недеља, 04. децембар 2016.

NEMA PENALA NA VOŽDOVCU

- Super liga Srbije, 19. kolo -

Voždovac – Crvena Zvezda 0:1 (0:0)

Sudija: Milan Ilić (Ćuprija)

Voždovac i Crvena Zvezda su odigrali, za naše prilike, korektan meč. Bila je to utakmica koja je imala ritam i tempo više nego što smo možda navikli da gledamo na terenima superligaša. Domaći tim je imao svoje šanse koje nije iskoristio, dok je Crvena Zvezda lepim pogotkom iz slobodnog udarac uspela da dođe do nova tri boda. Što se tiče sudijskih odluka sa meča njih je bilo nekoliko. Najveći broj interesantnih odluka se tiče procene ofsajda. Međutim, tzv „ofsajd kamere“ su bile tako loše postavljene, izgleda da tehnički nije moglo drugačije, tako da bi korišćenje snimaka tih kamera bilo dosta nepouzdano u jednoj ozbiljnoj analizi. Ono što se može koristiti za analizu je situacija iz 14. minuta meča kada je u kaznenom prostoru tima u crveno-belim dresovima došlo do kontakta lopte i ruke od strane jednog igrača u crveno-belom dresu. Kazneni udarac, ili ne? Sudija nije prekidao igru.
Kod ove situacije postojanje kontakta nije sporno. Međutim, postavlja se pitanje da li je u tom kontaktu bilo namere, ili ne. Podvlačim još jednom da se kao prekršaj namera sankcioniše a ne sam čin kontakta. Analizirajući ovu situaciju mišljanja sam da je sudija doneo dobru odluku što kontakt lopte i ruke nije sankciniosao kao prekršaj jer sam mišljenja da u tom kontaktu nije bilo elemenata namere. Ruka igrača u crveno-belom dresu se nalazi u prirodnom položaju s jedne strane, dok s druge strane sasvim se jasno može videti da igrač u crveno-belom dresu nije pomerao ruku ka lopti već da je lopta pogodila ruku. Dalje, mišljanja sam da igrač u crveno-belom dresu položajem ruke nije imao nameru da presretne loptu rukom, odnosno da spreči putanju lopte. Kada sve te elemente sklopimo stičem utisak da da je sudija dobro procenio navedenu situaciju. 
Na kraju bila je još jedna situacija koja zavređuje pažnju da se o njoj nešto više kaže. U 34. minutu sudija je prekinuo igru zbog prekršaja od strane igrača u belom dresu uz izricanje disciplinske mere – opomena igraču koji je učinio prekršaj. Kod ove situacije nije sporna tehnička kazna jer je prekršaj evidentan, već se postavlja pitanje da li je disciplinska mera bila odgovarajuća. Analizirajući situaciju mišljanja sam da mera nije bila adekvatna. Naime, prekršaj igrača u belom dresu nije nastao kao posledica napada na loptu, već je kažnjiva radnja načinjena kada se igrač nije borio za loptu tj. prekršaj je direktno bio usmeren ka protivničkom igraču. Kao što se može videti igrač u crveno-belom dresu je više nego izraženo prošao protivničkog igrača, koji je tada reagovao udaranjem protivnika po nogama (šutiranje protivnika) što po mom mišljanju ima elemente nasilnog ponašanja.

Нема коментара:

Постави коментар