четвртак, 01. децембар 2016.

PORED AUT LINIJE

- Disciplinovanje trenera -

Često se na terenima Super lige Srbije dešava da se treneri nedolično ponašaju. Nekada to ponašanje izlazi čak iz okvira osnovne, elementarne kulture, a nekada prelazi u pravu agresivnost. Naime, treneri sebi daju za pravo više nego što im pripada. Sledeći tu logiku naši treneri za sebe traže više nego što zaslužuju. Izuzetaka od iznetog ima, ali baš ti izuzeci potvrđuju pravilo. Pravdanje takvog ponašanja temepramentom i lošim odlukama sudije je više izgovor, nego opravdanje. Ako se želi tako razmišljati onda se može reći da i sudije, sledeći svoj temperament, mogu sebi dopustiti da tokom trajanja utakmice izađu iz okvira uloge i zadatka kojeg imaju na utakmici i da se ponašaju u skladu sa svojim temperamentom. S druge strane teško da se može naći neki trener koji za sebe može da kaže da je nepogrešiv. Ako sam ja grešio, kako drugog mogu prozivati za grešku?

Zamislite situaciju kada bi sudija treneru izgovorio sve ono što trener izgovori sudiji, ili kada bi sudija sledeći svoj temperament krenuo da se fizički obračuna sa trenerom kao što treneri imaju običaj da urade Na šta bi to izgledalo? Poznavajući neke sudije, njihov temperament siguran sam da se u takvim situacijama mnogi treneri ne bi dobro proveli. Znači, ako sudije mogu svoj temperament da iskontrolišu, što nije uvek lako, zašto to ne mogu da urade trener. Mogu, ali neće jer oni koriste opšti ambijent koji je stvoren u srpskom fudbalu u kojem sudije predstavljaju nužne, ali nerespektabilne zvaničnike. Normalno i ove postoje izuzeci koji potvrđuju pravilo.

Juče smo imali primer u Subotici gde su se u okviru 18. kola Super lige Srbije sastali Spartak Ždrepčeva krvi i Radnik. Trener gostujućeg tima je udaljen nakon 38 minuta meča. Zamislite, udaljen je nakon odigranih 40% utakmice. Oni koj su gledali utakmicu ističu da je ponašanje trenera bilo već nakon dvadesetak minuta meča krajnje neprimereno i da su sudije, pored svega, pokazale visok nivo profesionalnosti, fleksibilnosti i samokontrole. Međutim, kada je dara prevršilo meru sudije su udaljile trenera. Ovom prilikom nema potrebe spominjati rečnik koji je trener gostujućeg tima koristio, kako pre udaljavanja tako i nakon što je udaljen. Problem sa odnosom trenera prema sudijama je postao više nego izražen. Tu je potrebno nešto ozbijno uraditi jer stvari po tom pitanju ne idu u dobrom pravcu.

Da bi se treneri kao javne ličnosti vratili u okvir koji im u fudbalu pripada, pre svega da budu pedagozi, pored profesionalnog odnosa sudija prema izgredima koje treneri učine neophodno je da i nadležni disciplinski organi FSS takođe budu profesionalni prilikom tretiranja navedenog ponašanja.

Нема коментара:

Постави коментар