субота, 19. новембар 2016.

DOBRE ODLUKE SUDIJA U KRUŠEVCU

- Super liga Srbije, 16. kolo -

Napredak – Crvena Zvezda 0:1 (0:0)

Sudija: Vlado Glođović (Vrbas)

Crvena Zvezda je preskočila još jednu tešku prepreku. Ovoga puta izabranici Miodraga Božovića su odneli sva tri boda iz Kruševca. Nija na ovoj utakmici bilo toliko lepote koliko borbenosti. Pobeda crveno-belih je zaslužena, mada ne bi bilo nezasluženo da je rezultat bio i drugačiji. Što se tiče sudijskih odluka sa ovog meča izdvojio sam pet situacija koje mogu biti interesantne za analizu. Pre nego što se osvrnem na zabeležene situacije nije na odmet reći da je sudija Glođović meč vodio veoma umešno, iskusno i sa dosta autoriteta. Videlo se to tokom trajanja utakmice. Vratimo se sada zabeleženim situacijama.

Minut 25. – AR2 je mahao ofsajd od strane igrača u sivom dresu. Na osnovu frejmovanog detalja može se zaključiti da je odluka pomoćnog sudije bila ispravna jer je igrač u sivom dresu, zbog kojeg je mahan ofsajd, u trenutku kada mu je lopta bila upućena bio najbliži protivničkim vratima.
Minut 31. – Ovo je jedna od onih situacija koje u datim okolnostima kada nema dodatnih pomoćnih sudija (ne znam zašto dodatne pomoćne sudije nisu bile određene za ovu utakmicu imajući u vidu da je meč okarakterisan kao derbi 16. kola) kao ni GLT, će ostati nedorečene. Da li je lopta cela prešla gol liniju ili nije. To je pitanje koje se kod ove situacije postavlja. Snimak ne nudi jasan i precizan odgovor. Međutim, mišljenja sam da su sudije donele ispravnu odluku što su pustili da se igra nastavi jer stičem utisak da lopta nije cela prešla gol liniju pre nego što je vratar tima u crvenim dresovima intervenisao.
Minut 39. – AR1 je signalizirao ofsajd od strane igrča u crvenom dresu. Ovo nije laka situacija za procenu imajući u vidu da se sve dešavalo na širokom prostoru kao i da je pomoćni sudija imao zaklonjen vidokrug. Na osnovu frejmovanog detalja stičem utisak da je AR1 veoma dobro situaciju prcenio jer je igrač u crvenom dresu u trenutku kada mu je saigrač uputio loptu bio najbliži protivničkim vratima i to za širinu glave i jednog malog dela torzoa.
Minut 73. – AR2 je mahao ofsajd od strane igrača u crvenom dresu. Situacija je dosta čista za procenu što je olakšalo pomoćnom sudiji da donese ispravnu odluku. Na osnovu frejmovanog detalja možemo videti da u trenutku kada je igraču u crvenom dresu bila upućena lopta on je bio najbliži protivničkim vratima.
Minut 82. – Igrači u crvenim dresovima su organizovali napad koji umalo nije rezultirao pogotkom. Igrači u sivim dresovima su smatrali da je igrač u crvenom dresu bio u ofsajdu. Situacija nije baš laka za procenu zbog toga što je položaj igrača koji upućuje loptu ka svom saigraču za koga se smatra da je u ofsajdu nepovoljan po pomoćnog sudiju. Na osnovu frejmovanog detalja možemo videti da u trenutku kada je loptabila upućena igraču u crvenom dresu da je najbliži vratima tim au sivim dresovima bio jedan igrač tog tima. Zbog toga odluku pomoćnog sudije da ne signalizira ofsajd smatram ispravnom. 

Нема коментара:

Постави коментар