петак, 12. август 2016.

PRIMER PROCENE AKTIVNOG UKLJUČIVANJA IGRAČA

- Procena ofsajda -

Situacija je veoma interesantna za edukaciju. U trenutku kada se igrač u ljubičastom dresu oslobađa lopte (centaršut) najbliži vratima je njegov saigrač. Znači, imamo ofsajd položaj. Akcija se završava tako što na loptu koja ide ka drugom igraču u ljubičastom dresu, koji se kreće, natrčava igrač u žutom dresu i postiže auto-gol. Da li u konkretnoj situaciji ima, ili nema ofsajda.

Prema odredbama Pravila fudbalske igre 2016/2017 igrač koji je u ofsajd položaju će biti kažnjen samo ako je krenuo da se aktivno uključuje u igru. Pod aktivnim uključivanjem igrača se podrazumeva - uticaj na igru, uticaj na protivnika, opstrukcija nad protivnikom, ulazak u duel sa protivnikom, iskazivanje namere da se igra loptom i pravljenje jasnih pokreta kojima se onemogućava ili ograničavanja protivnik da igra loptom. Ako sve to znamo postavlja se pitanje kako se navedeno tumačnje reflektuje na prikazanu situaciju?

Pitanje 1 - Da li igrač utiče na igru tako što dodiruje loptu koja je dodirnuta od strane njegovog saigrača?
Odgovor - Ne. Odgovor je negativan jer igrač nije stigao da igra loptom koja je išla ka njemu.

Pitanje 2 - Da li igrač utiče na protivnika u smislu da ga sprečava da igra loptom?
Odgovor - Ne. Odgovor je negativan jer igrač nije sprečio protivnika da igra loptom.

Pitanje 3 - Da li igrač vrši opstrukciju nad protivnikom?
Odgovor - Ne. Odgovor je negativan zato što je položaj igrča u ljubičastom dresu bio takav da opstrukcija nije bila ni moguća.

Pitanje 4 - Da li igrač ulazi u duel sa protivničkim igračem?
Odgovor - Ne. Odgovor je negativan jer se jasno vidi da između igrača u ljubičastom i žutom dresu nem anikavog kontakta, pa samim tim ni duela.

Pitanje 5 - Da li igrač iskazuje jasan pokušaj da igra loptom u trenutku kada ona biva blizu njega i time utiče na protivnika?
Odgovor - Ne. Odgovor je negativan jer igrač u ljubičastom dresu ne pokazuje jasan pokušaj da igra loptom. Odnosno igrač ne menja pravac kretanja u smislu da počinje da se kreće ka lopti.

Pitanje 6 - Da li igrač pravi jasne pokrete koji utiču na protivnika u smislu smanjivanja ili ograničavanja njegove mogućnosti da igra loptom?
Odgovor - Ne. Odgovor je negativan jer igrač u ljubičastom dresu ne pravi nikakve pokrete kojima smanjuje ili ograničava slobodu i mogućnost protivniku da igra loptom. Blizina igrača u ljubičastom dresu i osećaj panike kod igrača u žutom dresu bog te blizine nije niakakvo ograničavanje slobode igrača.

Znači, pošto je odgovor na svih šest relevantnih pitanja za procenu da li se igrač u ljubičastom dresu aktivno uključuje u igru odričan pogodak je regularan, odnosno nema ofsajda.

P.S. Sudije su na navedenoj utakmici prvo poništili pogodak da bi kasnije, nakon konsultacija, pogodak priznali. U konsultacijama su učestvovali sudija-pomoćni sudija i dodatni pomoćni sudija.

Нема коментара:

Постави коментар