понедељак, 16. јануар 2017.

NOVE LISTE UEFA/FIFA POSMATRAČA SUĐENJA IZ SRBIJE

- Potvrda hipokrizije, ili tračak nade -

Do 31. januara 2017. godine Sudijska komisija FSS treba da utvrdi predlog naših UEFA/FIFA posamtrača suđenja. Nove liste startuju 1. avgusta. Podsećanja treba reći da su do sada na toj listi bili Zoran Petrović, Zdravko Jokić , Miroslav Radoman i Boško Jovanetić.

Ono što se već sada pouzdano zna je da Zdravko Jokić više neće moći da bude na toj listi zbog godina starosti, tako da ostaje jedno mesto upražnjeno. Što se tiče ostalih naših UEFA/FIFA posmatrača suđenja mesta za neke promene nema jer su ostala trojica posmatrača suđenja svojim znanjem i radom potvrdili da im je mesto tu gde jesu. No, imajući u vidu da smo u poslednih par meseci bili svedoci ludila u sudijskim redovima ne bi me iznenadilo da se zamene Zoran Petrović i Miroslav Radoman. Kako je krenulo sa čistkom nepodobnih, a sve u cilju stvaranja jednoumlja i potpunog izostanka kritičkog stava miriše mi da se tako nešto i sprema.

Kriterijumi za dolazak na listu UEFA/FIFA posmatrača suđenja su jasni. Tu spinovane priče ne pomažu mnogo.  Kandidat za mesto UEFA/FIFA posmatrača suđenja mora da bude iz redova sudija koji su nosili znak FIFA. To znači da oni koji su FIFA znak nosili kao pomoćne sudije ne mogu da apliciraju za to mesto. Izuzetak postoji i on se ogleda u tome da je mahač bio angažovan na Evropskom ili Svetskom prvenstvu ili da je imao čast da maše neko od finala UEFA klupskog takmičenja. Ti izuzeci su stvarno retkost. Kod nas takvih sudija, koji bi mogli da uđu u tu kategoriju nema pa samim tim ni realnog osnova da neko ko je nekada bio FIFA mahač ima aspiraciju da se domogne mesta UEFA/FIFA posmatrača suđenja. Predlaganje takvog sudije, koji nema realnog osnova već samo nerealnu ambiciju, na jedno takvo mesto bila bi još jedna u nizu neozbiljnih poteza Sudijske komisije FSS. Kod liste FIFA sudija za 2017. godinu smo se dovoljno obrukali.

S druge strane ne može neko ko nije na listi posmatrača suđenja Super lige Srbije da bude predložen za mesto UEFA/FIFA posmatrača suđenja. To bi bio još jedan nonses, kojem smo inače skloni. Ako neko nije nikada ocenjivao sudije na najvišem klupskom nacionalnom takmičenju, kako to može da radi na utakmicama pod okriljem UEFA ili FIFA.  

Kada se dobro sagleda situacija stvar je  krajnje jasna. Na mesto Zdravka Jokića može da dođe samo jedan posmatrač suđenja sa liste posmatrača suđenja SLS koji je kao sudija nosio znak FIFA a to je Dragomir Tanović. Sve što bi se mimo toga uradilo, zamenom Zorana Petrovića i Miroslava Radomana bila bi potvrda da su Sudijska komisija FSS, pa samim tim i FSS debelo zagazili u hiporiziju. Onaj ko oboli od te bolesti tome leka nema. Samim tim nema leka ni organizaciji koju vodi. 

5 коментара:

 1. Po meni to mesto bi najpre trebalo da pripadne Dejanu Delevicu,pre nego Dragomiru Tanovicu.Tanovic je bio odlican sudija ali Delevic je imao daleko uspesniju i duzu medjunarodnu karijeru.Delevic je uz Zorana Petrovica i Milorada Mazica nas najuspesniji internacionalni sudija.

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Slažem se sa Vašom konstatcijom. Prednost sam dao Tanoviću zbog godina starosti. Tanović je mlađi od Delevića. Četiri godine razlike ipak nije malo.

   Избриши
 2. Gospodine, već sam pomislio da ste blog pretvorili u reklamni prostor, ovako, uz objašnjenje je u redu. Naravno, a pre ovih kvalitetnih kolega moramo pomenuti najiskusnijeg medju njima i već godinama najboljeg posmatrača sudjenja na Super ligi, Zdravka Savića, uspešnog FIFA sudiju takodje. Čovek već decenijama tiho i nenametljivo, radi u sudijskoj organizaciji. Nekada smo svi bili na listi Srpskih liga Srbije: i Mažić, Vasić, Vujović, Ristić, Grujić, Santrač, Djurdjević, Radović i drugi a G. Savić nas je kao Komesar usmeravao i tretirao kao da smo mu ravnopravne kolege. Sad se isto ponaša i kao analizator sudjenja, kolege iz Beograda su pune hvale, jednostavno je prijatelj sudija i sudijske organizacije.
  Slično mislim i za Dekija Delevića. Savić je iz nekog čudnog razloga do sada zapostavljan, ali sam siguran da je i Delević trebao ranije dobiti šansu. Tanović je bio odličan sudija, a on i Delević su učili od Savića, ali, kolega Tanović koliko znam nije učestvovao u radu organizacije na taj način i u toj količini da bi imao prednost, iako "RISPEKT" svakako.
  Nije na nivou ovih spomenutih ali i jedan D. Radulović je dao svoj veliki doprinos u radu sudijske organizacije.
  Zašto mu ne dati šansu, a na ovoj listi nije prioritet mladost, već iskustvo i kvalitet predjašnjeg rada a osim stručnih vrednosti može biti i jedna vrsta zahvalnosti, naravno kandidatu koji ispunjava sve uslove, na učinjenom u okviru Saveza.
  Jedan Boško Jovanetić, izvanredan kolega i dobar čovek, nema nijedan preterano naglašen atribut od prethodnih, ima jedino G. Djorića koji ga je nekako ugurao medju Petrovića, Jokića i Radomana. Možda zbog toga spominjemo sve napred pomenute kao kandidate, tek sad i nepravedno posle dužeg vremena.
  Jedno pitanje, a zašto stalno baratate sa, čini mi se, samo 4 mesta, da li je lista FIFA posmatrača oročena brojem, jer ako nije, onda ovi ljudi i ovim redom imaju pravo da budu na njoj.
  Sve najbolje, čestitam na uspešnom radu bloga.

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Zašto mislite da se blog pretvara u reklamni prostor ako neko ime spomenem afirmativno? Ako ćemo tim rezonom da se rukovdimo onda ste i Vi u Vašem komentaru učinili reklamu za neke posmatrače suđenja. I vaš komentar je reklamni prostor. Međutim, ja na to ne gledam tako već kao na Vaš legitiman stav koji ste izneli na blogu. Mogli ste Vaš stav da iznesete na bilo kom drugom mestu. Što se tiče broja međunarodnih posmatrača suđenja iz Srbije lista je limitirana isto onako kao što je limitirana lista sudija i pomoćnih sudija. Hvala na rečima podrške.

   Избриши
 3. Slucajno sam saznao za novu listu posmatraca i na njoj se ne nalazi Z.Savic.Nazalost,bar po meni.U jednom periodu moje karijere bio mi je komesar za delegiranje.O njemu uvek sve najbolje.

  ОдговориИзбриши