уторак, 24. јануар 2017.

PROCENA OBEĆAVAJUĆEG NAPADA

- Primeri iz prakse -

Jedan od značajnijih segmenata savremenog suđenja je procena okolnosti pod kojima je načinjen prekršaj. Ta procena od sudije zahtev da se odredi da li je po sredi sprečavanje obećavajućeg napada, ili sprečavanje izgledne prilike za postizanje pogotka. U prvom slučaju sudija prekršaje treba da sankcioniše disciplinskom merom – opomena, dok u drugom slučaju disciplinska mera treba da bude isključenje. Neće biti preterano ako kažem da se kod ovog segmenta suđenja u dobroj meri procenjuje sudijin osećaj za igru, tj. da dolazi do izražaja talenat sudije.

U cilju što plastičnijeg približavanja navedenog pitanja izdvojio sam tri situacije procene okolnosti, u kojima je akcenat stavljen na procenu sprečavanje obećavajućeg napada.
Situacija 1. – Kod ove situacije od suštinskog značaja je spremnost sudije da pravilno proceni položaj ostalih igrača u napadu te da se spram te procene odredi da li je posredi sprečavanje obećavajućeg napada. Prekršaj u ovoj situaciji nije sporan jer se radi o prekršaju telom što je prema odredbama Pravila 12 kažnjniva radnja.  Što se tiče položaja ostalih napadača (igrači u plavim dresovima) možemo videti da imamo dva igrača koji su ofanzivno orjentisani. Isto tako možemo videti da je sudija fokusiran na tačku A, tj. na mesto prekršaja i da ne vidi položaj ostalih igrača napada (B i C). Znači, kod ovakvih situacija je veoma važno da sudija ima u fokusu položaj ostalih igrača napadajuće strane a sve u cilju adekvatne procene kompletne situacije.
Situacija 2. – Što se tiče ove situacije ovde su stvari dosta jasnije i pred sudijom nije postojala veća dilema oko procene okolnosti pod kojim je prekršaj načinjen. Jasno je da je napadač krenuo ka kaznenom prostoru i da je u tom kretanju zaustavljen na nepropisan način. Pravac kretanja igrača nad kojim je načinjen prekršaj je bio potpuno otvoren. Na osnovu takvog stanja stvari ovde se radi o sprečavanju obećavajućeg napada.
Situacija 3. – Ovo je vrlo interesantna situacija jer se u njoj prepliću dva aspekta procene okolnosti pod kojima je načinjen prekršaj. Da li je po sredi obećavajući napad, ili je po sredi sprečavanje izgledne prilike za postizanej pogotka. U ovakvim situacijma sudija treba da proceni da li prisustvo ostalih igrača braneće strane može da utiče na ishod akcije u smislu da se ne radi o izglednoj prilici za postizanje pogotka. 

Нема коментара:

Постави коментар