уторак, 23. август 2016.

ZAŠTO ODJEDNOM?

- U ehu odluke Sudijske komisije FSS -

Pet kola se Sudijska komisija FSS nije oglašavala o urađenim analizama. Pet kola nijedna informacija u vezi učinka nekog sudije sa odigrane utakmici nije bilo. Pet kola poptunog ćutanja. To ne znači da Sudijska komisija FSS nije radila. Radila je kontinuirano iz nedelje u nedelju. Neki od sudija su bili suspendovani zbog propusta koje su učinili na utakmici, ali te i takve informacije čovek nije mogao da pročita na zvaničnom sajtu FSS, već da ih čuje iz druge ruke. Niko javno nije znao šta kroz analize misli, i šta smera Sudijska komisija FSS.

Onda odjednom, na velika zvona u etar se pušta analiza učinka sudija u 6. kolu. Zašto odjednom? Koji je razlog takvog postupka? Šta je po sredi pa da Sudijska komisija iznese svoj stav u javnost i to u delu dana kada se analize nikada nisu objavljivale? Normalnom čoveku takva pitanja se motaju po glavi. Drugim rečima, svakome koji  suđenje prati na nepatvoren način takva pitanja se otvaraju.

Ne mogu se otrgnuti utisku da je povod ovakve odluke Sudijske komisije FSS taj što je u centar dešavanja, analize bio meč u Novom Sadu gde su se sastali Spartak Ždrebčeva krv i Partizan. Na tom meču, pravdu je delio Milorad Mažić, zabeležene su bile dve sporne situacije od kojih je jedna bila takva da se može reći da je sudija načinio previd u proceni. Bio je to čisto profesionalni previd koji nije izlazio iz okvira standardnih sudijakih grešaka. Zar je moguće da se čekao jedan profesionalni previd najboljeg našeg sudije, i jednog od vodećih evropskih sudija pa da Sudijska komisija FSS na sva zvona objavi da je Mažić pogrešio i da će zbog učinjenog previda pauzirati. Ekspeditivnost, koja se retko kada tako manifestovala, je odmah stupila na scenu pa je umesto Mažića na meč u Novom Pazaru za 7. kolo delegiran Milan Ilić. Previd je načinjen ali zar je to bio povod za takvu vrstu marketinga, da se da šlagvort sportskim medijima i čaršijskim pričama kojima će jedni puniti stranice, drugi razbijati zluradu dokolicu. Odlično znaju svi članovi Sudijske komisije FSS da niti je bilo, niti ima, niti će biti sudije koji ne čini greške. Međujtim, trebali bi da znaju da učinjena greška ne znači poziv na lov na veštice. S druge strane ako je u pitanju bila zaštita interesa Partizana pa taj klub je od prvog kola, skoro na svim utakmicama, bio oštećen nekom od odluka sudija. Neke od tih odluka su bile baš velike. Ako se tada nije vodilo računa o tome koliko su sudijskim greškama narušeni interesi tima iz Humske, zašto je bilo potrebno baš sada posegnuti za takvim nečim?

Ako je Sudijska komisija FSS od početka imala stav da svoje analize na objavljuje onda nije trebala ni sada to da radi jer će od sad pa sve do kraja svaki iskreni pratilac suđenja očekivati od te komisije da se oglašava svojim analizama i stavovima i to iz kola, u kolo. Ako to ne bude radila onda njen postupak nakon javnog objavljivanja analize 6. kola Super lige Srbije ima veliki negativni predznak koji pokazuje nečasne namere i dvojne aršine.

9 коментара:

 1. Vec sam rekao a i ponovicu prvi sam bio za dolazak Radomana na celo sudijske komisije smatrajuci da ce on nesto pozitivno doneti,medjutim
  ono sto je on doneo nisam ni u najcrnjim snovima sanjao da moze da se desi.Kao prvo postavljanje Mrakica bivseg funkcionera jednog fudbalskog kluba u sudijsku komisiju je prvorazredni skandal,kao drugo odugovlacenje sa listama sudija kod svakog postenog coveka budilo je sumnju u ispravnost rada Radomana i kompanije,kao trece nenormalno glomazne liste sudije su nesto sto navodi na razmisljanje da su opet neki stari a i buduci dugovi namirivani preko sudija i kao cetvrto danasnje suludo saopstenje je vrhunac bahatosti Radomana i kompanije.
  Ovo sto doticna skupina radi prevazilazi granice zdravog razuma i pitanje je samo gde su im granice.Pet kola cutati a tek u sestom se oglasiti zbog jedne greske koja se desava svima i nije nista posebno je BRUKA.Mazic je pogresio,pa sta?On je jedina svetla tacka naseg jadnog fudbala i ima pravo na gresku jer je sam dao neuporedivo vise fudbalu od svih njih zajedno koji sede u komisiji.
  Gresile su sudije i ranije ali nije objavljivano na sva zvona,tako da ova danasnja bruka sudijske komisije dobija jos vise na tezini.
  Uvazeni clanovi komisije ovo sto ste danas napravili nece vam doneti nista dobro,naprotiv samo ste potvrdili uzasno los glas koji vas sve do jednog prati,mada cisto sumnjam da vas to dotice.

  ОдговориИзбриши
 2. Slazem se da bi komisija za sudjenje trebala da iznosi jasno svoje analize i stavove iz kola u kola, jer je jasno da je i do sada bilo gresaka, ma koliko teske i kakve da su bile. Buduci da se nisu odlucili da to cine, prosto je neshvatljiv njihov posljednji potez. Takodje, nisu sacekali potpuni izvjestaj posmatraca, a arbitri pak nece biti angazovani u narednim kolima prvenstava, sve za vrijeme kada se Mazic sprema za izlazak na europsku scenu. Nadam se da Mazic iz svega nece izvuci puno deblji kraj, jer izvuci tanki kraj nece niko, pa ni Partizan!

  ОдговориИзбриши
 3. Nema potrebe za preteranim dramatizovanjem cele priče. Baviti se analizom je jedna stvar, a praviti frku od ove situacije je baš nepotrebno. Na kraju, jedno je bitno, a to je da je došlo do previda, i to ozbiljnog jer nije dosuđen kazneni udarac, što nije mala greška. Takođe, situacija je bila mislim laka za procenu, što baš i ne daje neke olakšavajuće okolnosti za sudiju. Nadam se da će naš najbolji sudija u meču koji mu sledi u plej-ofu kvalifikacija za LŠ biti na nivou zadatka baš kao i ceo njegov tim. Ono što je još zanimljivo to je i sledeća konstatacija na sajtu fss, a to je:
  "Утaкмицa Спaртaк - Пaртизaн је aнaлизирaнa и кoнтрoлa пoсмaтрaчу суђењa је врaћенa из рaзлoгa нетaчнo утврђених чињеницa у 60. минуту у кaзненoм прoстoру дoмaће екипе."
  Ako bi se koristili emocijama (i to onim lošijim), neko bi zaključio da je posmatrač suđenja hteo da zaštiti (nepotrebno) Mažića, iako je prekršaj bio više nego jasan. Nadam se da ništa od onoga što ste napisali nije tačno, i da je cilj komisije bio samo da pokaže da i najbolji prave (velike) greške, i da nema nedodirljivih. Ali opet, možda sam ja samo naivan.

  ОдговориИзбриши
 4. Sve to što je uradila Sudijska komisija FSS je moglo da bude urađena na isti način kao i do sada, i da niko ništa ne zameri komisiji, a to znači bez medijske pompe i nepotrebnog marketinga. Svakako da bi bilo pogubno kada bi neki od sudija smatrao da je nedodirljiv i da može da bude s druge strane od svojih kolega. Javno dokazivanje da takvih sudija nema je znak slabosti, a ne snage. Sudijska komisija FSS ne treba ništa da dokazuje, već da radi svoj posao u skladu sa pravilima struke. Ako je u radu, u prvih pet kola bio proklamovan proncip "daleko od medija" onda je on morao biti ispoštovan i sada, i za svaki naredni period. Ovako, šaranjem principa čas ovako, čas onako, otvaraju se sumnje. Ne bih rekao da je u pitanju dramatizovanje priče, ali jeste ukazivanje na nedoslednost. Nedoslednost u radu može da bude veoma loša pa i štetna.

  ОдговориИзбриши
 5. Ocigledne slabosti predsednika sudijske komisije ispoljene u sastavljanju lista, pokusavaju se pokriti marketingom na Mazicu. Javnost treba da proguta pricu da su pravila jednaka za sve i da postoji nezavistan predsednik sudijske komisije. Koliko je dosledan, videli smo pri sastavljanju lista sudija. U Pazovi pojedinci jos trce norme ...
  Ocekujmo Mazicev tim na PLS, da popravi formu... Zivi bili pa videli ...

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. @no name
   Bravo,bolji komentar nisam procitao,o novim listama sudija i o likovima na tim listama moze roman da se napise.

   Избриши
 6. Kao prvo niko ne brani Mazica,pogresio je i tu nema dileme,prosto je neshvatljivo da ne vidi sta se desilo na dva metra ispred sebe,ali je takodje neshvatljivo da se komisija sada prvi put oglasava.
  Kao drugo u svim fudbalski razvijenim zemljama ne postoji vremenska suspenzija za sudije,kada pogresi sudiji se skrene paznja i on nastavlja normalno da sudi,medjutim ako te greske postanu ucestale on se skida na nizu listu ili brise sa svih lista.Kod nas se desava da sudija u sezoni bude i po dva puta suspendovan pauzira i po 10-15 kola i na kraju ostane na listi a sa liste ispadne sudija koji nijednom nije kaznjen.
  Doduse mi nismo fudbalski razvijena zemlja.

  ОдговориИзбриши
 7. Ovo nije stav sudijske komisije nego je stav Predsednika, sudijska komisija nije nista nego Radoman. On je sada pokazao koliko je ne inteligentan covek. I voleo bih da sam upravu da je ovo njegov pocetak kraja. Vec je jednom bio u forumu FSV i trajao je mesec dana izgleda da je napredovao i trajace dva meseca.Zbogom Miroslave i nemoj vise da proklamujes postenje jer si mutniji od Dunava, bolje se sam povuci nego da se brise patos sa tobom.Ne znas da vodis to i tu diskusije nema.

  ОдговориИзбриши
 8. Ja sam jedan od mnogih kome je MIroslav Radoman bio pravi uzor u suđenju. Njegova hrabrost, energičnost, dobro oko i autoritativne sudijske odluke su me oduševljavale. Bio sam ponosan na samu činjenicu što ga poznajem. Ali sam mišljenja kako tada, tako i sad, da čovek ima probleme u svom načinu komuniciranja sa svojim okruženjem i da je krajnje vreme da malo razmisli o tome. Čuveni Branko Miljkovič je napisao čuve stihove:

  UBI ME PREJAKA REČ...

  Ubi me prejaka reč. Ne stigoh da se sklonim.
  Reče je ona jutros, uz slavujevu pesmu.
  Sad neku tugu tešku iz sebe zalud gonim,
  To njeno zbogom beše premnogo i za česmu

  MOJIH MUCAVIH REČI I BOLNOG PONIŽENJA...

  I puče reč kao bič, fijukom za sva vremena,
  Dok se još nečem nadah, dok bejah sav sa sobom.
  Sad sam niko i ništa – sam sebi svoja sena,
  Osušen bor na hridi pred vetrovitim dobom

  UBI ME PREJAKA REČ, UMREŠE SNOVIĐENJA...

  Ne reče ko je krivac za taj metak od reči,
  Nekuda odskakuta, sva gipka kao srna...
  U meni prošlo vreme kao parastos ječi,
  A negde ispred oka mota se kosa crna

  I OKO, BADEM ZRELI, NADOŠLO ZA VOLJENJA...

  Možda ću doći sebi kada pobegnu laste,
  Kad leto zaboravim i sav u jesen odem.
  Kad lepo što je, zaspi, a noć počne da raste
  U meni i za mene, kad mrak okom ubodem...

  UBI ME PREJAKA REČ, UMREŠE SNOVIĐENJA...

  U toj ću noći i ja sa svojim snom umreti,
  Kunući ono zbogom što ga izreče ona.
  A nije dobro nikom svom bolu da se sveti,
  Neka sve ide Nebu, nek' sudi Vasiona...

  UBI ME PREJAKA REČ, UMREŠE SVA VOLJENJA...

  ОдговориИзбриши