петак, 26. август 2016.

ZA POSMATRAČE SUĐENJA

- Ocenjivanje sudija -

U nastavku teksta su date smernice za posmatrače suđenja kada je u pitanju ocenjivanje učinka sudije/sudijskog tima na utakmici. Smernice su tiču odnosa ocena/ težina utakmice, promena odluke/ocena i loša procena/ocena.

·Kada posmatrač suđenja donosi konačnu ocenu za sve članove sudijskog tima u normalnoj utakmici trebao bi da krene od osnovne ocene -/+ 8,4.
·Kada posmatrač suđenja donosi konačnu ocenu za sve članove sudijskog tima za koje je opis utakmice teška/vrlo teška trebao bi da krene od osnovne ocene -/+ 8,5.
·Ukoliko je meč po težini "normalnan" a do toga je došlo zahvaljujući sudijskim odlukama koje su bile važne i/ili ključne, tačno i precizno donete, onda bi posmatrač suđenja treba uzeti u obzir takav razvoj događaja kao pozitivnu karakteristiku sudije. U takvim situacijama ocena 8,5 je primerena.
·Ukoliko u meču s velikim brojem disciplinskih mera – opomena koje su ispravno izrečene, i/ili disciplinskih mera – isključenje koje su ispravno izrečene, i/ili kaznenih udaraca koji su tačno i ispravno dosuđeni, posmatrač suđenja bi morao da razmisli da li postoje uslovi da opis utakmice bude "vrlo teška".
·Ocene od 8,5 do 8,9 se daju za vrlo dobro suđenje i to u vrlo teškom ili teškom meču sa nizom važnih odluka koje su ispravno donete.
·Sve važne odluke ili doprinos sudije u donošenju takvih odluka moraju jasno biti naglašeni u poljima 6 i 7 ( ličnost sudije, generalni komentari, saveti...) izveštaja posmatrača suđenja.
·Ukoliko sudija odmah promeni odluku, pa umesto kaznenog udarca dosudi direktan slobodan udarac van kaznenog prostora, nakon ispravne intervencije pomoćnog ili dodatnog pomoćnog sudije, to ne treba da utiče na konačnu ocenu posmtrača suđenja.
·Ukoliko sudija odmah promeni odluku, pa umesto kaznenog udarca dosudi indirektan udarac zbog simuliranja, nakon ispravne intervencije pomoćnog ili dodatnog pomoćnog sudije, to ne treba da utiče na konačnu ocenu posmatrača suđenja.
·Ukoliko sudija odmah promeni odluku, pa umesto indirektnog slobodnog udarca zbog simuliranja dosudi kazneni udarac, nakon ispravne intervencije pomoćnog ili dodatnog pomoćnog sudije, to ne treba da utiče na konačnu ocenu posmatrača suđenja.
·Ukoliko sudija pokaže igraču drugi žuti karton, ali odmah shvati da igraču prethodno nije pokazao žuti karton, i promeni odluku, to ne treba da utiče na ocenu posmatrača. Ukoliko je na takvu grešku sudiji ukazao neko od članova sudijskog tima, onda će ocena biti minimalno korigovana za -0,1 u odnosu na konačnu ocenu. Ukoliko greška ne bude uopšte uočena i ispravljena, mora se smatrati kao jasna sudijska greška.
· Od konačne ocene treba oduzeti 0,2 onom članu sudijskog tima čija loša procena je indirektno dovela do sledećih situacija:
1. pogrešno dosuđen slobodan udarac iz koga može biti postignut pogodak
2. jasan prekršaj koji nije dosuđen što može dovesti do postizanja pogotka
3. pogrešno dosuđen udarac iz ugla iz koga može biti postignut pogodak
4. netačna odluka za ofsajd koja indirektno utiče na postizanje pogotka ili nepriznavanje postignutog pogotka

·Promeniti odluku odmah znači - momentalna odluka bez vidljive reakcije ili intervencije i protesta igrača.

Нема коментара:

Постави коментар