четвртак, 11. август 2016.

ISKLJUČENJE I PENAL NA STADIONU RAJKO MITIĆ

- Super liga Srbije 4. kolo -

Crvena Zvezda – Voždovac 3:0 (2:0)

Sudija: Nemanja Petković (Beograd)

Crvena Zvezda polako ali sigurno je došla do nova tri boda. Ovoga puta oružije na stadionu Rajko Mitić su položili igrači Voždovca. Treba reći da su gosti imali peh da već od 28. minuta igraju sa igračem manje. Svakako da je taj detalj prelomio tok meča ali to saznanje ne može da umanji kvalitet pobede izabranika Miodraga Božovića. Kada su u pitanju sudijske odluke izdvojio sam tri detalja koji mogu biti interesantni za analizu. Krenimo redom.

Minut 28. – Igrač gostujućeg tima je oko središnje linije terena za igru načinio prekršaj zbog kojeg mu je sudija izrekao disciplinsku meru – opomena. Imajući u vidu da je taj igrač samo par minuta ranije već bio zaradio jednu opomenu, druga je značila i isključenje. Kod ove situacije se postavlja pitanje da li je sudija ispravno postupio. Analizirajući navedenu situaciju mišljenja sam da je sudija doneo ispravnu odluku. Naime, igrač gostujućeg tima br. 17 je protivnika zaustavio tako što je koristio ruke. To znači da je načinio prekršaj iz Pravila 12 – držanje protivnika. Jeste da to držanje protivnika po intezitetu nije bilo izražajno, ali je takvim činom gostujući igrač sprečio potencijalno opasan kontranapad domaćeg tima koji je upravo započeo igrač domaćih nad kojim je načinjen prekršaj. Ono što me posebno raduje je način kako je isključeni igrač reagovao. Kao i kod situacije u Nišu iz pravog kola kada je igrač Čukaričkog bez pogovora napustio teren za igru, tako je i igrač Voždovca nakon isključenja uvažavajući odluku sudije mirno i dostojanstveno napustio teren za igru. Primer svim ostalim igračima kako treba da se ponašaju.
Minut 32. – U kaznenom prostoru gostiju došlo je do kontakta defanzivca gostiju i napadača domaćih nakon čega je napadač pao a sudija pokazai da se radi o prekršaju pa je shodno mestu prekršaja dosudio tehničku kaznu – kazneni udarac uz izricanje disciplinske mere – opomena gostujućem igraču koji je načini prekršaj. Ova situacija je prilično jasna i siguran sam da ne spada u one sporne odluke. Jasno je da je gostujući igrač u kontaktu načinio kažnjivu radnju iz Pravila 12 – uklizavanje u protivnika i da je prekršaj postoja. To znači da je odluka sudije po pitanju dosuđivanja tehničke kazne bila ispravna. Isto tako, imajući u vidu da se igrač domaćih nalazio u obećavajućem napadu i da je u tome sprečen na nepropisan način odluku sudije da igrču gostiju izrekne disciplinsku meru – opomen atakođe smatram ispravnom. Još nešto ko dove situacije. To je sprovođenje procedure iz Pravila 14. Sasvim se jasno moglo videti da je sudija preventivno delovao pre izvođenja kaznenog udarca tako što je vratara gostiju i igrače oba tima upozorio na ponašanje prilikom izvođenja kaznenog udarca. Takav pristup sudije imao je za rezultat da je procedura iz Pravila 14 u konkretnom slučaju ispoštovana.
Minut 41. – Kod ove situacije se postavlja pitanje da li se igrač domaćih Ruiz nalazio u ofsajdu u trenutku kada mu je saigrač uputio loptu. Frejmovan detalj pokazuje koliko je situacija bila teška za procenu jer su bukvalno centrimetri odlučivali. Analizirajući situaciju mišljanja sam da je napadač domaćih bio u ofsajdu u trenutku kada mu je saigrač uputio loptu, ali da je taj ofsajd toliko mali (znam da ne postoji mali i veliki ofsajd, već samo ofsajd) da je pitanje koliko čovekovo oko može to da detektuje na tolikoj daljini. Svojevremeno je UEFA dala preporuku pomoćnim sudijama da u ovakvim i sličnim situacijama daju prednost napadajućoj strani. Poštujući navedenu preporuku nameće se mišljenje da AR1 nije ni načinio propust. 

2 коментара:

  1. Konacno da je i Nemanja dobio priliku da sudi jednu ozbiljnu utakmicu.Mislm da je svojim jucerasnjim sudjenjem opravdao poverenjei pokazao da zasluzuje sansu i da mu samo trreba dati utakmice da pokaze da se zasluzeno nalazi na listi super lige i da moze da sudi na visokom nivou,iako je dosta osporavan i bio na margini u ranijem periodu,po meni ne zasluzeno.Samo hrabro i puno srece u nastavku.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Mislim da ce u narednom periodu ne samo on vec sve mlade i dobre sudije sve redje dobijati sansu,jer ovo sto je uradila sudijska komisija sa novim listama sudija nema veze sa zdravim razumom.Staviti na listu 50 glavnih i 64 pomocne sudije je nevidjena glupost,pa to nije ni Babarogic kojeg ja smatram najgorim komesarom za sudjenje radio.Imamo 16 utakmica u kolu a 50 sudija,ako znamo da ce internacionalci suditi bar svako drugo kolo,mladi nece suditi ni svako cetvrto kolo,odprilike 2-3 utakmice za polusezonu.Kako ce oni da udju u formu i da sude na visokom nivou?Nikako.Izgleda da su opet stari i buduci dugovi namirivani preko sudijskih lista.

      Избриши