петак, 30. децембар 2016.

MARK KLATENBURG NAJBOLJI SUDIJA U 2016. GODINI

- Izbor najboljeg sudije po oceni IFFHS -

Međunarodna organizacija za fudbalsku istoriju i statistiku (IFFHS) je, kao svake godine, odabrala na bazi glasova članica organizacije najboljeg sudiju u 2016. godini. To laskavo priznanje je ove godine pripalo Marku Klatenburgu iz Engleske. Klatenburg je odneo ubedljivu pobedu sa 141 bodom, čak 76 bodova više, od prvog pratioca Nikole Ricolia iz Italije. Podsećanja radi Klatenburg je ove godine pored finala Evropskog prvenstva, sudio i meč finala Lige Šampiona.

Naš sudija Milorad Mažić, sa jednim bodom, deli 21. mesto sa sudijom iz Japana Ruiđi Satoom. Interesantno je da se dvojica sudija, koja su svojevremeno bili proglašavani najboljim sudijama, i ove godine kotiraju veoma visoko. Naime, Ricoli je, nakon 2014. i 2015. kada je proglašavan najboljim sudijom, ove godine zauzeo drugo mesto, dok je Viktor Kašai koji je laskavo priznanje najboljeg sudije sveta poneo 2011. godine, ove godine pozicinoniran na trećem mestu.

POREDAK NAJBOLJIH SUDIJA U 2016. GODINI

1. Mark Klatenburg (Engleska) 141 bod
2. Nikola Ricoli (Italija) 65
3. Viktor Kašai (Mađarska) 55
4. Jonas Erikson (Švedska) 43
5. Cunejt Čakır (Turska) 28
6. Bjorn Kuipers (Holandija) 28
7. Feliks Brih (Nemačka) 26
8. Martin Etkinson (Engleska) 20
9. Damir Skomina (Slovenija) 19
10. Nestor Pitana (Argentina) 14
11. Sandro Riči (Brazil) 12
12. Karlos Carbaljo (Španija) 8
13. Griša Gead (Egipat) 7
14. Malang Diediu (Senegal) 5
15. Sezar Ramos (Meksiko) 5
16. Ovidiu Hategan (Rumunija) 3
17. Sergej Karašev (Rusija) 2
18. Kleman Turpen (Francuska) 2
19. Sajmon Marćinjak (Poljska) 2
20. Vilijam Kolum (Škotska) 2
21. Riuđi Sato (Japan) 1
21. Milorad Mažić (Srbija) 1

10 коментара:

 1. Hahaha,ovo glasanje odmah treba ukinuti jer je nevidjena bruka i sramota za sudijsku profesiju.Turpen,Karasev,Hategan,Kolum,Etkinson ispred Mazica i Marsinjaka,samo im Odvar Moen i Ivan Bebek fale u prvih dvadeset.

  ОдговориИзбриши
 2. Ne razumem zbog čega ste uopšte objavljivali ovu lakrdiju od liste.
  Ovo treba da se zove "Kojeg sudiju prepoznajete na slici" a ne "Najbolji svetski sudija".
  Sam poredak dovoljno govori o organu koji ga donosi.

  Mislim da je mnogo bolji poredak objavio blog The 3rd team, ne zbog toga što je naš predstavnik bolje kotiran, već zbog toga što su u glasanju učestvovali ljudi koji su "u suđenju" i koji su, po mom mišljenju, kompetentniji.

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Ovu listu je objavila organizacija sa kojom FIFA ima intezivnu saradnju. Kao što Vam je poznato IFFHS postoji od 1984. godine i od tada, pa sve do danas svake godine je publikovao listu ne samo najboljih sudija, već i igrača, vratara, trenera, timova itd. Zapravo, publikovao je listu svih onih koji su u fudbalu po njihovom kriterijumu obeležili jednu godinu. Upravo preko ove organizacije Pjerluiđi Kolina je stekao status najboljeg sudije svih vremena (četiri puta zaredom bio proglašavan najboljim sudijom).Podaci IFFHS se koriste kao istorija fudbala. Da li se mi sa tim listama slažemo ili ne, to je drugo pitanje. IFFHS koristi matematičke matrice za bodovanje. Da li je to dovoljno dobar metod za ocenu je pitanje za razgovor. Lično meni, pozicija našeg sudije na ovogodišnjoj listi je u neskladu sa prikazanim kvalitetetom. Podsećanja radi pre dve godine IFFHS je publikovao listu najboljih sudija na kojoj je Mažić bio među prvih deset. Tada smo tu listu smatrali reprezentativnom, a IFFHS kompetentnom organizacijom. Što se tiče podataka sa bloga kojeg ste naveli, isti jeste inetresantan, ali je sačinjen od strane neformalne grupe kao što je na kraju i ovaj, ili bilo koji drugi blog.

   Избриши
 3. *Preuzeto sa bloga The 3rd team

  European Ranking

  01. Mark Clattenburg - England - born in 1975 - 110 points
  02. Szymon Marciniak - Poland - born in 1981 - 86 points
  03. Damir Skomina - Slovenia - born in 1976 - 70 points
  04. Nicola Rizzoli - Italy - born in 1971 - 68 points
  05. Viktor Kassai - Hungary - born in 1975 - 64 points
  06. Milorad Mažić - Serbia - born in 1973 - 46 points
  07. Cüneyt Çakır - Turkey - born in 1976 - 43 points
  08. Felix Brych - Germany - born in 1975 - 38 points
  09. Björn Kuipers - Netherlands - born in 1973 - 29 points
  10. Jonas Eriksson - Sweden - born in 1974 - 19 points

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Potpuno ste u pravu,ova lista The 3rd team je skroz realna i u potpunosti predstavlja ucinak sudija u ovoj godini.

   Избриши
 4. У новом броју часописа "Фудбалски судија" једна од реченица гласи: "Радимо на томе да ускоро добијемо новог Мажића, Ристића, Ђурђевића." Ко ради? Фудбалски савез Србије сигурно не ради. Ко да их наследи? Александар Васић? Смешно је упоређивати наше предлоге с предлозима осталих фудбалских савеза. Словенци су предложили судију који је рођен 1990. године, Рада Обреновича, а наши оне који за коју годину завршавају судијску каријеру и док Обренович буде улазио у најужи круг европских и светских судија Васић, Николић и Ђокић ће одлазити у судијску пензију. Уместо да у Европи гледамо Илића, Гајдобранског, Стојилковића, Марковића ми ћемо их гледати у Пећинцима, Борчи, Сурдулици... Нећемо се нагледати ни наших интернационалаца по Европи, биће горе поменуте судије у Азербејџану, Сан Марину, Андори или на Фарским Острвима, а Обренович у Минхену, Амстердаму, Лондону, на првенствима континента или планете. Све и да су квалитетне наше новопредложене судије за знак ФИФА немају времена да толико напредују јер имају доста година за почетак интернационалне каријере. Који мотив имају младе судије за добрим суђењем? Шта ће добити? Плашим се само да ускоро не избришу и Срђана Јовановића јер у последње време је добијао мало утакмица за суђење у домаћем првенству и то углавном утакмице без неког већег значаја.

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Одлична реченица: "Који мотив имају младе судије за добрим суђењем? Шта ће добити?"

   Избриши
 5. Ovo sto se trenutno radi u nasoj sudijskoj organizaciji je najbrutalnija i najbezobzirnija zloupotreba sluzbenog polozaja od strane rukovodstva te organizacije.U svakoj iole normalnoj drzavi ovde bi bile pune ruke posla za policiju,doduse mi smo miljama daleko od normalne drzave.

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Sudijska organizacija u Srbiji postoji samo formalno. Suštinski ona se raspala. Kod nas, kad su sudije u pitanju, se sve svodi na Sudijsku komisiju FSS i Sudijsko odeljenje FSS (Do skoro ovo odeljenje je delovalo u imenu i prezimenu jednog čoveka. Da li se nešto tu promenilo nije mi poznato. Pravilnik o sudijama i suđenju iz 2016. godine je ovo odeljenje na velika vrata uvelo u život. Ovo odeljenje je nastalo bukvalnim prepisivanjem odredbi iz UEFA Sudijske konvencije bez razmišljanja o osobenostima i suštini nacionalne sudijske organizacije). Normalno sve se odvija pod strogim nadzorom i kontrolom FSS.

   Избриши
 6. Koliko je meni poznato u fudbalski razvijenim zemljama sva pitanja vezana za sudije i sudjenje u ISKLJUCIVOJ su nadleznosti sudijske organizacije,drugi organi fudbalskog saveza nemaju nikakve nadleznosti po pitanju sudija.Samo u fudbalskim vukoje...... poput Srbije sudije su u nadeleznosti izvrsnog odbora,jer tu se stvara prostor za mahinacije i marifetluke.Kako neki privrednik koji sedi u IO moze da zna kakav je koji sudija pa da glasa za njegovo stavljanje ili skidanje sa liste?!

  ОдговориИзбриши