четвртак, 22. децембар 2016.

DELEGIRANJE POSMATRAČA SUĐENJA KROZ PRIZMU BROJEVA

- Zaokružen ciklus statističkih podataka -

Ciklus iznošenja statističkih podataka koji su vezani za utakmice Super lige Srbije u prvom delu takmičarske 2016/2017 sezone zaokružiću podacima o delegiranju posmatrača suđenja. Kao što je urađeno kod sudija i pomoćnih sudija, tako je i kod posmatrača suđenja period podeljen do 11. kola, kada je na čelu Sudijske komisije FSS bio Miroslav Radoman, i nakon 11. kola kada je došlo do burne smene komisije nakon čega je mesto predsednika preuzeo Đorđe Žutić. U ovoj analizi su dati samo podaci o broju utakmica na koje su posmatrači delegirani, ali ne i sudije koje su delegirani posmatrači suđenja ocenjivali. Možda bi takva analiza bila interesantna, ali bi definitivno izlašla iz okvira statistike.

Na objedinjenoj listi posmatrača suđenja za Super ligu Srbije i Prvu ligu Srbija, na početku takmičarske sezone, našlo se ukupno 37 imena. Od tog broja na utakmice Super lige Srbije je u prvom delu takmičarske sezone 2016/2017, zbirno od strane obe komisije, delegiran 21 posmatrač suđenja.

Pregled broja delegiranja po posmatračima

Pregled posmatrača suđenja po broju delegiranih utakmica
U vreme kada je predsednik Sudijske komisije FSS bio Miroslav Radoman lista od pet najviše delegiranih posmatrača je izgledala ovako:

1.       Zdravko Jokić 9
2.       Dragan Radulović 8
3.       Dejan Delević 7
4.       Krstivoje Filipović 6
5.       Nikola Tomičić 6

Prosečna starost pet najviše delegiranih sudija je bila 59,4 godine.

U vreme kada je predsednik Sudijske komisije FSS bio Đorđe Žutić lista od pet najviše delegiranih posmatrača suđenja je izgledala ovako:

1.       Sava Čokanica 8
2.       Boško Jovanetić 7
3.       Zoran Šipčić 7
4.       Dragomir Tanović 7
5.       Dejan Delević 6

Prosečna starost pet najviše delegiranih posmatrača suđenja je bila 53,6 godina.

Upoređivanjem prosečne starosti posmatrača suđenja možemo zaključiti da je lista od pet najviše angažovanih posmatrača suđenja u periodu kada je Đorđe Žutić bio predsednik Sudijske komisije FSS za 5,8 godina mlađa u odnosu na istu takvu listu u vreme kada je na mestu predsednika Sudijske komisije FSS bio Miroslav Radoman. Ova statistički podatak je u inverziji sa prosečnom starosti sudija koji su bili angažovani u navedene dve komisije. Prevedno to bi značilo da su vreme Miroslava Radomana mlađe sudije ocenjivali stariji posmatrači suđenja, dok su u vreme Đorđa Žutića starije sudije ocenjivali mlađi posmatrači suđenja.

Kada uporedimo napred navedene liste u oči upadaju dva interesantna podatka. Prvi, samo jedan sudija se nalazi na obe liste, to je Dejan Delević, dok su ostala četri imena nova. Drugi, na listi pet najviše delegiranih posmatrača suđenja u vreme Miroslava Radomana nema Boška Jovanetić, našeg njamlađeg postrača suđenja koji ima kategoriju UEFA instruktor, kao što u vreme dok je Đorđe Žutić bio predsednik Sudijske komisije FSS na listi pet najviše angažovanih posmatrača suđenja nema Zdravka Jokića, našeg najiskusnijeg i izuzetno renomiranog posmatrača suđenja sa bogatim međunarodnim iskustvom. Ne samo da Jokića nema među pet najviše angažovanih posmatrača suđenja, već spada u grupu posmatrača suđenja koji su njamanje puta bili delegirani.

Na kraju kada uporedimo sve tri grupe statističkih podataka, sudije, pomoćne sudije i posmatrači suđenja, dolazimo do eksplicitnog saznanja da su između Sudijske komisije FSS kojom je rukovodio Miroslav Radoman, i Sudijske komisije FSS kojom je rukovodio Đorđe Žutić postojale više nego izražene suprotnosti. Te suprotnosti su išle do tačke negacije prethodnog. Ako pogledamo dešavanja na terenima naših superligaša do 11. i nakon 11. kola nije teško izvući zaključak kako je koja komisije radila. Ako se za Sudijsku komisiju FSS kojom je rukovodio Miroslav Radoman govorilo da ne može da dobije zeleno svetlo za svoj rad, još manje ima osnova da takvo svetlo može da dobije Sudijska komisija FSS kojom je rukovodio Đorđe Žutić. Mislim da nas čeka, to bi bilo najbolje, imenovanje nove Sudijske komisije.

Нема коментара:

Постави коментар