субота, 06. август 2016.

KAZNENI UDARAC U TUZLI JE TREBALO PONOVITI

- Premijer liga BiH 3. kolo -

Sloboda – Vitez 1:0 (0:0)

Sudija: Haris Kaljanac (Sarajevo)

Sloboda je na Tušnju minimalnim rezultatom savladala tim Viteza iz istoimenog grada minimalnim rezultatom 1:0. Izabranici Husrefa Musemića su tako zabeležili drugu pobedu u tri kola i nalaze se na čelu Premijer lige BiH. Kada su sudijske odluke u pitanju sa tog meča izdvojio sam detalj sa samog kraja prvog dela igre kada je u kaznenom prostoru domaćeg tima vratar nepropisno zaustavio protivničkog igrača nakon čega je sudija dosudio kazneni udarac.

Analizirajući ovu situaciju mišljenja sam da je sudija doneo ispravnu odluku što je kontakt vratara domaćih i protivničkog igrača okaralkterisao kao prekršaj pa je shodno mestu prekršaja dosudio kazneni udarac. Naime, u ponašanju vratara domaćih je bilo elemenata kažnjive radnje koja se ogledala u povredi Pravila 12 – saplitanje protivnika. Sasvim je izvesno da je vratar domaćih, nakon uklizavanja, nogama sapleo protivničkog igrača, koji je pre stigao do lopte, što jeste kažnjiva radnja. S obzirom da se ista dogodila u kaznenom prostoru jedina primerena tehnička mera je kazneni udarac. Što se tiče disciplinske mere mišljenja sam da je disciplinska mera – opomena bila primerena u datom momentu imajući u vidu da je vratar napravio prekršaj kojim jeste sprečena prilika za postizanje pogotka, ali kod kojeg se radi o pokušaju da vratar dođe do lopte, odnosno cilj vratara je bila lopta (novo tumačenje Pravila igre).
Šta je interesantno kod ove situacije? Interesantna je procedura izvođenja kaznenog udarca. Naime, prema odredbama Pravila 14 svi igrači moraju biti van kaznenog prosotra (polu krug se takođe računa kao potrebno rastojanje) i isti ne mogu ući u kazneni prostor pre nego što izvođač pomeri lotu sa mesta odakle se izvodi kazneni udarac. U konkretnoj situaciji, na frejmovanom detalju se jasno vidi , domaći igrač je pre vremena ušao u kazneni prostor i to više nego što se može „uslovno rečeno“ tolerisati. Igrač domaćeg tima je ušao u kzaneni prostor skoro dva metra. S obzirom da je vratar domaćih odbranio kazneni udarac  a poštujući odredbe Pravila 14 kazneni udarac je trebalo ponoviti. Elem, igrač koji je načinio povredu procedure je bio prvi koji je došao do lopte koja se odbila od vratara nakon što je ovaj odbranio udarac.

Нема коментара:

Постави коментар