петак, 23. децембар 2016.

FIFA SUDIJE ZA 2017. GODINU, UEFA KONFEDERACIJA

- Osvrt na listu sudija iz Srbije -

Od 01. januara na snagu stupaju nove liste FIFA sudija za 2017. godinu. Pored toga urađena je i nova kategorizacija sudija. Što se tiče Elit grupe tu su stvari ostale nepromenjene u odnosu na 2016. godinu. To znači da nije bilo novih imena u toj grupi. Prva, Druga i Treća grupa su pretrpele određene promene.

Što se tiče naših sudija sa znakom FIFA Srbija i dalje ima pet mesta a situacija je sledeća: Milorad Mažić je prema očekivanju ostao u Elit Grupi. Prva grupa je bez naših sudija što znači da Srđan Jovanović nije uspeo da se prikazanim suđenjem u 2016. godini nametne i promeni grupu, ostao je u drugoj grupi. U trećoj, poslednjoj, grupi nalazi čak trojica, od petorice, naših sudija. Pored novajlija Bojana Nikolića i Aleksandra Vasića u trećoj grupi je ostao i Nenad Đokić, koji nije uspeo da se nametne prikazanim suđenjem i da time promeni grupu. To se nije dogodilo i pored toga što su neki ljudi, koji se stručnoj javnosti hvale dobrim vezama u Sudijskom komistetu UEFA, najavljivali da će se to dogoditi. Izgleda da je ta hvala plod spina a ne realnosti, i da je starosna dob uticala da Đokić ostane u trećoj grupi. Prosečna starost naših sudija sa FIFA znakom od 01. januara 2017. godine će biti 37,4 godine.

Kad su u pitanju pomoćne sudije Srbija i dalje ima deset mesta. Od 01. januara nove međunarodne sudije su Dragan Bogićević i Milan Mihajlović. Oni su zamenili Srđana Milutnovića i Vladimira Čađenovića, koji je skinut sa liste pomoćnih sudija Super lige Srbije. Prosečna starost pomoćnih sudija sa FIFA znakom od 01. januara 2017. godine će biti 34,3 godine. Znači, lista sudija je starija za 3,1 godinu od liste pomoćnih sudija.

Kada se sumira rečeno stanje kod sudija je lošije nego prošle godine. Lošije je zbog toga što smo prošle godine imali dvojicu sudija u drugoj grupi. Sa povlačenjem Vlade Glođovića sa FIFA liste, koji se nalazio u drugoj grupi, Srbija je ostala bez tog drugog mesta. Srbija je izgubila mesto, neki drugi savez je to mesto dobio. Onako kako se stvari kod nas odvijaju predočeni rezultati nikog normalnog ne iznenađuju. Kako smo posejali, tako i žanjemo. Što se tiče pomoćnih sudija situacija je nešto bolja ako ni zbog čega drugog ono zbog povoljnije starosne dobi.

2 коментара:

  1. Vise od svega bi voleo da neko iz sudijske komisije izadje i objasni kojim su se principima vodili kada su Nikolica i Vasica stavili na FIFA listu!?Mladost,kvalitet,perspektivnost...!?!?Zivo me zanima koji su kriterijum ispunili!

    ОдговориИзбриши
  2. Двојица најстаријих судија на листи УЕФА за 2017. годину су из Србије. Они су старији по 15 година од неких судија из других држава. Ако изузмемо Иратија из Италије све остале судије су претежно рођене од 1985. до 1991. године. Катастрофа и туга шта се дешава у Судијској организацији ФСС-а.

    ОдговориИзбриши