среда, 24. август 2016.

NAJINTERESANTNIJI DETALJI PLAY-OFF CL 23.08.2016.

- Kvalifikacije za Ligu Šampiona, Play-off revanš mečevi -

Juče je odigrano prvih pet revanš mečeva Play-off faze kvalifikacija za učešće u grupnoj fazi Lige Šampiona za sezonu 2016/2017. Neki od tih mečeva su bili veoma interesantni. Kada su u pitanju sudijske odluke izdvojio sam šest situacija koje mogu biti zanimljive za analizu. Krenimo redom.

U Ber Ševa na Tarner stadionu malo je falilo da domaći Hapoel napravi podvig i da eleminiše favorizovani Seltik. Pobeda od 2:0 Hapoleu nije bila dovoljna za prolaz dalje jer su Škoti zahvaljujući dobrom rezulatatu iz prvog meča i ukupnim skorom 5:4 izborili pravo da budu učesnici grupne faze Lige Šampiona. Sa te utakmice sam izdvojio detalj iz 14. minta meča kada je nakon jednog duela na ivici kaznenog prostora gostujućeg tima sudija pokazao da se radi o prekršaju unutar kaznenog prostora zbog čega je dosuđena kazneni udarac.
Analizirajući ovu situaciju mišljanja sam da je kažnjiva radnja od strane igrača u tamnom dresu postojala i da se ista ogledala u povredi Pravila 12- udaranje protivnika po nozi. Što se tiče mesta prekršaja stičem utisak da je prekršaj ipak učinjen van kaznenog prostora, mada treba reći da je situacija izuzetno složena za procenu mesta prekršaja jer se sve dešava veoma, veoma blizu linije kaznenog prostora. Kod ove situacije teško da su AR i AAR mogli da pomognu sudiji. Pomoćni sudija zbog toga što je bio zaklonjen igračem u tamnom dresu koji se nalazio blizu mesta prekršaja leđima okrenut pomoćnom sudiji, dodatni pomoćni sudija zbog ugla gledanja na mesto prekršaja.

Na stadionu Luj II u Monaku domaći tim je ostvario pobedu minimalniom rezultatom. Viljareal je tražio svoje šanse i pored krajnje negativnog rezultat po njih iz prvog meča. Sa tog meča sam izdvojio dve situacije. Obe se tiču procene namernog igranja lopte rukom. Prva situacija je iz prvog dela igre kada su gostujući igrači tražili kazneni udrac nakon kontakta lopte i ruke od strane domaćeg igrača u kaznenom prostoru (sudija nie prekidao igru), dok je druga situacij aiz 90+1. minuta kada je sudija jedan kontakt lopte i ruke od strane gostujućeg igrača br. 5 okarakterisao kao nameru pa je shodno mestu prekršaja dosudio tehničku kaznu – kazneni udarac.
Analizirajući prvu situaciju mišljenja sam da je biloosnova da se igranje lopte rukom od strane igrača u crveno-belom odresu okarakteriše kao namerno. Do takvog zaključka dolazim na osnovu položaja ruke, koja je bila vidno odručena od tela ka spolja i nije bila u prirodnom položaju. Takvim položajem ruke sprečena je putanja lopte. S obzirom da lopta nije bila upućena ka vratima disciplinska mera – opomena nije bila potrebna.
Što se tiče situacije iz 90+1. minuta igre mišljenja sam da nije bilo kontakta lopte i ruke, već da je lopta igrača u žutom dresu pogodila u leđa kod ramena. Moguće je da je sudija zbog položaja kojeg je zauzeo tokom akcije stekao utisak da je lopta igrača pogodila u predelu nadlaktice pa da je zbog toga doneo odluku da dosudi kazneni udarac.

Na Olimpijskom stadionu u Rimu sinoć je viđeno najveće iznenađenje. Roma koja je nakon prvog meča jednom nogom već bila u grupnoj fazi Lige Šampiona doživela je od strane Porta pravi debakl na svom terenu. Rimljani su poraženi sa ubedljivih 3:0. Sa ovog meča sam izdvojio dve situacije koje su interesantne. Obe se tiču izricanja direktnih disciplinskih mera – isključenje igračima Rome. Prva je iz 39. minuta, dok je druga iz 50. minuta. Te dve situacije su zapravo odredile tok i ishod ovog meča.
Što se tiče obe situacije mišljanja sam da je sudija doneo ispravne odluke jer su oba starta igrača u tamno crvenom dresu bila takva da se mogu okarakterisati kao startovi sa prekomernom upotrebom sile. Jednostavno rečeno, radilo se o startovima koji na najdirektniji način ugrožavaju zdravlje i bezbednost protivnika. Obe situacije smatram školskim primerima koji mogu poslužiti za edukaciju sudija.

U Plzenu na Dosan areni Viktorija je prvih petnaest minuta krenula silovito u meču sa Ludogorecom. Ali već nakon 17. minta meča bilo je jasno da će izabranici Romana Pivarnika teško izboriti pravo učešća u grupnoj fazi najvažnijeg klupskog takmičenja pod okriljem UEFA. Naime, u 17. minutu gostujući tim je postigao izjednačujući pogodak (1:1) za kojeg su u domaćem timu mislili da je neregularan, odnosno da je pre pogotka bilo igranje lopte rukom od strane jednog od igrača gostujućeg tima u fazi napada.
Ovo je jedna od onih situacija kod kojih ni kamere ne mogu da pomognu u traženju odgvovora na pitanje da li je bilo "namernog igranja lopte rukom" od strane igrača u belom dresu, ili nije bilo. Jednostavmo rečeno, vidi se da nešto postoji od strane igračač u belom dresu u trenutku kada igra loptom nakon što je ona došla do njega od protivničkog igrača ali se ne vidi da li je to nešto “namerno igranje lopte rukom”. Isto tako vidi se veoma dobar položaj sudije koji pokazuje da se igra dalje (pušta prednost mada to nije adekvatan znak imajući u vidu da nije po sredi prekršaj igrača jednog tima nad igračem drugog tima) što navodi na razmišljanje da je sudija celu situaciju dobro video i procenio.

Нема коментара:

Постави коментар