontakta lopte i ruke (namernog igranja lopte rukom) u kaznenom prostoru, dok je drugi detalj vezan za procenu nasilničkog ponašanja domaćeg igrača i izircanja disciplinske mere – isključenje. Drugi detalj je ključni momenat sa meča u Brestu.

Minut 25. – Kod ove situacije se postavljaju dva pitanja. Prvo, da li je kontakta lopte i ruke gostujućeg igrača u kaznenom prostoru bilo drugo (proizilazi iz odgovora na prvo pitanje), ako je kontakt i postojao da li je on bio posledica namere. U traganju za odgovorom na prvo pitanje evidetno je da je lopta prvo pogodila u nogu gostujućeg igrača i da se potom odbila naviše. Da li je kasnije lopta došla u kontakt sa rukom na snimku se ne vidi. Meni se čini da je lopta pogodila gostujućeg igrača u grudi. Da je to tako naslućujem po pravcu kretanja lopte nakon što je došla u kontakt sa gostujućim igračem. Iz tog razloga mislim da nema potrebe tražiti odgovor na drugo pitanje o postojanju namere da igrač igra loptu rukom. Znači, odluku sudije da u konkretnoj situaciji ne prekida igru zbog kažnjive radnje gostujućeg igrača smatram ispravnom.
Minut 55. – Kod analize ove situacije postavlja se pitanje da li se ponašanje domaćeg igrača u duelu sa protivnikom može okarakteristi kao nasilničko ponašanje pa samim tim da li je trebalo da bude sankcionisano disciplinskom merom – isključenjem. Skrećem pažnju da prema instrukcijama koje je UEFA dala sudija za nasilničko ponašanje se primenjuje princip „nulte tolerancije“. Ako pažljivo pogledamo tok duela videćemo da je reakcija domaćeg igrača, koji je od samog početka utakmice ispoljio vidnu nervozu, bila nervozna. Dalje, videćemo da je u trenutku kada je došlo do kontakta, kojeg je sudija okarakterisao kao nasiliničko ponašanje, lopta već bila van terena za igru što znači da namera domaćeg igrača nije bila lopta već protivnik. Usledilo je šutiranje protivnika. Prema svemu viđenom mišljenja sam da je u ponašanju domaćeg igrača bilo elemenata nasilničkog ponašanja (Namerno udaranje nogom protivnika dok je lopta van igre. Na frejmovanom detalju je označen položaj lopte, dok je strelicom označena noga domaćeg igrača kojom je šutnuo protivnika) zbog čega odluku sudije da domaćem igraču izrekne disciplinsku meru – isključenje smatram ispravnom.

Нема коментара:

Постави коментар