петак, 16. децембар 2016.

GORE-DOLE, DOLE-GORE

- Jedan sistem je dobar, ili loš bez obzira gde se čovek u tom sistemu nalazi -

O kvalitetu suđenja u upravo završenom delu takmičarske 2016/2017 sezone biće još reči. Siguran sam da će po tom pitanju biti oprečnih stavova. Jedni će smatrati da je suđenje bilo dobro, drugi pak, da nije bilo dobro. U ovom slučaju, polazeći od naših naravi i nasleđa, stvar gledišta će biti stvar pozicije. Novo rukovodstvo FSS će sasvim razumljivo reći da je suđenje bolje sada, kada su oni došli na „vlast“, nego pre njih, dok će oni drugi isticati da je suđenje bilo bolje dok su oni vodili FSS. U oba slučaja princip razmišljanja je pogrešan. Tako npr. predsednik zajednice Super lige Srbije nakon sastanka u Lučanima je izjavio „Suđenje je dosta bolje u odnosu na prošlu godinu uz male stvari koje bi mogle da se isprave, a inicijativa se odnosi pre svega na delegiranje sudija. Klubovi su bili statistički prilično zadovoljni suđenjem i kvalitetom lige. Ovakva tvrdnja je legitiman stav pojedinca. Međutim, imajući u vidu da je stav izneo predsednik Zajednice Super lige Srbije, to izjavi daje dodatnu ozbiljnost te bi stoga bilo veoma dobro videti na čemu se jedna ovakva tvrdnja bazira.

Pažljivim čitanjem izjave stiče se utisak da se izjava bazira na statistici. Kakvoj statistici?  Da li je toj broj prigovora ili žalbi na suđenje koje su klubovi nakon utakmice podneli nadležnim fudbalskim organima? Taj statistički podatak može da se koristi, ali je krajnje nepouzdan. Nepouzdan je jer u najvećem broju slučajeva nema veze sa fudbalom, već sa statusom i fudbalskom politikom kluba i njegovim odnosom prema vrhu FSS, ali i prema državnom vrhu. Prigovore i žalbe na suđenje klubovi kod nas, po pravilu, koriste samo kada im je potrebnan medijski publicitet kako bi došli do nekih budućih benefita. U našim uslovima se  pokazalo da su prigovori i žalbe na sudijske odluke, u najvećem broju slučajeva, deo folklora koji se koristi ili kao pritisak, ili kao ucena prema nadležnim organima FSS. Tamo gde caruju pritisci i ucene pamet često ustukne. Da li je to broj izjava klubova nakon utakmice u kojima se govorilo o sudijskim odlukama? Kakav nam je sistem vrednosti ne bi me začudilo da se ovaj podatak koristi kao statistički. Šalu na stranu, tek to nemože biti valjan statistički podatak. Neozbiljan element ne može biti relevantan za ozbiljan zaključak.

Pravilno sagledavanje učinka sudija se ne radi sa aspekta da li sam, ili nisam na vlasti, već na osnovu činjeničnog stanja. Činjenično stanje utvrđuje struka, a struka korene objektivnosti ali i stručnosti vuče iz ustrojenog sistema. Sistem proizvodi kadrove. To je uzročno-posledična veza. Loše je kada se čovek rukovodi mišlju, kada sam gore sistem je dobar, kada sam dole sistem ne valja. Kvalitet sistema je osnov za kvalitetnu analizu. Kod nas taj sistem, koji definitivno nije dobar, se pod novim rukovodstvom FSS nije menjao, čak šta više postao je rigidniji, opterećeniji nefudbalskim stvarima na momente ispoljavajući i apsolutističke elemente vladavine. Princip štapa i šargarepe prilično se jasno primenjuje. Onaj sistem koji kritiku doživljava kao jeres, nije dobar sistem. U jednom ozbiljnom fudbalskom sistemu kritika je poželjna, čak i kada je prešla granice tolerantne oštrine. Sve je bajno, sve je krasno je laž i obmana. Ništa nije ni bajno, ni krasno, pogotovu ne u našem fudbalu. Ne postoji samo jedno mišljenje, samo jedan stav, samo jedan put, samo jedan argument, samo jedan čovek. Zapravo postoji ali u apsolutisičkom režimu. Kritika pomaže da se čovek ne uljuljka u toj lažnoj bajkovirosti i krasoti. Kritika pametnom pomaže da se ne uljuljka u samoobmani. Samoobmana je pogubna i za čoveka i za okruženje. 

U našem fudbalu kritika prema rukovodstvu FSS, njenim odlukama i postupcima, ne samo kada su sudije u pitanju već i uopšte, ne sme da se čuje, a ako se čuje onda onaj ko se drzne da kritikuje biva satanizovan do krajnjih granica uz pomoć režimskih sportskih medija. Na kraju to ne treba mnogo da čudi jer u našem fudbalu imamo preslikanu matricu ponašanja sa državnog vrha. Ništa nije slučajno, da nije drugih, ne bi bilo ni prvih.

Нема коментара:

Постави коментар