четвртак, 15. децембар 2016.

TRI PRIMERA IZ HUMSKE

- Super liga Srbije, 21. kolo -

Partizan – Spartak Ždrepčeva krv 2:0 (0:0)

Sudija: Srđan Jovanović (Beograd)

Odigrana je polednja utakmica Super lige Srbije u ovoj godini. Partizan i Spartak Ždrepčeva krv su zatvorili ovogodišnju superligašku sezonu. Nije ovo bila utakmica koja će se pamtiti. Prvi deo igre bled i anemičan, drugi deo nešto interesantniji. Sve u svemu neubedljiva utakmica u kojoj je Partizan zasluženo slavio. Na meču nisam zabeležio sporne situacije, ali sam zato izdvojio tri odluke sudije koje mogu poslužiti kao primer.

Minut 34. – Ovu situaciju sam izdvojio kao primer kako sudija treba da reaguje kada se suoči sa nesportskim ponašanjem igrača koje je usmereno ka narušavanju sudijinog autoriteta. Nakon što je sudija dosudio direktan slobodan udarac u korist tima u belim dresovima zbog nepropisnog držanja lopte u nogama od strane igrača u narandžastom dresu, igrač koji je načinio prekršaj počeo je da se ponaša krajnje neprimereno, tj. nesportski. Gestikulacija, skakanje po terenu uz glasno negodovanje su bili glavni elementi nesportskog ponašanja. Tako ponašanje je direktno usmereno ka narušavanju sudijinog autoriteta i u takvim slučajevima se od sudije traži da obavezno interveniše kako takvo ponašanje ne bi dobilo pravo građanstva od strane drugih igrača. Imajući u vidu da se ovakva nesportska ponašanja trebaju disciplinski sankcionisati  disciplinskom merom – opomena odluku sudije da tako postupi smatram ispravnom.
Minut 42. – Prekršaji telom su postali česta pojava u svaremnom fudbalu. Zbog toga je UEFA dala jasne instrukcije sudijama da se takva vrsta prekršaja, kao oblik nesportskog ponašanja, treba sankcionisati ne samo tehničkom kaznom, već i disciplinskom merom ako je bio posledica ne namere da se igra loptom, već da se protivnik spreči u daljem napredovanju. Upravo smo to imali na delu u navedenoj situaciji. Igrač u belom dresu je u cilju da spreči dalje napredovanje protivnika na nedozvoljeni način „igrao telom“. Jasno se može videti da je cilj igrača u belom dresu bio protivnik, a ne lopta. S obzirom da se, polazeći od duha fudbalske igre, prekršaji telom, na takav način ispoljeni, smatraju nesportskim ponašanjem isti trebaju da budu sankcionisani disciplinskom merom – opomena. Imajući u vidu da je sudija tako postupio odluku sudije smatram ispravnom.
Minut 62. – Jedan od ključeva u presuđivanju u savremenom suđenju je dobro pozicioniranje sudije. Za dobro pozicioniranje nije toliko bitna fizička kondicija, koja jeste važna, koliko osećaj sudije za razvoj igre, osećaj za anticipaciju toka akcije. Mi danas imamo nekoliko sudija na Super ligi Srbije koji su besprekorno fizički pripremljeni, ali im osećaj za postavljanje nije jača strana. Isto tako nedopustivo je da sudije svoju energiju raspiaju po terenu trčeći kao muva bez glave, nekada čak i vidno smetajući igračima. Ovu situaciju sam izdvojio kao primer kako dobro poziciniranje sudije može sudiji da pomogne da vidi i one prekršaje koji se smatraju „skrivenim prekršajima“. Takav jedan prekršaj smao imali u ovoj situaciji.
Kao što se na frejmovanom detalju može videti prekršaj igrača u narandžastom dresu nad protivnikom je postojao i to u predelu stopala sa spoljne strane, kontra od sudije. S obzirom da je sudija bio dobro pozicioniran, u kretanju je malo zastao kako bi dobio potrebnu distancu od mesta dešavanja, on je samim tim imao otvoren prostor u kojem je  takav prekršaj mogao dobro da vidi pa samim tim i da sankcioniše.

Нема коментара:

Постави коментар