понедељак, 23. јануар 2017.

ŠTA NAS ČEKA?

- Pred novo sučeljavanje klubova i sudija -

Superligaši su krenuli u pripreme za nastavak takmičarske 2016/2017 sezone. Prema onome što se moglo pročitati i čuti većina naših superligaša nešto najavljuje. Crvena Zvezda i Partizan samouvereno govore da će osvojiti ovogodišnju titulu, dok Vojvodina, Radnički (N), Napredak, Mladost (L) najavljuju pohod ka poziciji na tabeli koja vodi u kvalifikacije za Ligu Evropa. Čak i oni timovi koju su jesenji deo završili na krajnje nezavidnom položaju ističu da su spremni da na terenu ostave i dušu i telo kako bi obezbedili opstanak u našem najelitnijem klupskom takmičenju. Adrenalin je već počeo da se diže.

Šta je sa sudijama?  Seminar je zakazan za sam početak februara meseca ali se još ne zna da li će biti skraćivanja lista, kako je to glasno najavljivano krajem prošle godine u skladu sa zahtevima Sudijske konvencije UEFA, ili će se sve, pod izgovorom da još nije vreme, prolongirati za leto. Znači, sve sudije se jednako pripremaju a da ne znaju da li će ostati na listi, ili neće. Kuloarske priče kolaju. Što reče jedan sudija „Svaki dan otvaram mail da vidim ima li kakve informacije.“ Sve se drži pod velom tajne mada dobro obavešteni izvori govore da se sprovode intezivne konsultacije kako se postaviti u novonastaloj situaciji. Na kraju se čeka šta će o celoj stvari reći fudbal jer bez njega nije moguće ništa uraditi. Takvo stanje vrlo negativno utiče na psihološku pripremu sudija. Uz lošu psihološku pripremu nije moguća ni dobra fizička priprema. O tome kao da niko ne vodi računa, jer do nastavka prvenstva ima manje od mesec dana. Da nije bilo najave o skraćivanju liste, sudije bi mogle na miru da se pripremaju. Ovako, ništa nije sigurno.

Posle svega što smo imali priliku da vidimo u jesenjem delu sigurno je da je sudijsko pitanje u Srbiji opterećeno svim i svačim, najmanje fudbalskim, pa smo tako došli u situaciju da od drveta ne vidimo šumu. Stanje nije ni najmanje optimistično bez obzira koliku želju glasnogovornici novog stanja imali da ga takvim prikažu. Odnosi među sudijama su pali na najnižu moguću granu, skoro da niko nikome ne veruje, podela na tabore je već uveliko zagospodarila dok se strah među sudijama uvukao skoro do kostiju. S druge strane obračun sa nepodobnim je nastavljen i tokom zimske pauze. Nastavilo se sa principom - sve što smeta treba da bude sklonjeno. Neke sudije su iskoristile pauzu pa su, kada je dara prevršilo meru, poslali ostavku na mesto fudbalskog sudije, rukovodeći se željom da ne može niko da im vređa inteligenciju. Hrabar je to potez vredan poštovanja.

Jesenji deo takmičarske 2016/2017 sezone je završen po sudije prilično loše. Optužbe, na račun sudija su prštale na sve strane. Najčešće tada spominjana reč je bila „lopovluk“. Čak ni režimski sportski mediji nisu uspeli, i pored velikih nastojanja, da gorčinu izrečenog prikriju. U takvom stanju su se klubovi i sudije razišli u trenutku nastupanja zimske pauze. U takvom su se rastali, a u kakvom će se sastati je veliko pitanje. Kako stvari stoje, kada pogledamo najave klubova i nesređeno stanje u sudijskim redovima, predstoji nam veoma burno fudbalsko proleće gde će ljubitelji fudbala, poznavajući naše naravi, morati da budu spremni na sve i svašta.

1 коментар:

  1. 18 februara cirkus postavlja sator i pocinje predstava,samo se jos nezna ko ce biti u ulozi dresera,ko u ulozi majmuna a ko u ulozi klovna!U svakom slucaju zabava je zagarantovana!

    ОдговориИзбриши