понедељак, 08. август 2016.

INTERESANTNA SITUACIJA U KOPRU

- Prva liga Telekom Slovenije 4. kolo -

Koliko je nezahvalno, ali i nezgodno analizirati ofsajd pozicije, pogotovu kada kamere nisu u samoj liniji dešavanja postavljene, manje-više je svima poznato. Konkretan primer za iznetu tvrdnju sam zabeležio na utakmici 4. kola Prve lige Telekom Slovenije gde su se u Kopru sastali istoimeni klub i Celje. Bolji su bili domaćini jer su slavili rezultatom 2:1. Na pomenutoj utakmici u 64. minutu dogodila se jedna situacija koja ide u prilog iznetom.

U konkretnoj situaciji se postavlja pitanje da li je igrač u belom dresu u  trenutku kada je njegov saigrač izveo direktna slobodan udara, lopta je pogodila okvir vrata i odbila se u teren na koju je kasnije natrčo igrač čiji je položaj naveden kao sporan, bio u ofsajd položaju kojeg je kasnije kretanjem i aktivnošću pretvorio u ofsajd.
Oslanjanje samo na kameru
Ako poigledamo čist frejmovan detalj sporne situacije i oslonimo se samo na kameu  stiče se utisak da ofsajda nije bilo (samo ruka igrača u belom dresu je van zamišljana linije). Takav utisak proizilazi zbog položaja kamere koja nije bila u liniji sa pretosplednjim igračem odbrane. 
Oslanjanje na kameru i geometriju
Međutim, kada u pomoć pozove geometriju (ovde je to moguće jer su nam poznate dve prave – linija vratarevog prostora i linija kaznenog prostora) videćemo da dobijamo sasvim drugu poruku frejmovanog detalja. Naime, kada povučemo linije iz poznatih prava, pa zatim tačku gde se te prave spajaju povežemo sa tačkom koju predstavlja prtposlednji igrač odbrane (vežemo dve poznate tačke) dolazimo do saznanja da se igrač u belom dresu u trenutku kada je njegov saigrač izveo slobodan udarac nalazio u ofsajd položaju. Dalji tok akcije je jasan.

2 коментара:

  1. Izvinite ali ove linije ne razumem. Zar linija gledanja sudije ne bi trebala da bude 90 stepeni od uzdužne linije ili paralelna sa poprečnom graničnom linijom terena i kaznenog prostora?

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Kada bi kameru postavili na mestu gde se zaršava bela linija imali bi to o čemu govorite. U konkretnom slučaju kaera je postavljena u visini kaznenog prostora dok se situacija dešava par metara desno od kamere. Ugao gledanja stvara pogrešnu sliku. 3D animacija bi u ovakvim slučajevima bile idealne.

      Избриши