понедељак, 09. јануар 2017.

VLADAN VIĆENTIJEVIĆ O BLOGU

- Iz pera doajena suđenja-

Danas je na fb stranici gospodina Vladana Vićentijevića osvanuo tekst zbog kojeg osećam neizmerno zadovoljstvo. Tekst se tiče ovog bloga. Hiljadu puta sam sudijama govorio da nije bitno “šta” je rečeno, već “ko” je rekao. U ovom slučaju svoje mišljenje o ovom blogu je izneo čovek koji je ceo svoj život posvetio sudijama i suđenju. Čovek koji je bio i ostao jedan od simbola sudija i suđenja u Srbiji. Ne znam da li ima neki sudija kod nas a da u svom stručnom usavršavanju nije koristio neku od publikacija koje je gospodin Vićentijević tokon višegodišnjeg rada sa sudijama priredio sam, ili u saradnji sa Konstantnim Zečevićem. Mislim da takvih nema. E, takav čovek je u svojoj više nego bogatoj karijeri našao mesto i za ovaj blog. Prenosim tekst gospodina Vladana Vićentijevića u celini.
_________________________________________________________________

“ПОШТОВАЊЕ И ЗАХВАЛНОСТ ШТО ПОСТОЈИ FUDBALSKI SUDIJA - FOOTBALL REFEREE

Размишљао сам на који начин да се после дужег времена обратим судијама, колегама инструкторима, да им још једном честитам нову 2017.годину и пробеседим коју реч после нашег култног празника Божића.

Можда ће неке изненадити тема коју сам одабрао, а то је да вам од срца препоручим блог FUDBALSKI SUDIJA - FOOTBALL REFEREE кога уређује и све садржаје пише и коментарише, ако смем да констатујем, мој дугогодишњи пријатељ и сарадник Радован Зубац, инструктор суђења, човек од пера и стручне речи. Надам се да ми Радован због овога неће замерити. Да ми неће замерити човек који је голобрад у Београду на студијама на Економском факултету успешно завршио факултет, посветио се суђењу на врућим теренима Београда, положио испит за републичког судију и неколико година се калио судећи утакмице.

Та каријера је овог тренутка је мање важна. Важно је да Радован успева да пише стручне текстове  који многи из наше струке поштују и цене. Неки и обилато користе. Текстови на блогу се читају и јавно и тајно све у зависности од храбрости онога ко чита. Тим текстовима се враћају чак и они који о „нашем“ блогу немају лепо мишљење. Враћају им се јер су ти текстови добри, јер су настали на крилима љубави према најважнијој споредној ствари на свету. Нешто размишљам, онај ко је упознао Зеку, Зорана и Платоне другачије и не може да пише до овако како то ради Радован. Зашто волим текстове на „нашем“ блогу? Зато што су написани стручно и без трунке злобе, зависти или злирадости. Јесу ти текстови често оштри, али су искрени и чисти. То је за једног судију, за његов здрав развој најважније.

Ово што колега Зубац ради, усудио бих се рећи, није само просто теоретисање, још мање је лов на грешке, већ је то жива, стручна реч којом се отвора простор за дебату, за размену мишљења, за развијање самоспознаје код судије.

Зато  блог  FUDBALSKI SUDIJA - FOOTBALL REFEREE искрено препоручујем свим актерима фудбалске игре, пре свега судијама и инструкторима свих степена такмичења. Блог је настао и опстао захваљујући великом одрицању и посвећености, великом раду, колеге Радована Зубца а све у жељи да помогне у стручном усавршавању судија и инструктора.

Збот тога драге моје колеге искористимо оно што нам се пружило. Корист је вишеструка. То вам кажем поучен многодеценијским искуством бављења судијама и суђењем.

Нема коментара:

Постави коментар