среда, 10. август 2016.

U IVANJICI IMA PENALA

- Super liga Srbije 4. kolo -

Javor-Matis – Partizan 0:2 (0:1)

Sudija: Aleksandar Vasić (Novi Žednik)

Uspeo je Partizan da zabeleži prva tri boda u novom šampionatu. Ovoga puta crno-beli su to uradili u Ivanjici u jednoj prilično nezanimljioj utakmici koja je na momente više podsećala na malo jaču prijateljsku nego na takmičarsku utakmicu. No, pobedi se u zube ne gleda a ovoga puta pobeda izabranika Marka Nikolića je sasvim zaslužena. Kada su u pitanju sudijske odluke izdvojio sam dva detalja koja mogu biti interesantna za analizu.

Minut 54. – Kod ove situacije se postavlja pitanje da li je igrač domaćih trebao da bude disciplinski sankcionisan zbog simuliranja prekršaja. S jedne strane prekršaja od strane gostujućeg igrača nije bilo, s druge imamo izražajan pad domaćeg igrača. Analizirajući ovu situaciju mišljenja sam da je bilo elemenata da se ponašanje domaćeg igrača okarakteriše kao simuliranje prekršaja pa samim tim da se izrekne disciplinska mera – opomena.  Naime, domaći igrač je načinom pada imao nameru da prevari sudiju i da na taj način izvuče korist za svoj tim. Sudija ovakvo ponašanje nije sankcionisao što smatram previdom sudije. Kod ove situacije imamo i interesantno ponašanje gostujućeg igrača nakon što je domaći igrač pao. Gostujući igrač se okrenuo ka AR1 i tražio (pokazao rukom kao da drži karton) da se domaći igrač treba disciplinski sankcionisati. Prema instrukcijama koje je UEFA dala sudijama svako gestikuliranje igrača prtema sudijama u smislu sugerisanja kakvu odluku sudija treba da donese smatra se nesportskim ponašanjem koje treba da bude disciplinski sankcionisano.
Minut 69. – Kod ove situacije definitivno kontakt postoji ali se postavlja pitanje da li je u tom kontaktu bilo elemenata kažnjive radnje od strane igrača u belom dresu. Analizirajući ovu situaciju mišljenja sam da je u startu igrača u belom dresu bilo elemenata kažnjive radnje iz Pravila 12. Ta kažnjiva radanja se ogleda uklizavanju u protivnika gde je igrač u belom dresu uklizao na desnu nogu protivnika (frejmovan detalj potvrđuje izneto). Zbog toga sam mišljenja da je sudija doneo ispravnu odluku što je start domaćeg igrača nad protivnikom okarakterisao kao prekršaj, tj. što je kao tehničku kaznu dosudio kazneni udarac. S druge strane radi se o prilično nesmotrenom startu zbog čega odluku sudije da igraču koji je načinio prekršaj ne izrekne disciplinsku meru – opomena smatram ispravnom.

Нема коментара:

Постави коментар