четвртак, 11. август 2016.

MINI VIDEO TEST

- Virtuelno suđenje -

U prilogu je dat mini video tekst koji se sastoji od pet situacija koje je potrebno rešiti. Za prvu, drugu, četvrtu i petu situaciju potrebno je da odredite vrstu tehničke kazne i disciplinske mere (napominjem da je moguć slučaj da ima tehničke kazne, ali da nema disciplinske mere), dok je za treću situaciju potrebno da odredite da li ima ofsajda, ili nema. Ovaj video test je postavljen sa željom da sami sebe proverite, nikako da vas neko proverava.

Situacija 1.
Situacija 2.
Situacija 3.
Situacija 4.
Situacija 5.

7 коментара:

 1. 1. KU i zuti karton (novo pravilo)
  2. KU bez opomene
  3. nema ofsajda, pogodak
  4. direktan udarac, crveni karton
  5. direktan udarac, zuti karton

  ОдговориИзбриши
 2. 1. KU, opomena
  2. KU, nema disciplinske mere
  3. nema ofsajda, pogodak (jako tesko za procenu, milietri su u pitanju pa bih prednost dao napadacu)
  4. direktan udarac, opomena
  5. direktan udarac, opomena

  ОдговориИзбриши
 3. 4. Direktan udarac, isključenje
  Gresku sam napravio.
  Hteo bih da Vas zamolim za savet. Mislim da sam jako malo puta direktno iskljucio igraca, cini mi se samo onda kada je bilo sasvim očigledno. Uhvatio sam sebe i u ovoj situaciji da bih u prvi mah posegao za opomenom cak iako je ovde sasvim jasno da igrac uopšte nema nameru da igra loptom vec mu je cilj samo igrac. Zeleo bih da Vas zamolim za savet u selekciji disciplinskih mera, nekad mi je za odredjeni prekrsaj premalo opomenuti igraca a opet mi je i prestrogo da ga iskljucim. Iako do sada nisam pravio greske u odabiru disc.mera, ipak i dalje osecam malu nesigurnost u tom delu.
  Hteo bih i da vam izrazim zahvalnost na ovom blogu, smatram da je zaista pravo mesto sa odlicnim primerima i savetima za edukaciju fudbalskog sudije. Bravo!

  ОдговориИзбриши
 4. Odabir disciplinskih mera je u direktnoj vezi sa procenom prekršaja. To znači da u zavisnosti od ozbiljnosti prekršaja sledi određena disciplinska mera. Što sudija jasnije napravi razgraničenje šta je prekršaj za opomenu, a šta za isključenje izvesno je da će po tom pitanju da načini manju grešku. Npr. ako igrač manifestuje nasilničko ponašanje ili prilikom starta ugrožava bezbednost protivnika (kod nas možete pronaći termin “brutalan start”) on ne može biti sankcionisan opomenom jer su to prekršji za koje je prema Pravilima igre predviđena disciplinska mera – isključenje. Procena ozbiljnosti prekršaja u dobroj, ako ne u presudnoj meri zavisi od sudijinog osećaja za igru, ali i od osećaja za interpretaciju Pravila igre. Npr. prilikom starta i kod opomene i kod isključenja imamo slučajeve da je cilj igrač a ne lopta (prekršaj nogom, prekršaj telom). Međutim, postavlja se pitanje koliko je ozbiljan način kojim je taj cilj ostvaren. Taj način ostvarivanja cilja definiše vrstu disciplinske mere.

  S druge strane moguće je da sudija kalkuliše prilikom izricanja disciplinske mere. Ta kalkulacija može biti proizvod mnoštva faktora, što internih što eksternih i ona je izraženija na nižim nivoima takmičenja, mada od toga nije imuna ni SLS ili PLS.

  Veoma je važno da sudija reaguje na osnovu onoga šta je video, a ne na osnovu onoga šta je želeo da vidi. Uz napred navedeno i potonje rečeno sudija će imati sigurnost u donetu odluku što je sa aspketa presuđivanja veoma važno.

  Na kraju, hvala na lepim rečima.

  ОдговориИзбриши
 5. Hvala gospodine bivši sudija.
  Samo ovako nastavite, uz prave primere, savete, edukaciju vi zaista direktno uticete na podizanje kvaliteta sudija koji prate Vas blog.

  ОдговориИзбриши
 6. Zdravo.Moze li mi neko od vas malo bolje pojasniti situaciju br.3.Zar ovo ne bi trebao biti ofsajd jer u trenutku upucivnja lopte od strane igraca u ljubicastom dresu koja se zatim odbija od stativu igrac u bijelom dresu te na taj nacin nema predposljednjeg igraca odbrane nego samo golman?Unaprijed hvala.

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Prema reviziji pravila za 2016/2017 odbranbeni igrač van terena je "aktivan" sve dok lopta ne krene napred ili igra bude zaustavljena.

   Избриши