среда, 10. август 2016.

PENAL, ISKLJUČENJE I PONIŠTEN POGODAK

- Finale UEFA Super Kup -

Real (Madrid) – Sevilja 3:2 nakon produžetaka (2:2 1:1)

Sudija: Milorad Mažić (Srbija)

Meč na Lerkendal stadionu u Trondhaimu gde su se u okviru finala UEFA Super Kup-a sastali Real iz Madrida i Sevilja po mnogo čemu spada u utakmice za koje se može reći da su primer fudbalskog paradoksa. Utakmica spora i skoro bez ritma a viđeno je pet pogodaka, bez žustrine i agresivnosti u igri a izrečeno je sedam disciplinskih mera – opomena, gde je jedna opomena bila jednom igraču druga što je značilo i isključenje uz četrdeset dosuđenih prekršaja, bez mnogo uzbuđenja a viđen je jedan kazneni udarac i jedan poništeni pogodak, bez mnogo neizvesnosti a drugi pogodak Real je postigao u 90+3 minutu sudijske nadoknade. Posle ovakvih utakmica gledalac ne može da bude ne zadovoljan. Jeste da nije bilo fudbalske lepote, ali je bilo svega onoga što fudbal čini tako popularnim sportom. Kada su u pitanju sudijske odluke izdvojio sam četiri situacije koje mogu bitiinteresantne za analizu. Krenimo redom.

 
Minut 71. – Kontakt igrača u belom dresu sa protivnikom u kaznenom prostoru. Sudija je kontakt okarakterisao kao prekršaj pa je shodno mestu prekršaja dosudio tehničku kaznu – kazneni udarac. Kod analize ove situacije se ne postavlja pitanje da li je kontakta između igrača bilo, on je vidljiv već se postavlja pitanje da li je u tom kontaktu bilo kažnjive radnje iz Pravila 12 od strane igrača u belom dresu. Analizirajući ovu situaciju mišljenja sam da je prekršaja ipak bilo, saplitanje protvinika (noga je bila u vazduhu), i da je isti bio posledica nehotičnosti od strane igrača u belom dresu. Zbog toga je izostala i rekacija sudije po pitanju izricanja disciplinske mere igraču koji je prekršaj načinio. Ovo je jedna od onih situacija koje ne pune oči, ali i takve situacije su sastavni deo fudbala.

Minut 95. – Sudija je igraču u crvenom dresu br. 5 izrekao disciplinsku meru – opomena zbog prekršaja nad protivničkim igračem. Imajući u vidu da je taj igrač već imao jednu opomenu (bila mu je izrelena u 90. minutu) druga je značila isključenje. Na žalost taj detalj nisam usepo da pretočim u snimak, ali na osnovu onoga što sam mogao videti odluku sudije da igraču izrekne disciplinsku meru – opomena smatram ispravnom. Radilo se o bezbobzirnom startu (gaženje protivnika) što prema instrukcijama koje su sudije dobile pred EURO 2016. godine zaslužuje disciplinsko sankcionisanje opomenom.
Minut 98. – Igrač u belom dresu br. 4 postigao je pogodak. Sudija je prvobitno pokazao ka centru da bi koji sekund kasnije odluku promenio i pogodak poništio. Postavilo se pitanje zašto je sudija odluku promenio. Na osnovu snimka jasno je, položaj i govor tela AAR1 ukazuje, da je dodatni pomoćni sudija intervenisao i da je ukazao sudiji da je igrač u belom dresu br. 4 načinio prekršaj nad protivnikom. 
Analizirajući ovu situaciju mišljenja sam da su sudije donele ispravnu odluku jer je u ponašanju igrača u belom dresu br. 4 bilo elemenata kažnjive radnje iz Pravila 12 – držanje protivnika. Znači, imamo nepropisno korišćenje ruku što je po Pravilima igre kažnjivo.
Minut 117. – Kod ove situacije je jasno da je odluka sudije da ne prekida igru ispravna jer ne samo da nema prekršaja nad igračm u belom dresu br. 19, već nema ni kontakta sa protivnikom. E sada, pošto nema kontakta postavlja se pitanja kako i zašto je pao igrač u belom dresu br. 19. Postoje dva objašnjenja. Prvo, da je igrač u belom dresu pao od straha jer kada je video kako je nogom zamahnuo protivnički igrač usledila je emotivna reakcija. Drugo, mada nisam sklon u takvo verovanje, da je postojala namera od strane igrača u belom dresu br. 19 da simulira prekršaj, odnosno da prevari sudiju. Nisam sklon verovanju u drugo objašnjenje zato što je kasnija rekacija igrača u belom dresu (reakcija i govor tela) bila suprotna od reakcije koju ispoljavaju igrači prilikom stvarnog simuliranja prekršaja. Na kraju mišljenja sam da je sudija dobro postupio što je preko navedene situacije prešao iskusno i bez davanja značaja istoj.

2 коментара:

  1. Jos jedno sjajno izdanje nasih sudija,tamo gde su stali u Francuskoj,nastavili su u Norveskoj.Posebno bih istakao Grujica koji je imao zaista blistavo vece,sve zanimljive gore navedene situacije desile su se u njegovom delokrugu odgovornosti i sve je resio na najbolji moguci nacin.
    Jos jednom veliko bravo za nas tim,mislim da je svaki covek koji prati fudbal u nasoj zemlji ponosan na ove momke.

    ОдговориИзбриши
  2. FINALE UEFA SUPER CUP - pa neka slika svih aktera sa početka ove utakmice - pa zlatnim slovima za motiv svim mladim fudbalskim sudijama - SNOVI SE OSTVARUJU AKO ISKRENO VERUJEMO U NJIH I AKO SMO IM POTPUNO POSVEĆENI - ili VI smislite neku motivacionu poruku. Milorada Mažića poznajem jako dugu i istinski sam svedok da je sve u životu posvetio ostvarenju svojih snova. Život može da bude bajka, ako kao ovaj čovek znamo šta želimo.

    ОдговориИзбриши