четвртак, 22. децембар 2016.

DELEGIRANJE POMOĆNIH SUDIJA KROZ PRIZMU BROJEVA

- Trend delegiranja pomoćnih sudija isti kao i kod sudija -

Kada govorimo o sudijama i suđenju najčešće govorimo o glavnim sudijama. Pomoćne sudije spominjemo sporadično, tek kada analiziramo situacije oko procene ofsajda. Danas iza svakog uspešnog sudije stoji njegov tim u kojem su pomoćne sudije veoma važan elemenat. Pomoćne sudije iz tog razloga zaslužuju da im se posveti odgovarajuća pažnja. Ta pažnja ne treba da bude samo kada su u pitanju procene nekih situacije, dobre ili loše, već i kada je u pitanju iznošenje nekih statističkih podataka vezanih za ove sudije.

Na ovom blogu je pre par dana objavljen post u kojem je prezentovano delegiranje sudija u prvom delu takmičarske 2016/2017 sezone Super lige Srbije kroz prizmu brojeva. To isto sam uradio i kada su pomoćne sudije u pitanju. Što se tiče ambijenta u ovom delu prvenstva u kojem su pomoćne sudije obavljale svoj posao za njih isto važi kao i za sudije. Znači, imali smo jedno, na početku prenapregnuto stanje koje se kasnije pretvorilo u izuzteno trusno.

Pregled broja utakmica po imenima.
Pregled angažovanosti pomoćnih sudija:
U prvih 11. kola, u vreme kada je predsednik Sudijske komisije FSS bio Miroslav Radoman lista jedanaest najviše angažovanih pomoćnih sudija izgleda ovako:

1.      Dejan Petrović 8
2.      Vladimir Jovanović 8
3.      Milan Mihajlović 8
4.      Milan Šutulović 8
5.      Svetozar Živin 8
6.      Uroš Stojković 7
7.      Nemanja Petrović 7
8.      Bojan Banović 7
9.      Dragan Bogićević 7
10.   Jovica Milin 7
11.   Darko Savović 7

Prosečna starost jedanaest najviše angažovanih sudija je iznosila 35,3 godine.

Od 12. kola kada je na mesto predsednika Sudijske komisije FSS imenovan Đorđe Žutić lista jedanaest najviše anagažovanih pomoćnih sudija izgleda ovako:

 1. Milovan Ristić 7
 2. Srđan Milutinović 7
 3. Nemanja Petrović 7
 4. Slobodan Pavlović 7
 5. Uroš Stojković 6
 6. Dalibor Đurđević 6
 7. Milan Minić 6
 8. Vladimir Jovanović 6
 9. Dejan Potočan 6
 10. Darko Savović 6
 11. Srađan Minić 6
Prosečna starost jedanaest najviše angažovanih sudija  u vreme Đorđa Žutića je iznosila 37,9 godina. Kao što se iz navedenog  može videti za vreme dok je na čeli Sudijske komisije FSS bio Miroslav Radoman šansu su više dobijale mlađe sudije, za razliku od vremena kada je Sudijskom komisijom FSS rukovodio Đorđe Žutić, kada su šansu više dobijale starije sudije. Lista najviše angažovanih pomoćnih sudija u vreme Đorđa Žutića je za 2,6 godina starija od liste u vreme Miroslava Radomana. U vreme Miroslava Radomana među jedanaest najviše angažovanih pomoćnih sudija smo imali četvroricu koji su ili mlađi ili imaju 35 godina starosti (36,4% od ukupnog broja najviše anagžovanih pomoćnih sudija). U vreme Đorđa Žutića imali smo dvojicu sudija koji su mlađi od 35 godina starosti (18,2% od ukupnog broja najviše anagžovanih pomoćnih sudija).

Kada uporedimo prezenovane liste najviše angažovanih pomoćnih sudija do 11. i nakon 11. kola videćemo da svega četiri imena se nalaze na obe liste (36.3%), dok su ostatak nova imena (63.7%). Na osnovu tih podataka može se izvesti zaključak da je novi saziv Sudijske komisije FSS, od 11. kola, zauzeo novi kurs kako po pitanju imena, tako i po pitanju godina starosti. Taj podatak je podudaran sa istim podatkom kod deligiranja sudija.

Na prvobitno utvrđenoj listi pomoćnih sudija Super lige Srbije za takmičarsku 2016/2017 sezonu smo imali 36 imena. Najmanje delegiranja su imali Svetlana Bilić i Goran Božović, svega jedno i to u vreme Miroslava Radomana. Čak četvorica pomoćnih sudija sa prvobitno utvrđene liste pomoćnih sudija u prvom delu sezone nije bilo nijednom angažovano.

Нема коментара:

Постави коментар